Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

isom
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 27, 2018 6:09 am

czw sie 01, 2019 12:48 pm

@Jarson78 W twoim wideodomofonie sterowanie bramą jest realizowane przez styki przekaźnika NO, więc jeżeli podłączysz się równolegle do do zacisków 7, 8 nie uszkodzisz nic . Co do sterowania furtką to nie da się tak łatwo wytłumaczyć, a przede wszystkim żeby to dobrze działało potrzebny jest drugi przekaźnik a SV go nie posiada .
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

sob sie 10, 2019 7:19 pm

Kupiłem polecany przez was sterownik do bramy https://www.smartnydom.pl/forum/uklady- ... bramy-v-2/
Niestety mam problem z połączeniem, nie chce się połączyć z siecią, a zasięg jest na 100% bo mam router w garażu. Dioda raz mignie i od razu dwa szybkie migniecia.
Wgrany jest incan easy 2.7.2
LAST STATE:SSID Not found
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sie 10, 2019 7:38 pm

Nie wiem co za sterownik ale źle wpisujesz nazwę sieci WIFi
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

ndz sie 11, 2019 2:19 pm

Problem z połączeniem rozwiązany, jedna mała litera w nazwie sieci WIFI.
Jednak mam jeszcze jeden problem. Zamówiłem sterownik z czujnikiem temperatury i wilgotności, oczywiście już podpięty gdyż poprosiłem o to sprzedawcę, bo dopiero się uczę i nie chciałem mieć z tym problemu. Czujnik jednak nie działa, nie wskazuje temperatury ani wilgotności. W apce oczywiście go widzę. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem dobrze, bo mam już kilka sonoffów, w tym dwa z czujnikami temperatur.
W czym może tkwić problem?
Zauważyłem taką różnicę jeśli chodzi o czujniki temperatur, że przy pozostałych mam numer kanału 1 a przy tym 0. Jednak nie wiem gdzie to zmienić?
Kolejna sprawa to czy w apce muszą być dwie ikony od bramy, jedna pokazująca jej stan a druga do otwierania i zamykania? Nie może być tylko jedna do obu rzeczy?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1103
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz sie 11, 2019 2:29 pm

Na te pytania powinieneś uzyskać odpowiedź od sprzedawcy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

ndz sie 11, 2019 2:30 pm

Ale zadałem je tutaj z nadzieją że ktoś zna odpowiedź.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1083
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz sie 11, 2019 2:54 pm

Co do czujnika to przyczyn może być kilka. Jaki to czujnik? Jak jest podłączony? Jaki masz soft? Czy masz wybór czujnika na stronie konfiguracyjnej?

Co do ikony bramy, to musisz w Cloud dla kanału bramy przypisać czujnik otwarcia. Wtedy apka będzie pokazywać jedna ikonę bramy.
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

ndz sie 11, 2019 4:33 pm

Czujnik to DHT22
Soft: incan easy 2.7.2
Na stronie konfiguracyjne mam tylko jeden czujnik do wyboru

Jeśli chodzi o ikonę bramy to w Cloud dla kanału bramy mam przypisany czujnik otwarcia tylko ja mam dwa kontaktron i tam mam do wyboru dwa czujniki. Nieważne który wybiorę to i tak są dwie ikony bramy
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

śr sie 14, 2019 12:37 pm

Dowiedziałem się od sprzedającego że czujnik temperatury działa z tym sterownikiem na innym sofcie a na supli niestety nie. Może wiecie w czym problem?
Jarson78
Posty: 50
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

wt lis 05, 2019 12:34 pm

Odświeżę temat bo bardzo zależy mi na otwieraniu furtki.
Kolega @isom wspomniał iż aby to zrealizować potrzebny będzie mi przekaźnik.
Jaki konkretnie sprzęt potrzebuje, co do niego wgrać i jak to wpiąć w mój wideodomofon abym mógł otwierać furtkę?
ODPOWIEDZ