sonoffy gubienie połączenia

tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Wed Feb 27, 2019 3:16 pm

pzygmunt wrote:
Wed Feb 27, 2019 2:29 pm
Na to wygląda. Najlepiej sprawdzić czy to mrugnięcie oznaczało rozłączenie i ponowne połączenie w cloudzie. Tam masz datę ostatniego połączenia. Powinna być zgodna z momentem "mrugnięcia".
Jak mi ktoś pomoże podłączyć po putty :)
viewtopic.php?f=23&t=2108&start=50

Aa bo doczytałem teraz - gdzie w cloudzie są te informacje ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4996
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Feb 27, 2019 4:15 pm

...
Attachments
ostatniepolaczenie.png
ostatniepolaczenie.png (46.59 KiB) Viewed 157 times
tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Wed Feb 27, 2019 4:26 pm

Tak tak znalazłem. Czyli to jest moment ostatniego zalogowania do sieci czy załączenia przekaźnika ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4996
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Feb 27, 2019 4:29 pm

Ostatniego połączenia z serwerem. Przykładowo... Jeżeli moduł jest połączony, a data jest sprzed dwóch dni do tyłu to znaczy, że moduł ani razu się przez ten czas nie rozłączył.
tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Wed Feb 27, 2019 5:27 pm

To niestety na prawie wszystkich urządzeniach mam "świerze" godziny. Podłącze dzisiaj wzmacniacz wifi i poobserwuję. Szkoda, że nie można tych logów podglądnąć.
User avatar
pzygmunt
Posts: 4996
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Feb 27, 2019 5:28 pm

To, że jest świeże połączenie to jeszcze nic złego nie znaczy. Ważne aby nie były offline.
tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 28, 2019 7:57 am

Poprawiłem zasięg wifi na bardzo dobry (zrobiłem nową sieć wifi na wzmacniaczu i podłączyłem tylko jednego sonoffa) i dalej to samo. Ostatnie połączenie w cloudzie średnio co 10-20 minut jest odświeżone. Jak przekaźnik jest włączony to nie zawsze go wyłancza nowe połączenie. Dodam że dotyczy to przerobionego sonoff Basic w nowej wersji na ESP ESP8285 przerobionego na beznapięciowy na sofcie multiboard sonoff basic. 30 cm od tego urządzenia mam jeszcze jednego nie przerobionego do załączania pompy i działa bardzo stabilnie - ostatnie połączenie z wczoraj. Co o tym myślicie ? Spróbować na innym sofcie ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1442
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 28, 2019 8:26 am

Wgraj inny soft np ten co masz na tym drugim soffie.
Pozdrawiam
Wojtek
tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 28, 2019 9:29 am

wojtas567 wrote:
Thu Feb 28, 2019 8:26 am
Wgraj inny soft np ten co masz na tym drugim soffie.
Na tym drugim mam ten sam - Multiboard Sonoff Basic. Zauważyłem, że w tym co rozłącza to ledwo jest słyszalne przełączenie z on na off w porównaniu z innymi basicami.
User avatar
wojtas567
Posts: 1442
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 28, 2019 10:22 am

To wygląda jakby było za niskie napięcie.
Ten przekaźnik tak klika przy 3V3.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply