Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pt lip 19, 2019 8:06 am

Na szczęście jeszcze nie kupiłem.
To co konkretnie kupić i gdzie to wpiąć do napędu aby działało?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 8:12 am

Zamel SBW-01 / Nice WiFi / Sonoff SV / Yunshan.

Podłączasz do zacisku 3,4
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pt lip 19, 2019 8:15 am

Dzięki
isom
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 27, 2018 6:09 am

pt lip 19, 2019 8:26 am

Pomijając fakt że gość sprzedaje nie swoje oprogramowanie to będzie działać w wersji bez przetwornicy . Ale jest dużo ale
Chcesz dobry i sprawdzony moduł zobacz to https://www.smartnydom.pl/forum/uklady- ... bramy-v-2/
z kanapką masz obsługę dwóch wejść ( bram ) i czujniki z separacją . Koszt mniejszy a ryzyko żadne
Ostatnio zmieniony pt lip 19, 2019 8:37 am przez isom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 8:37 am

Nikt nie zabrania sprzedawać Suplowego oprogramowania. Inna kwestia to korzystanie z marki Supla.
Anyway.... w przypadku sprzętu szczególnie 230V tacy sprzedawcy ryzykują czyimś zdrowiem/życiem, a sami narażają się na duże kłopoty.
(Niespełnianie chociażby norm CE).

Jak ktoś chce sprzedawać DIY to niech sprzedaje chociaż w częściach do samodzielnego polutowania. Wtedy jest szansa, że jak ktoś wie co to lutownica to może zdaje też sobie sprawę z zagrożeń.
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pt lip 19, 2019 8:42 am

A ten będzie dobry https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-5-2 ... 8014863962 ?
Aby go zasilić będę mógł go podłączyć do zacisku 7 i 8?
Gdzie umieścić oba kontaktrony aby widzieć czy brama jest całkowicie otwarta lub całkowicie zamknięta?
Da się do tego sonoffa podłączyć również czujnik temperatury, jeśli tak to jak i gdzie?
isom
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 27, 2018 6:09 am

pt lip 19, 2019 8:44 am

@pzygmunt masz rację soft jest open , ale nie fajnie jest że ten soft sprzedają ludzie którzy nie dają potem darmowego wsparcia . Ja nie jestem użytkownikiem Supli , ale szanuję Twój wkład i utrzymanie serwerów a Ktoś kto zjadł trochę chleba w elektronice wykorzystuje fakt że umie ESP-01 wlutwać w płytkę i sprzedać za 80 zł . Chamstwo
isom
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 27, 2018 6:09 am

pt lip 19, 2019 8:51 am

@Jarson78 to sprzedawca powinien opisać gdzie co podłączyć a ty chcesz wydać 90 zł i sie pałować gdzie wpiać kontaktron? Pomyśl zanim kupisz
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 9:25 am

isom pisze:
pt lip 19, 2019 8:44 am
@pzygmunt masz rację soft jest open , ale nie fajnie jest że ten soft sprzedają ludzie którzy nie dają potem darmowego wsparcia . Ja nie jestem użytkownikiem Supli , ale szanuję Twój wkład i utrzymanie serwerów a Ktoś kto zjadł trochę chleba w elektronice wykorzystuje fakt że umie ESP-01 wlutwać w płytkę i sprzedać za 80 zł . Chamstwo
Z wsparciem masz rację szczególnie, że w tym przypadku jego brak ląduje na społeczności.
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw sie 01, 2019 6:17 am

Nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze pytanie odnośnie bramy wjazdowej i furtki.
Posiadam wideodomofon EURA Neptun (nie jest to bóg wie co ale jest) https://e-adma.pl/templates/images/file ... rukcja.pdf
I teraz pytanie, czy jeżeli do zacisków od bramy wjazdowej podpiął bym sonoffa SV mógłbym nią sterować, nie uszkodziłbym wideodomofonu?
Kolejne pytanie, jak rozwiązać sterowanie furtką, przypuszczam że pod zaciskami od furtki jest jakieś napięcie uruchamiające rygiel?
ODPOWIEDZ