Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt sty 25, 2019 2:36 pm

Tablet nie jest przyklejony, trzyma się on na zamku :) Nawet już spadł ale nie chce sie potłuc, to stary grzmot z androidem 4.2 i do niczego sie juz nie nadaje
Moze i prowizorycznie skrzynka wygląda, ale wszystko co pod 230 V jest w tulejkach, zabezpieczone itd. Co do samej skrzynki to płytki maja byc na szynach din, nawet juz znalazłem do tego zaczepy
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-szyna- ... 7663807123
Do większych obciążeń np klimy dam zwykły przekaźnik zapinany na szynę 16A
Na wszystko brak czasu, a "zmontować na szybko" musiałem żeby ogrzewanie i wentylacja ruszyła
edm
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

sob sty 26, 2019 9:02 am

Dziękuję za informacje. Ogólnie już wiem jaka jest "zasada działania" pieca gazowego w związku z ogrzewaniem. Z pomocą przyszedł kolega. Jest tak jak pisał @slawek, z tym że zwykle piec działa 0/1. Zakręcając ogrzewanie np. w 2 z 6 pomieszczeń piec będzie się rzadziej włączał lecz zawsze z taką samą mocą, itd. Ponoć jest możliwe także dynamiczne zmniejszenie zużycia energii - gazu, (coś w stylu jak redukcja obrotów w samochodzie z 4000 na 2500), lecz jest to możliwe w zaawansowanych piecach i realizowane zwykle przez dodatkowe sterowniki producenta. Mój piec to Ariston Clas B Premium Evo.
Załączniki
Ariston CLAS B PREMIUM EVO
Ariston CLAS B PREMIUM EVO
Ariston CLAS B PREMIUM EVO.png (178.17 KiB) Przejrzano 1055 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

sob sty 26, 2019 9:31 am

Czyli jest jak pisałem TA1 załącza pięć bez sterowania na BUS. Można wywalić mostek i podłączyć termostat pokojowy lub sterowanie przekaźnikiem od Supli.
siba
Posty: 96
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob sty 26, 2019 1:13 pm

edm pisze:
sob sty 26, 2019 9:02 am
.... Ponoć jest możliwe także dynamiczne zmniejszenie zużycia energii - gazu, (coś w stylu jak redukcja obrotów w samochodzie z 4000 na 2500), lecz jest to możliwe w zaawansowanych piecach i realizowane zwykle przez dodatkowe sterowniki producenta. Mój piec to Ariston Clas B Premium Evo.
Sterowanie dynamiczne pracą kotła jest możliwe tylko przy pomocy zaawansowanego sterownika dedykowanego do danego modelu kotła albo przy wykorzystaniu protokołu opentherm jeśli kocioł ma takie złącze. Ja mam kocioł viessmann i on posiada złącze open therm do którego podłączyłem sterownik polskiej firmy TECH i działa pełne sterowanie pogodowe dynamiką pracy kotła (ogrzewanie i CWU). Do tego wszystkiego brakowałoby mi tylko jakiegoś sprzężenia całości z SUPLĄ.
Coś na ten temat było już w tym wątku: viewtopic.php?p=30720#p30720
Pytanie tylko czy Twój kocioł obsługuje opentherm? Byłoby to chyba złącze BUS.
edm
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

sob sty 26, 2019 4:29 pm

siba pisze:
sob sty 26, 2019 1:13 pm
...Pytanie tylko czy Twój kocioł obsługuje opentherm? Byłoby to chyba złącze BUS.
Dzięki za info. Przeszukałem instrukcję od kotła i nigdzie nie jest wspominanie o opentherm, więc raczej nie obsługuje.
Pod BUS można podłączyć SENSYS jest to sterownik systemowy aristona.

"Sensys pozwala na kontrolę funkcjonowania każdego elementu systemu z najwyższą łatwością.
Zaawansowany protokół BUS BRIDGENET® umożliwia:
zarządzanie pracą kotła, kolektorów solarnych, a także regulację temperatury w strefach grzewczych, możliwość programowania czasów ogrzewania i produkcji CWU.
Duży i czytelny wyświetlacz MATRIX pozwala na: personalizację ekranu głównego generowanie raportów wykorzystania energii solarnej, ograniczenia emisji CO2 oraz dostępnej ilości CWU."

Jest też wersja Sensys NET https://www.youtube.com/watch?v=1hceTgaGr8M umożliwiająca zdalne zarządzanie ze smartphone (rejestracja, autoryzacja itp. w aristonie), lecz mój kocioł chyba tego nie obsługuje ponieważ nie jest w wersji NET.

