Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 6690
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jan 28, 2019 2:47 pm

Rchudy popracuj proszę nad swoim opisem.
edm
Posts: 138
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Mon Jan 28, 2019 5:06 pm

maffiu wrote:
Sun Jan 27, 2019 8:51 pm
...(jak by było cos ambitniejszego chętnie bym wypróbował) na korytarzu mam ustawione na 20st w pomieszczeniach mam 21 na pietrze 21-22
Rchudy wrote:
Mon Jan 28, 2019 2:28 pm
TERMOSTAT NA TA1
Zwarty zalacza instalacje dobrze ustawic krzywa w kotle y dziala bez problemow( INSTALUJE PIECE GAZOWE 18 LAT W MADRYCIE I OKOLICACH)
ZAMIAST ZAAWANSOWANEGO STEROWNIKA TANIEJ JEST KUPIS CZUJKE ZEWNETRZNA KTURA W TYCH KOTLACH DOBIERA KRZYWA GRZEWCZA WEDLUG TEMPERATURY ZEWNETRZNEJ. RESZTA JUZ JEST WYZEJ. AAAA KOCIOL DOBIERA MOC OBLICZAJAC TEMPERATURE ZASILANIA I POWROTU WODY Z INSTALACJII DLA TEGO OSZCZEDZA NAWET JAK NIE MA TERMOSTATU POKOJOWEGO( TA = temperatura ambiente .... temperatura powietrza )

Pracuje przy instalacjach grzewczych i klimatyzacji jestem instalatorem i konserwatorem , a takze uruchamiam takie po zakonczonych instalacjach. Pracuje na instalacjach do 1000 kW

Jak cos to chetnie pomoge
Rozmawiałem krótko z serwisem Ariston i jest tak:
1. model CLAS B PREMIUM EVO nie obsługuje protokołu opentherm lecz obsługuje protokół Bus BridgeNet. Dzięki temu podobnie jak w opentherm można sterować pracą kotła w zależności od temperatury na zewnątrz lokalu. (Wszędzie gdzie czytam w internecie ponoć jest to najbardziej korzystne). Temperatura zewnętrzna może być mierzona przez zewnętrzną sondę (termometr) lub pochodzić z internetu (dana lokalizacja) podobnie jak w smartphone.

W tym celu są do wyboru dwa sterowniki:
- Cube s net: pełni funkcję termostatu np. zamontowany w salonie, może sterować pracą kotła w oparciu o dane pogodowe ze sondy lub internetu.
- Sensys Net: podobnie jak wyżej z tym że nie ma możliwości sterowania w oparciu dane pogodowe z internetu, a tylko sondy, ale za to ma rozbudowany interfejs diagnostyczny, który raczej jest bardziej przydatny serwisantom.
W/w sterownikami - kotłem można sterować z androida i jabuszka aplikacją ariston net

Jest jeszcze zwykły sterownik Sensys bez Net, który nie ma wifi i nie obsługuje aplikacji ariston net. Lecz chyba poza tym może pełnić te same funkcję jak Sensys Net, tego nie dopytałem lecz tak sądzę.

2. Pomijając temat kosztów, ciekawa ale trudna technicznie (jak ktoś nie maił z tym do czynienia jak ja) jest możliwość wykonania ogrzewania podłogowego i grzejnikowego bazując na kotle kondensacyjnym. W skrócie gościu mówił że można zastosować np. MGM II EVO - MODUŁ STREFOWY a do tego chyba opcjonalnie Ariston ZONE MANAGER - Moduł strefowy. Wszystko to jest połączone przewodowo z kotłem i daje możliwość ustawienia oddzielnych temperatur dla strefy 1 (np. grzejniki) i strefy 2 (podłogówka). O ile dobrze pamiętam będą realizowane oddzielnie krzywe grzewcze dla grzejników, i podłogówki. Co nie zmienia faktu że trudno jest mi sobie to wyobrazić bo chyba jest jeden palnik i jedna komora spalania?
Nie dopytałem ale chyba w takim rozwiązaniu potrzebne są dwa oddzielne termostaty dla każdej strefy.

