Page 5 of 9

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Fri Jan 11, 2019 6:44 pm
by tomkowski
Arek.kandula wrote:
Fri Jan 11, 2019 12:11 pm
Kolego do czego podpina się sonoffa. pozdrawiam
Czy to pytanie do mnie?
Jeśli tak, to w tym napędzie są przyłącza do podpięcia przycisku zewnętrznego. Pod nie podłączasz BEZPOTENCJAŁOWE (przerobione) wyjście z sonoffa.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Mon Jan 28, 2019 10:00 pm
by JerryM
Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Tue Jan 29, 2019 7:30 am
by tcp
JerryM wrote:
Mon Jan 28, 2019 10:00 pm
Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.
Napęd chyba "nie wie" sam w jakiej jest pozycji.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Tue Jan 29, 2019 9:20 am
by pzygmunt
JerryM wrote:
Mon Jan 28, 2019 10:00 pm
Witam

Panowie, a może zamiast kontaktronu przyjrzeć się napędom bram i sygnałom wypuszczanym z elektroniki. Nawet najtańsze napędy Nice (innych nie sprawdzałem) umożliwiają wysterowanie wejściem sonoffa. W efekcie uzyskujemy wizualizację stanów: brama otwierana, zamykana, brama otwarta-zamknięta. Koszt na poziomie 12-15 zł (kontaktron nie potrzebny).
Wadą tego rozwiązania jest niestety brak sygnalizacji "ręcznego" otwarcia bramy.
Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Tue Jan 29, 2019 10:28 pm
by plnuker
A może prościej dać 2 krańcówki, ja zamontowałem 2 na szynie, a właściwie 1 krańcówka i 2 czujniki. Krańcówka jeździ pomiędzy czujnikami na szynie. jak na obrazku. ( 2 nie widać bo zdjęcie było by pod światło.)

kiedy jest zamknięta brama zwiera krańcówkę przy drzwiach
kiedy zaczyna się otwierać krańcówka sygnalizuje otwarcie bramy ale 2 pokazuje ze jeszcze jest zamknięta
kiedy dojedzie do końca obie pokazują otwarcie
taka konfiguracja daje pewność ze brama się całkowicie otwarła i zamknęła, przydatne przy np uchylaniu bramy.

Gdyby jeszcze Supla obsługiwała 2 krańcówki do 1 bramy garażowej można było by nawet ustawiać procentowe otwarcie/zamkniecie, podobnie jak w roletach.
A może da się inaczej ogarnąć 2 krańcówki do 1 bramy?

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Wed Jan 30, 2019 8:38 pm
by JerryM
tcp wrote:
Tue Jan 29, 2019 7:30 am


Napęd chyba "nie wie" sam w jakiej jest pozycji.
Jeżeli został otwarty "elektrycznie" to wie w jakiej jest pozycji, przynajmniej mój, NICE Spin ma bardzo prostą centralkę sterująca.
W identyczny sposób wysterowałem napęd bramy zewnętrznej Robus 600 tu już centralka jest bardziej złożona ale w obu przypadkach wystarczyło wpiąć przekaźnik pod Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę”

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Wed Jan 30, 2019 9:16 pm
by JerryM
pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Thu Jan 31, 2019 7:17 am
by tcp
JerryM wrote:
Wed Jan 30, 2019 9:16 pm
pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
Daj na YouTube chętnie zobaczymy.

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Fri Feb 01, 2019 6:19 am
by tomkowski
plnuker wrote:
Tue Jan 29, 2019 10:28 pm
A może prościej dać 2 krańcówki, ja zamontowałem 2 na szynie, a właściwie 1 krańcówka i 2 czujniki. Krańcówka jeździ pomiędzy czujnikami na szynie. jak na obrazku. ( 2 nie widać bo zdjęcie było by pod światło.)

kiedy jest zamknięta brama zwiera krańcówkę przy drzwiach
kiedy zaczyna się otwierać krańcówka sygnalizuje otwarcie bramy ale 2 pokazuje ze jeszcze jest zamknięta
kiedy dojedzie do końca obie pokazują otwarcie
taka konfiguracja daje pewność ze brama się całkowicie otwarła i zamknęła, przydatne przy np uchylaniu bramy.

Gdyby jeszcze Supla obsługiwała 2 krańcówki do 1 bramy garażowej można było by nawet ustawiać procentowe otwarcie/zamkniecie, podobnie jak w roletach.
A może da się inaczej ogarnąć 2 krańcówki do 1 bramy?
Tak - to jest coś czego mi zdecydowanie brakuje. Dyskusja na ten temat była tu już kilkukrotnie. Niestety nadal nie rozumiem dlaczego takiej możliwości nie ma.
Może to ograniczenia sprzętu albo softu....

W moim przypadku bardzo często zostawiam bramę uchylona minimalnie by s schła sobie podłoga w garażu. Wtedy brama sygnalizuje że jest otwarta. A to nie to samo co uchylona;)

Re: Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Posted: Fri Feb 01, 2019 8:41 am
by AdamT
Brama zamknięta
Image

Brama w trakcie otwierania lub uchylona
Image

Brama otwarta
Image

Potrzebne dwie krańcówki lub sygnalizacja z elektroniki napędu bramy.
Ponawiam prośbę z tematu viewtopic.php?f=43&t=4349
Dotyczy sterownika ZAMEL SBW-01.