Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9145
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 05, 2019 12:39 pm

Jaki domofon ?
mati_a8
Posty: 1
Rejestracja: sob lis 09, 2019 10:59 am

sob lis 09, 2019 12:12 pm

Witam. Mam napęd Came HG600. Podpiąłem do niego SBW 01. Wszystko działa. Jak podpiąć teraz czujnik otwarcia ? Wystarczy kontaktron? Jeśli tak to gdzie się wpiąć ?
kostka hg600.jpg
kostka hg600.jpg (9.46 KiB) Przejrzano 739 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9145
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 09, 2019 3:35 pm

mati_a8 pisze:
sob lis 09, 2019 12:12 pm
Witam. Mam napęd Came HG600. Podpiąłem do niego SBW 01. Wszystko działa. Jak podpiąć teraz czujnik otwarcia ? Wystarczy kontaktron? Jeśli tak to gdzie się wpiąć ?
kostka hg600.jpg
viewtopic.php?f=43&t=3633
rustin
Posty: 53
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

wt maja 12, 2020 11:06 am

Panowie mam bramy rozwierne bft thalia i segmentowa mito. Czy takie coś będzie dobre ? nie spali nic itd
https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-5-2 ... 9087428294
lub
https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-bra ... 8175764246

poza ceną czym się różni ?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 623
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt maja 12, 2020 1:26 pm

rustin pisze:
wt maja 12, 2020 11:06 am
Panowie mam bramy rozwierne bft thalia i segmentowa mito. Czy takie coś będzie dobre ? nie spali nic itd
https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-5-2 ... 9087428294
lub
https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-bra ... 8175764246

poza ceną czym się różni ?
Poza ceną niczym :)
Zwróć uwagę na zasilanie tego Sonoffa 5-24V DC (stałe). Podejrzewam, że w centrali od BFT masz dostępne tylko 24V AC (zmienne). Musiałbyś zatem zastosować mostek prostowniczy, zasilić go z innego źródła lub zastosować inny moduł przystosowany do zasilania również prądem zmiennym.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
rustin
Posty: 53
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

wt maja 12, 2020 4:40 pm

No właśnie tu jest problem, według instrukcji jest + i - więc DC ale podłączam miernik i nie ma prądu a fotokomórki działają. Okazuje się że jest tam 30V ale AC. Pod zaciskami 40,41 jest prąd 12v DC ale nie wiem czy tam mogę się wpiac.
Druga sprawa sonoff sv jest na dc czy AC? Bo w tej aukcji pisze ze na DC ale to samo w tej https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-bra ... e=Facebook i nic nie pisze
Załączniki
15893015958545035172340762902338.jpg
15893015958545035172340762902338.jpg (3.96 MiB) Przejrzano 435 razy
15893015396449137909929830379057.jpg
15893015396449137909929830379057.jpg (4.24 MiB) Przejrzano 435 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt maja 12, 2020 5:02 pm

Zgodnie z treścią instrukcji (pierwsze zdjęcie) do zasilania obwodów dodatkowych masz 24V AC. Ja bym był bardzo ostrożny z podłączaniem czegokolwiek do zacisków 40 i 41.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
rustin
Posty: 53
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 3:45 pm

wt maja 12, 2020 5:10 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt maja 12, 2020 5:02 pm
Zgodnie z treścią instrukcji (pierwsze zdjęcie) do zasilania obwodów dodatkowych masz 24V AC. Ja bym był bardzo ostrożny z podłączaniem czegokolwiek do zacisków 40 i 41.
Czyli pod tą centrale nie uda mi się podłączyć jakiegoś sonoff?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt maja 12, 2020 5:27 pm

Dostałeś odpowiedź wyżej od kolegi @Lukas. Zastosuj mostek prostowniczy. Z tym że jeśli masz w tej chwili 30V AC to po mostku będziesz miał ok 42V DC. Sonoff może tego nie przeżyć. Więc należałoby obniżyć to napięcie do 24V DC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”