Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob sty 05, 2019 10:44 am

W moim wypadku segment górny musi odjechać na około 2-3cm od momentu domknięcia i już jest zmiana stanu. Dodatkowo zwróć uwagę, mam kontaktron zamontowany na dystansach i dzięki temu mogę regulować czułość, tak by czujnik był na granicy zasiegu nawet, czyli mała zmiana położenia i już detekcja.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pt sty 11, 2019 7:16 am

U mnie niestety z boku koło prowadnicy nie ma szansy na założenie kontraktonu bo za ciasno:



Mam jeszcze pytanko. Czy na pobór prądu ma wpływ rodzaj kontraktonu czy NO czy NC ?
Załączniki
IMG_20190105_134316.jpg
IMG_20190105_134316.jpg (1.5 MiB) Przejrzano 988 razy
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt sty 11, 2019 8:52 am

A tutaj?
a tutaj.png
a tutaj.png (793.46 KiB) Przejrzano 972 razy

Jeden element do ściany, drugi do bramy
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt sty 11, 2019 9:29 am

Ja zainstalowałem czujnik właśnie w ten sposób - sprawdza się (na początku przykleiłem na taśmie dwustronnej, ale odpadał, teraz jest na małych srubkach M3 do uszczelki)
IMG_20190111_102409.jpg
IMG_20190111_102409.jpg (2.03 MiB) Przejrzano 960 razy
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pt sty 11, 2019 10:20 am

Pokombinuje coś. Czy na pobór prądu ma wpływ rodzaj kontraktonu czy NO czy NC ?
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt sty 11, 2019 11:00 am

Jeśli chcesz zasilać z baterii to tak, jeśli z gniazdka to nie :lol:
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 11, 2019 11:10 am

Taki kontaktron w systemie alarmowym zawsze był montowany na posadzce a magnes na dolnej krawędzi bramy , nawet chyba tak było w instrukcji montażu ale nie pamietam konkretnego typu .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pt sty 11, 2019 11:20 am

Hej.ciekawy wątek .moje pytanie brzmi jaki sterownik do takiego projektu dać?poproszę jakieś linki . dzięki wielkie
tomkowski
Posty: 109
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 11, 2019 12:08 pm

IMG_20190111_130509.jpg
IMG_20190111_130509.jpg (509.23 KiB) Przejrzano 898 razy
Tak to wygląda u mnie.
Na drugim końcu ciąg dalszy.
IMG_20190111_130539.jpg
IMG_20190111_130539.jpg (767.4 KiB) Przejrzano 898 razy
Wszystko blisko siebie, łatwy dostęp do zasilania i prosta trasa przewodu do czujnika. Jeszcze tylko drugi kontaktron by się przydał....
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pt sty 11, 2019 12:11 pm

Kolego do czego podpina się sonoffa. pozdrawiam
ODPOWIEDZ