Kopiąc w internecie trafiłem na bardzo podobne zagadnienie z przykładami i chyba fachowymi poradami.
https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/ ... yta%C5%84/
Wniosek można wysnuć taki że "...Tylko że w takim przypadku temp. podłogówki regulujesz ręcznie a kupując kocioł gazowy z modulowanym palnikiem i zdolnością pracy pogodowej szkoda by to tak "okaleczyć"."
Rchudy
Posts: 47
Joined: Sun Dec 31, 2017 1:18 pm
Location: Madrid

Mon Jan 28, 2019 9:19 pm

Kociol pracuje wtedy na krzywej dla grzejnikow. A modul z zaworem mieszajacym wylicza krzywa dla podlogowki
Attachments
20190128_222459.jpg
20190128_222459.jpg (2.58 MiB) Viewed 923 times
20190128_222424.jpg
20190128_222424.jpg (2.41 MiB) Viewed 923 times
20190128_222239.jpg
20190128_222239.jpg (2.43 MiB) Viewed 923 times
Rchudy
Posts: 47
Joined: Sun Dec 31, 2017 1:18 pm
Location: Madrid

Mon Jan 28, 2019 9:35 pm

Powiem szczeze ze nie wiem jak tam z Aristonem bo to tez Chafotoux i Biasi
Te same kotly te same podzespoly i nie powiem zeby byly kiepskie ale tu maja zla opinie tanie i slabe wykonanie. Ale podlanczajac do niego zwykly NTC uzyskasz automatyke pogodowa za niecale 0.20 euro


Te sa do zwyklych NTC
SE = czujnika zewnętrznego
TNK = Czujnik zbiornika
SOL = Sonda kolektora słonecznego
A SENSYS NET nawet mam na stanie i czyjke zewnetrza chafotoxa ale to to samo hehe Tanio oddam ale w madrycie jestem
Attachments
WhatsApp Image 2019-01-28 at 23.03.11.jpeg
WhatsApp Image 2019-01-28 at 23.03.11.jpeg (199.76 KiB) Viewed 907 times
ff0aedfd-e5d5-4270-b29c-7cbdb9fc8fa5.jpg
ff0aedfd-e5d5-4270-b29c-7cbdb9fc8fa5.jpg (244.34 KiB) Viewed 907 times
edm
Posts: 138
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Mon Jan 28, 2019 10:24 pm

Rchudy wrote:
Mon Jan 28, 2019 9:35 pm
Powiem szczeze ze nie wiem jak tam z Aristonem bo to tez Chafotoux i Biasi
Te same kotly te same podzespoly i nie powiem zeby byly kiepskie ale tu maja zla opinie tanie i slabe wykonanie. Ale podlanczajac do niego zwykly NTC uzyskasz automatyke pogodowa za niecale 0.20 euro
Jeśli chcesz mi pomóc i przy okazji skorzysta na tym społeczność forum to proszę uzbrój się w cierpliwość i przygotuj schemat połączeniowy, począwszy od kotła. Konkretnie, co z czym ma być połączone, podając nazwę (model jak znasz) konkretnych zastosowanych urządzeń. Schemat może być odręczny, ważne aby czytelny.
Dla przypomnienia kocioł mam CLAS B PREMIUM EVO opis tutaj http://www.ariston.com/pl/clas_b_premium_evo dokumentacja w załączniku.
Ponadto jest już w drodze do mnie Czujnik temperatury zewnętrznej http://www.ariston.com/pl/sonda_zewnetrzna oraz sterownik Ariston Cube s net https://www.youtube.com/watch?v=ZcMkOjKz_tQ
Wiem już że w/w wystarczy do realizowania tzw. pogodynki... Pozostaje dobrać resztę urządzeń.

Mój lokal to, 73m2 pow. użytkowej tj. 1 x salon z aneksem kuchennym, 2 x pokoje, 1 x łazienka, 1 x korytarz i do tego 1 x garaż i 1 x schowek. We wszystkich wymienionych są grzejniki. Natomiast dodatkowo ogrzewanie podłogowe będę dokładał tylko w łazience, kuchni, korytarzu, są to niewielkie powierzchnie.

