Panowie taka sytuacja. Jest zamontowany kocioł kondensacyjny (gazowy) firmy Ariston i tradycyjne grzejniki w każdym pomieszczeniu. Tą instalację będę trochę przerabiał i w kuchni, łazience oraz korytarzu będzie ogrzewanie podłogowe. Każdy grzejnik ma własny obwód i rury ze wszystkich grzejników spotykają się w szafie z rozdzielaczami, to samo będzie dotyczyć podłogówki.
Chciałbym sterować niezależnie temperaturą w każdym pomieszczeniu, tzn że w każdym pomieszczeniu byłby czujnik np. DS18B20. Z powodzeniem używam kilku modułów ESP z czujnikami temperatury DS18B20 i DHT22 do sterowania oświetleniem i do odczytu temperatury. Lecz dotychczas nie miałem do czynienia w ogóle z jakimkolwiek ogrzewaniem, poza blokowym - miejskim.
Nie wiem jak i w które miejsca instalacji ogrzewania podłączyć moduły ESP Supla i DS18B20 .
Nie wiem czy niezależna regulacja musi się odbywać za pomocą elektrycznych / elektronicznych zaworów zastosowanych na każdym grzejniku? jeśli tak to co z pomieszczeniami z ogrzewaniem podłogowym (tam brak tradycyjnych zaworów)?.
A może są bardziej zaawansowane rozdzielacze gdzie sterowanie przepływem (temperaturą) będzie już na poziomie rozdzielaczy i te elementy będą współpracować z ESP ze Suplą i DS18B20. Wolałbym chyba takie rozwiązanie.
Proszę o możliwe wskazówki, szkic, co potrzeba np.:
- przykładowe rozdzielacze?
- przykładowe zawory (termostatyczne)?
- jak to ze sobą współpracuje, co jest z czym połączone, gdzie w tym ESP?
- na w/w potrzeby chcę do każdego pomieszczenia pociągnąć skrętkę, tylko nie wiem do końca po co

Proszę o wskazówki, abym mógł się zagłębić i pociągnąć temat.