Nie bardzo rozumiem, co to znaczy regulacja temperatury w strefach grzewczych i jak to działa. Mam do dyspozycji 3 strefy. Co znaczy strefa, pokój? Pewnie z czasem do tego dojdę.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 27, 2019 6:31 pm

Zaczynam wdrażać się w temat bo też chciałbym sobie sterowanie ogrzewaniem wykonać. Koledzy a czy taki adapter jeżeli kocioł ma OpenTherm będzie ok ?

http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter

Ewentualnie czym innym można załączać kocioł gazowy ? Czy na std rozdzielaczu grzejnikowym można jakoś zainstalować siłowniki (nie mylić z rozdzielaczem do podłogówki). Czy na zawór RTL też można zamiast głowicy regulacyjnej zakręcić siłownik żeby zawór pracował w trybie 1/0 ?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

ndz sty 27, 2019 7:56 pm

Tez mam takiego aristona i sobie chwale ale faktycznie drązylem temat tego sterowania i na tamten czas nie znalazłem żadnych informacji jak by to można było ogarnąć wiec odpuściłem i zostało sterowanie zwykłym termostatem na zwarcie
edm
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz sty 27, 2019 8:33 pm

maffiu pisze:
ndz sty 27, 2019 7:56 pm
Tez mam takiego aristona i sobie chwale ale faktycznie drązylem temat tego sterowania i na tamten czas nie znalazłem żadnych informacji jak by to można było ogarnąć wiec odpuściłem i zostało sterowanie zwykłym termostatem na zwarcie
Jutro będę się starał komunikować online z helpdesk aristona, mam już przygotowane pytania i jak się czegoś dowiem dam znać.

Czy masz niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach wykonane poza aristonem tj. rozdzielacze itd.?. Jaki masz model tego termostatu? i w które gniazdo jest wpięty w kotle? Pewnie działa on tylko On/Off?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

ndz sty 27, 2019 8:51 pm

edm pisze:
ndz sty 27, 2019 8:33 pm
maffiu pisze:
ndz sty 27, 2019 7:56 pm
Tez mam takiego aristona i sobie chwale ale faktycznie drązylem temat tego sterowania i na tamten czas nie znalazłem żadnych informacji jak by to można było ogarnąć wiec odpuściłem i zostało sterowanie zwykłym termostatem na zwarcie
Jutro będę się starał komunikować online z helpdesk aristona, mam już przygotowane pytania i jak się czegoś dowiem dam znać.

Czy masz niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach wykonane poza aristonem tj. rozdzielacze itd.?. Jaki masz model tego termostatu? i w które gniazdo jest wpięty w kotle? Pewnie działa on tylko On/Off?
Nie mam sterowania temp w pomieszczeniach bo wsumie nie mam takiej potrzeby otwarte pomieszczenia wiec nie było takiej potrzeby temp jest mniejwiecej równa termostat on off można tam jakis cykle poustawiać ale nic ambitnego tez aristona tylko z poprzedniego jeszcze pieca umieszczony mam w centralnym punkcie czyli w korytarzu i to miejsce u mnie sie wychładza najszybciej wcześniej miałem go gdzie indziej ale przekłamywał jak sie paliło w kominku bo sie ściana nagrzewala teraz prawdę mowiac to rozwiazanie dla mnie jest nazwijmy to wystarczające (jak by było cos ambitniejszego chętnie bym wypróbował) na korytarzu mam ustawione na 20st w pomieszczeniach mam 21 na pietrze 21-22
Załączniki
EA7FD8B2-33F2-4757-9DFA-85BD9225ACCA.jpeg
EA7FD8B2-33F2-4757-9DFA-85BD9225ACCA.jpeg (1003.95 KiB) Przejrzano 867 razy
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

pn sty 28, 2019 2:28 pm

TERMOSTAT NA TA1
Zwarty zalacza instalacje dobrze ustawic krzywa w kotle y dziala bez problemow( INSTALUJE PIECE GAZOWE 18 LAT W MADRYCIE I OKOLICACH)
ZAMIAST ZAAWANSOWANEGO STEROWNIKA TANIEJ JEST KUPIS CZUJKE ZEWNETRZNA KTURA W TYCH KOTLACH DOBIERA KRZYWA GRZEWCZA WEDLUG TEMPERATURY ZEWNETRZNEJ. RESZTA JUZ JEST WYZEJ. AAAA KOCIOL DOBIERA MOC OBLICZAJAC TEMPERATURE ZASILANIA I POWROTU WODY Z INSTALACJII DLA TEGO OSZCZEDZA NAWET JAK NIE MA TERMOSTATU POKOJOWEGO( TA = temperatura ambiente .... temperatura powietrza )

Pracuje przy instalacjach grzewczych i klimatyzacji jestem instalatorem i konserwatorem , a takze uruchamiam takie po zakonczonych instalacjach. Pracuje na instalacjach do 1000 kW

Jak cos to chetnie pomoge
Załączniki
20180926_104221.jpg
20180926_104221.jpg (3.5 MiB) Przejrzano 811 razy
20180926_104231.jpg
20180926_104231.jpg (4.37 MiB) Przejrzano 811 razy
20181128_163251.jpg
20181128_163251.jpg (2.73 MiB) Przejrzano 815 razy
ODPOWIEDZ