Generalnie nie chciałbym przesadzać z kosztami tej instalacji, lecz trochę szkoda nie wykorzystać potencjału kotła, skoro miałoby się to przekładać na niższe rachunki za gaz. Próbuję znaleźć kompromis i odpowiedź na pytanie czy przy tak małym lokalu (tylko 3 x podłogówka) ma sens pakować się w spore koszty za innowacyjne rozwiązania. Wydatki dopiero przede mną :roll: .Oczywiście montażem zajmie się fachowiec, lecz niestety z mojego doświadczenia wiem że lepiej być przygotowanym i "posiadać" teoretyczną wiedzę co najmniej taką jak fachowiec.
Attachments
711_Installation manual Clas B Premium Evo.pdf
(7.52 MiB) Downloaded 23 times
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Jan 29, 2019 12:22 pm

EDM:
Coś mi się wydaję że za głęboko chcesz iść z tym sterowaniem.
Chcesz jednocześnie sterować automatyką kotła i suplą - nie będzie to chodzić.
Kocioł z krzywej grzania i temperatury na zewnątrz wyczyta, że np przy -5 stopni na zewnątrz ma grzać wodę na 45 stopni żeby w domu było 20 stopni.
Supla zmierzy temperaturę w kuchni i będzie 20,5 stopnia bo żona włączyła czajnik, piecze placek itd, itp - więc supla zakręci zawór a piec będzie chciał grzać - jak dogrzeje do max temperatury to się wyłączy, ale tu nie problem.

Problem jest w drugą stronę:
Piec odczyta temperaturę na zewnątrz np. 5 stopni i uzna że nie ma potrzeby grzać lub np grzeje wodę do 25 stopni. Żona otworzy okno/drzwi- temperatura w domu spadnie np. do 15 stopni, supla otworzy zawód i... i nic to nie da, bo piec nie zacznie grzać mocniej.

Podłącz pod sterownik suple pod termostat pokojowy i do tego termostaty na każdym grzejniku ( lub w rozdzielni).
Jak supla zmierzy temperaturę w pokoju i uzna że jest zimno to otworzy zawór, włączy piec. (emulując termostat pokojowy)
Jak uzna że za gorąco to zakręci zawód i wyłączy piec.
Dodajesz w skryptach jako urządzenie do grzania grzejnik i do każdego ten sam termostat pokojowy.

Prościej, lepiej i taniej się tego nie da zrobić.
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 29, 2019 12:31 pm

Dokładnie takie jest też moje zdanie - i dokładnie tak mam (z tą różnicą, że zamiast pieca steruję pompą, bo mam trochę bardziej skomplikowany układ).
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Jan 29, 2019 12:32 pm

edm wrote:
Mon Jan 28, 2019 5:06 pm
Dzięki temu podobnie jak w opentherm można sterować pracą kotła w zależności od temperatury na zewnątrz lokalu. (Wszędzie gdzie czytam w internecie ponoć jest to najbardziej korzystne).

[/quote]

Wg mnie ta wiedza była aktualna 20 lat gdzie mieliśmy nieocieplone domy i temperatura w ciągu godziny potrafiła przy dużych mrozach spaść o kilka stopni w ciągu godziny. Dzisiaj przy rekuperacji, 25 cm warstwie styropianu oknach o współczynniku 0,8 nie zda to egzaminu o 0,2 to myślę że max.
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Jan 29, 2019 12:41 pm

slawek wrote:
Tue Jan 29, 2019 12:31 pm
Dokładnie takie jest też moje zdanie - i dokładnie tak mam (z tą różnicą, że zamiast pieca steruję pompą, bo mam trochę bardziej skomplikowany układ).
masz piec gazowy czy węglowy?
Jak gazówka to się zgadzam w 100% że jest ok. Jak węglowy pozostaje problem zabezpieczenia. (chyba że pompę awaryjnie też może włączyć piec).

Kiedyś miałem przypadek ( w piecu na ekogroszek) że była w nocy jakaś nawałnica wiatr wiał od strony kratki z dolotem powietrza do pieca tak mocno, że ogień cały czas był w retorcie co spowodowało przegrzanie kotła - ( temp 90stopni) włączył się tryb awaryjny który włączył wszystkie pompy i otworzył zawory mieszające na 100%. - co wystudziło piec. Jak bym miał sterowanie tylko pompą przez suple to nie było by urządzenia które było by w stanie odebrać ciepła i piec mógłby zrobić BUM...

Oczywiście można zastosować również wężownice schładzającą lub zawór który będzie zrzucał wrzątek to kanalizacji a dobijał zimną wodę z sieci.... ale to już bajka na forum muratora :)
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 29, 2019 1:20 pm

nitzsche wrote:
Tue Jan 29, 2019 12:41 pm
masz piec gazowy czy węglowy?
Jak gazówka to się zgadzam w 100% że jest ok. Jak węglowy pozostaje problem zabezpieczenia. (chyba że pompę awaryjnie też może włączyć piec).
Mam 2 piece - gaz i ekogroszek, dlatego moje sterowanie jest bardziej skomplikowane...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply