Podlewanie

franz
Posty: 2
Rejestracja: wt mar 24, 2020 7:13 pm

pt kwie 03, 2020 8:35 pm

nie musi być dokładnie to samo ;) Ale tak robiłem po konsultacji ze znajomym z https://oxybed.studio który zna się na tym.
clspl
Posty: 1
Rejestracja: pt lip 17, 2020 3:06 pm

pt lip 17, 2020 9:23 pm

Ja podszedłem do podlewania trochę inaczej. Miałem już całą instalację i sterownik Huntera. Wkurzało mnie tylko to, że czasami rano włączało się podlewanie a po kilku godzinach i tak miało padać. Dodatkowo wkurzało mnie latanie do garażu żeby zmienić dni w harmonogramie. Postanowiłem troszkę to usprawnić i wpiąłem suple przed zasilanie pompy. Zrobiłem sobie scenę 'podlewaj przez 1h' i ustawiłem sterownik codziennie rano i wieczorem.
Od tego momentu zacząłem sterować zasilaniem pompy z supla scripts.

Po kilku dniach pisania warunków w supla scripts wkurzyłem się i napisałem swój własny panel który sprawdza pogodę i jeśli prognoza przekroczy żądany próg opadów, to panel ustawia odpowiedni status. Supla scripts sprawdza zgodnie z cronem status i albo uruchamia scenę 'podlewaj przez 1h' albo nie.

Oprócz tego każde sprawdzenie statusu zapisuje prognozę do bazy danych więc mogę też analizować np. Ostatnie 24h. Testuję to od kilkunastu dni, akurat trochę padało, i muszę przyznać że działa to przyzwoicie. Pewnie można o wiele lepiej ale to pewnie wyjdzie w praniu.

Jakby ktoś chciał to można sobie skonfigurować pod siebie - https://podlewa.cz - wystarczy utworzyć swój profil i dodać warunek do supla scripts tak jak opisałem wyżej.

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw lip 30, 2020 10:55 am przez clspl, łącznie zmieniany 1 raz.
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt lip 28, 2020 4:54 pm

Kupiłem elektrozawory Hunter PGV-100 G-B, które są na 24V, który moduł mógłbym wykorzystać, aby podłączyć suple? Bo widzę, że tego co najwięcej wykorzystują SRW-01 jest na 230V, czy jakiegoś ROW wielokanałowego można wykorzystać lub bramowy?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9155
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lip 28, 2020 4:56 pm

DIY
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt lip 28, 2020 5:04 pm

Kurde, a żadnego gotowego nie da się wykorzystać? Chociaż np bramowy Zamela co ma 24V albo jakiś sonoff?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 28, 2020 5:13 pm

ROW-01 lub ROW-02M są bezpotencjałowe, więc mógłbyś je wykorzystać. Tyle że to jeden ROW-01 przypada na jeden zawór (jeden ROW-02M na dwa zawory). No i aby to jakoś sensownie zautomatyzować musiałbyś się posiłkować skryptami Supla Scripts. Chyba że Ci wystarczy ręczne załączanie sekcji podlewania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt lip 28, 2020 5:20 pm

To row-04m też można byłoby wykorzystać? Tylko musi być to bezpotencjałowe aktywne, aby włączył się tryb bramowy? I wtedy tylko ustawić czas przekaźnika?

Co do automatycznego podlewania to harmonogramy można ustawić chyba co?

Tylko co z zasilaniem? Bo tam cały czas zostanie 230, a elektrozawór jest na 24V, dwa kable wychodzą od każdego zaworu, a będzie ich 3 szt

Edit
Przejrzałem cały wątek i tutaj wykorzystują sonoff + transformator, więc jeśli będę chciał użyć row-04m to jeszcze transformator do zmiany prądu będzie potrzebny?

Edit2
Czy jak moduł będzie jako bramowy to już transformator będzie zbędny?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 28, 2020 8:10 pm

Weź sobie zerknij do instrukcji ROW-04M, przeczytaj też o tym, co to jest wyjście bezpotencjałowe z przekaźnika, wtedy nie będziesz zadawał takich pytań. ROW-04M się nie nadaje, bo na wyjściu ma 230V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt lip 28, 2020 8:13 pm

Ja się na elektryce nie znam, dlatego pytam, a sam poleciłeś mi row 1 i 2 kanałowe, które też mają 230, więc chciałem od razu więcej kanałowy wziąć do tego.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lip 28, 2020 8:35 pm

ROW-01 oraz ROW-02M mają oba wyprowadzenia styków przekaźnika(ów) wyprowadzone na zaciski. Stąd można podłączyć na te zaciski np. 24V do zasilania zaworów. Dlatego potocznie nazywamy je bezpotencjałowymi.
Skoro się na elektryce nie znasz, to może bezpieczniej będzie, jeśli zlecisz taką instalację jakiemuś fachowcowi, który będzie się na elektryce znał. Ci fachowcy po to się uczyli w danej dziedzinie, aby mieć na chleb i utrzymać swoje rodziny. A jak już chcesz jednak sam się czegoś w temacie elektryki nauczyć, to od tego jest choćby wujek Google. Na początek wystarczy wiedza na poziomie 8 klasy szkoły podstawowej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”