Podlewanie

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 630
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw wrz 17, 2020 10:43 am

Wykonanie ekstra. Lubię jak wszystko jest tak uporządkowane. Fajny zasilacz, ale cena poraża :)
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
kombinator
Posty: 9
Rejestracja: sob wrz 12, 2020 3:49 pm

ndz wrz 20, 2020 10:07 am

W zamyśle mam uruchomienie własnej stacji pogodowej i na podstawie jej odczytów sterować tym podlewaniem, stacje już założyłem a konkretnie jest to wynalazek RainWise MK3 L.R , ponoć że profesjonalna, no i jak na razie to mam dostęp tylko po podpięciu jej do komputera, i wszelkie parametry pokazuje mi w programie, myślałem o wpięciu jej w siec i udostępnieniu danych pogodowych bo najbliższa stacja pogodowa jest oddalona o 15km i często jak tam leje to tu susza.
Tylko prawdę mówiąc nie wiem jak to ugryźć, z siecią chcę się połączyć za pomocą konwentera RS485 na Ethernet.
a drabina , no cóż za krótka była :)
a drabina , no cóż za krótka była :)
IMG_20200720_153359.jpg (2.17 MiB) Przejrzano 338 razy
a drabina , no cóż za krótka była :)
a drabina , no cóż za krótka była :)
IMG_20200720_153359.jpg (2.17 MiB) Przejrzano 338 razy
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 630
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn wrz 21, 2020 6:22 am

kombinator pisze:
ndz wrz 20, 2020 10:07 am
W zamyśle mam uruchomienie własnej stacji pogodowej i na podstawie jej odczytów sterować tym podlewaniem, stacje już założyłem a konkretnie jest to wynalazek RainWise MK3 L.R , ponoć że profesjonalna, no i jak na razie to mam dostęp tylko po podpięciu jej do komputera, i wszelkie parametry pokazuje mi w programie, myślałem o wpięciu jej w siec i udostępnieniu danych pogodowych bo najbliższa stacja pogodowa jest oddalona o 15km i często jak tam leje to tu susza.
Tylko prawdę mówiąc nie wiem jak to ugryźć, z siecią chcę się połączyć za pomocą konwentera RS485 na Ethernet.IMG_20200720_153359.jpgIMG_20200720_153359.jpg
Ostatnio podłączałem stację Lufft WS10 właśnie przez konwerter RS485 do LAN. Działa wyśmienicie, ale ja dane zaciągam do bazy. Potrzebowałem wyeliminować bezpośrednie podłączenie stacji do PC przez port RS485 z uwagi na zmianę jej lokalizacji i stąd właśnie konwerter.
Konwerter kupowałem taki. Jest też wersja z samym RS485 trochę tańsza.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
kombinator
Posty: 9
Rejestracja: sob wrz 12, 2020 3:49 pm

pn wrz 21, 2020 7:51 am

Coś takiego chce zakupić,
lukaszb25
Posty: 6
Rejestracja: pt wrz 25, 2020 11:29 am

czw paź 08, 2020 8:30 am

Witam wszystkich,

planuje stworzyć centralkę do sterowania elektrozaworami 24VAC do celów nawadniania.

4-5 sekcji

elektrozawory np huntera albo raina np: (linki allegro podaje wyszukane na szybko dla przykładu)
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 9250593800

sterowanie nodeMCU z zainstalowaną Suplą soft GUI Generic

zasilanie najtańsze trafo toroidalne 24VAC o mocy możliwie najmniejszej powiedzmy 50-80W np.:
https://allegro.pl/oferta/transformator ... 8464541516

zasilanie nodeMCU - ładowarka do telefonu ew inny stabilizowany układ


Mam pytanie odnośnie przekaźników. Mają być zwykłe elektromagnetyczne np.:
https://allegro.pl/oferta/modul-8-przek ... 7781737341

czy mogą być również SSR 2 amperowe? np.:
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 9586857719

Drugie pytanie:
czy w obwodzie między trafo 24VAC > przekaźnik elektromagnetyczny > elektrozawór trzeba zastosować jakieś zabezpieczenia przeciwprzepięciowe itp.?
czy w obwodzie między trafo 24VAC > przekaźnik SSR > elektrozawór trzeba zastosować jakieś zabezpieczenia przeciwprzepięciowe itp.?

Trzecie pytanie. Znalazłem gdzieś w internecie wpis na forum, że elektrozawory hunter, rain itp można spokojnie zasilać również DC np 9-12VDC o wydajności 400-500mA. Czy ktoś z Was to przerabiał?
wąhol
Posty: 1
Rejestracja: sob paź 10, 2020 4:29 pm

sob paź 10, 2020 4:33 pm

Witam
Interesowało by mnie czy jest możliwość zrobienia takiego podlewania w moim przypadku.
Mam zbiornik na deszczówkę i chciałem z niej korzystać do podlewania a gdy by wody zabrakło to by przełączyło na wodę z wodociągu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”