Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt maja 12, 2020 5:41 pm

Patrzę jeszcze na drugą stronę tej instrukcji i masz tam napisane przy zaciskach 50, 51 +/- 24VDC, które są również opisane z boku jako zasilanie obwodów dodatkowych. Sprawdź miernikiem czy i jakie tam jest napięcie. Sonoff SV z aukcji, które podałeś są fabrycznie na prąd stały.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rustin
Posty: 52
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

wt maja 12, 2020 6:29 pm

No właśnie mnie to zmyliło, zmierzyłem miernikiem na AC i pokazuje a na DC nic.

Co innego można zastosować?

https://allegro.pl/oferta/sonoff-dc-5-3 ... e=facebook

To znacie? Tylko jak to podłączyć z kontaktronami

Lub sonoff sv który pokazywałem, podłączyć do takiego zasilacza https://allegro.pl/oferta/zasilacz-wtyc ... e=facebook
Do centrali dochodzi 220v, więc mogę wpiac się przed nią. Co myślicie?
Mam nawet taki w domu jak na zdjęciu? Nie uszkodzi centrali i jest to bezpieczne?
Załączniki
20200512_230253.jpg
20200512_230253.jpg (3.56 MiB) Przejrzano 248 razy
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt maja 12, 2020 9:15 pm

Tak, z tego zasilacza możesz zasilać Sonoffa SV.
Ten zasilacz jest przeznaczony do użytku wewnątrz. Żeby to było bezpieczne musisz stworzyć mu odpowiednie warunki pracy. Bardzo podobnie zasilam Yunshana do otwierania bramy u teściów, ale centrala i zasilacz są umieszczone wewnątrz.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rustin
Posty: 52
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

wt maja 12, 2020 9:29 pm

On będzie w centrali bft thalia, ona raczej jest szczelna bo by padło wszystko w niej.
Czy ten zasilacz da radę na dwa sonoff sv?
Możesz wrzucić linka o jakim mówisz zasilaczu aby był odpowiedni na warunki zewnątrz?
Chyba będzie to najlepsza opcja taki zasilacz i najbezpieczniejsza dla centrali?

Nie wiem jak policzyć ile zużyje prądu na dobę.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr maja 13, 2020 10:21 am

rustin pisze:
wt maja 12, 2020 9:29 pm
On będzie w centrali bft thalia, ona raczej jest szczelna bo by padło wszystko w niej.
Czy ten zasilacz da radę na dwa sonoff sv?
Możesz wrzucić linka o jakim mówisz zasilaczu aby był odpowiedni na warunki zewnątrz?
Chyba będzie to najlepsza opcja taki zasilacz i najbezpieczniejsza dla centrali?

Nie wiem jak policzyć ile zużyje prądu na dobę.
Nie mam Sonoffa SV, ale wg danych producenta pobiera max. 290mA, więc na dwa Ci wystarczy spokojnie.
Nie wiem, ile masz miejsca wewnątrz centrali, poszukaj zasilaczy dopuszkowych.
Może użyjesz SBW-02, to co prawda wydatek 130-150 zł, ale nie będziesz musiał korzystać z dodatkowych zasilaczy i też będziesz miał dwa wyjścia przekaźnikowe (jak przy dwóch SV) - wsadzisz kostkę, podepniesz i po sprawie.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rustin
Posty: 52
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

śr maja 13, 2020 8:04 pm

A czy obsłuży też dwie bramy jeśli chodzi o kontaktrony?
Lub podłączenie się do 2 zacisków AUX w jednej centrali i 2 w drugiej informujących o stanie otwarcia, zamknięcia bramy?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr maja 13, 2020 9:50 pm

rustin pisze:
śr maja 13, 2020 8:04 pm
A czy obsłuży też dwie bramy jeśli chodzi o kontaktrony?
Lub podłączenie się do 2 zacisków AUX w jednej centrali i 2 w drugiej informujących o stanie otwarcia, zamknięcia bramy?
Do jednego SBW-02 możesz podłączyć maksymalnie dwa wyłączniki krańcowe/kontaktrony i masz dwa wyjścia przekaźnikowe do sterowania bramą i np. furtką lub drugą bramą albo możesz je wykorzystać do otwierania całej bramy lub tylko jednego skrzydła jeśli masz bramę dwuskrzydłową i centrala to obsługuje.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rustin
Posty: 52
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

czw maja 14, 2020 4:29 am

Mam dwie bramy rozwierne, dwie centrale. Kontaktron ma dwa przewody, więc w sumie na dwie bramy trzeba 4 wejścia na nie, nie widzę tyle wejść na tym zamel, albo jakoś się to podłącza inaczej.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 579
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw maja 14, 2020 7:23 am

rustin pisze:
czw maja 14, 2020 4:29 am
Mam dwie bramy rozwierne, dwie centrale. Kontaktron ma dwa przewody, więc w sumie na dwie bramy trzeba 4 wejścia na nie, nie widzę tyle wejść na tym zamel, albo jakoś się to podłącza inaczej.
Na dwa kontaktrony potrzeba 3 wejścia - jeden zacisk jest wspólny w SBW-02. Jeżeli wystarczy Ci informacja, że brama jest całkowicie zamknięta lub nie (bez stanów pośrednich) to wystarczy Ci jeden kontaktron na bramę i jeśli potrzebujesz otwierać oba skrzydła bramy jednocześnie to też wystarczy Ci tylko jedno wyjście przekaźnikowe na bramę. W taki sposób SBW-02 jest w stanie obsłużyć Ci dwie bramy.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rustin
Posty: 52
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

czw maja 14, 2020 5:39 pm

Wszystko działa z supla sv, nie trzeba kontraktronow, wpiąłem się w centrale i pokazuje czy jest otwarte czy zamkniete. Po konfiguracji i dodaniu wyskoczył czujnik temperatury, ale oczywiście nie mam go wpiętego do sonoffa, czy jest możliwość go dolozonia? Jeżeli tak to jaki i w które piny go wpiac? Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”