Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz lut 03, 2019 1:59 pm

Raczej wszystko rozumiem. Czyli zamawiam Sonoffa SV. Głowicę salusa już mam więc będę mógł po testować. Jednej tylko rzeczy jeszcze nie wiem. Jak "spiąć" w skryptach Fracza tego sonoffa SV w kotłowni koło kotła z Sonoff Besiciem w pokoju. Scena ?
Rchudy
Posty: 47
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 2:13 pm

termostat u fracza w skryptach a ile masz stref grzewczych



sonoff basic moze ci zalatwic sprawe termostatu i otworzyc zawor w pokoju jak tam masz gzrzejnik a nie podlogowe

drugi sonoff basc wlaczyc piec
nitzsche
Posty: 102
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz lut 03, 2019 2:25 pm

tcp pisze:
ndz lut 03, 2019 1:59 pm
Raczej wszystko rozumiem. Czyli zamawiam Sonoffa SV. Głowicę salusa już mam więc będę mógł po testować. Jednej tylko rzeczy jeszcze nie wiem. Jak "spiąć" w skryptach Fracza tego sonoffa SV w kotłowni koło kotła z Sonoff Besiciem w pokoju. Scena ?
Sv i sonoff sterujący salusem jako urządzenia grzejne. Czujnik temperatury jako czynnik temperatury :)
Rchudy
Posty: 47
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 2:25 pm

ja to tak widze
Załączniki
WhatsApp Image 2019-02-03 at 15.24.31.jpeg
WhatsApp Image 2019-02-03 at 15.24.31.jpeg (104.16 KiB) Przejrzano 655 razy
Rchudy
Posty: 47
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 2:27 pm

Ja w Sonoffach Basic wycinam zasilanie do stykow przekaznika i mam bez napiecia
:lol:

nozyk tapicerski lub driemel i troche cierpliwosci :D
nitzsche
Posty: 102
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz lut 03, 2019 3:02 pm

Rchudy pisze:
ndz lut 03, 2019 2:27 pm
Ja w Sonoffach Basic wycinam zasilanie do stykow przekaznika i mam bez napiecia
:lol:

nozyk tapicerski lub driemel i troche cierpliwosci :D
Do odważnych świat należy. Z pozdrowieniami dla specjalistów z zakresu pożarnictwa i firmy ubezpieczeniowej. Żeby eksperyment zrobić to ok ale na stałe do domu to bym się bał.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 7:36 pm przez nitzsche, łącznie zmieniany 1 raz.
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

ndz lut 03, 2019 4:27 pm

Rchudy pisze:
ndz lut 03, 2019 2:27 pm
Ja w Sonoffach Basic wycinam zasilanie do stykow przekaznika i mam bez napiecia
:lol:

nozyk tapicerski lub driemel i troche cierpliwosci :D
Wiesz jak nowego sonoffa przerobic?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Rchudy
Posty: 47
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 5:07 pm

Nie jest to co prawda propozycja rozbudowy softu - do celu o którym dalej softu akurat nie ma potrzeby modyfikować do - ale może komuś się przyda.
W kilku aplikacjach /np. sterowanie bramą/ w mojej instalacji potrzebne było sterowanie przekaźnikiem - co nie jest specjalnie trudne - istnieją gotowe moduły podłączane do arduino lub esp8266. Od kiedy pojawił się sonoff z wygodnym softem aż się prosiło żeby go do tego użyć. Mnie chodziło tylko o sterowanie przekaźnikiem - należało tak zmodyfikować płytkę żeby na wyjściu nie pojawiało się napięcie 230V a przekaźnik zwierał piny na wyjściu. Po krótkiej analizie okazało się że należy /odwałania do zdjęcia w załączeniu/:
1 Przeciąć fragment płytki w miejscu oznaczonym 1
2 Rozgrzać ścieżkę oraz odessać cynę a następnie zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 2
3 Połączyć ścieżki - lutując kawałek drucika w miejscu 4
4 Na drugiej stronie płytki zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 3
Ja do przecięcia ścieżek użyłem ostrego nożyka nacinając ścieżkę a następnie rylcem zdarłem fragment szerokości około 5 mm.
Po zdarciu ścieżek należy oczyścić płytkę ostrą szczoteczką a następnie przedmuchać całość żeby nie pozostały fragmenty miedzi - co mogło by powodować zwarcie.
Proponuję obejrzeć płytkę pod światło widać wtedy lepiej ścieżki.
UWAGA!!! W układzie mamy do czynienia z napięciem 230V. Niedokładne odizolowanie obwodu 230V od wyjścia przekaźnika /które w założeniu zmiany ma pozostać beznapięciowe/ może spowodować zniszczenie układu podłączonego do wyjścia sonoffa. Choć modyfikacja zajmuje nie więcej niż 5 minut to jeżeli ktoś nie czuje się na siłach niech lepiej poprosi o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.
Życzę powodzenia
Damian
https://www.smartnydom.pl/forum/zglasza ... -bez-230v/

ja scinam poprostu cale sciezki te co zacylklowalem i lutuje jak w p,4
Załączniki
vv.jpg
vv.jpg (3.17 MiB) Przejrzano 610 razy
1494100199-sonoffrelay2.jpg
1494100199-sonoffrelay2.jpg (3.12 MiB) Przejrzano 612 razy
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz lut 03, 2019 7:27 pm

Rchudy pisze:
ndz lut 03, 2019 5:07 pm
Nie jest to co prawda propozycja rozbudowy softu - do celu o którym dalej softu akurat nie ma potrzeby modyfikować do - ale może komuś się przyda.
W kilku aplikacjach /np. sterowanie bramą/ w mojej instalacji potrzebne było sterowanie przekaźnikiem - co nie jest specjalnie trudne - istnieją gotowe moduły podłączane do arduino lub esp8266. Od kiedy pojawił się sonoff z wygodnym softem aż się prosiło żeby go do tego użyć. Mnie chodziło tylko o sterowanie przekaźnikiem - należało tak zmodyfikować płytkę żeby na wyjściu nie pojawiało się napięcie 230V a przekaźnik zwierał piny na wyjściu. Po krótkiej analizie okazało się że należy /odwałania do zdjęcia w załączeniu/:
1 Przeciąć fragment płytki w miejscu oznaczonym 1
2 Rozgrzać ścieżkę oraz odessać cynę a następnie zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 2
3 Połączyć ścieżki - lutując kawałek drucika w miejscu 4
4 Na drugiej stronie płytki zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 3
Ja do przecięcia ścieżek użyłem ostrego nożyka nacinając ścieżkę a następnie rylcem zdarłem fragment szerokości około 5 mm.
Po zdarciu ścieżek należy oczyścić płytkę ostrą szczoteczką a następnie przedmuchać całość żeby nie pozostały fragmenty miedzi - co mogło by powodować zwarcie.
Proponuję obejrzeć płytkę pod światło widać wtedy lepiej ścieżki.
UWAGA!!! W układzie mamy do czynienia z napięciem 230V. Niedokładne odizolowanie obwodu 230V od wyjścia przekaźnika /które w założeniu zmiany ma pozostać beznapięciowe/ może spowodować zniszczenie układu podłączonego do wyjścia sonoffa. Choć modyfikacja zajmuje nie więcej niż 5 minut to jeżeli ktoś nie czuje się na siłach niech lepiej poprosi o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.
Życzę powodzenia
Damian
https://www.smartnydom.pl/forum/zglasza ... -bez-230v/

ja scinam poprostu cale sciezki te co zacylklowalem i lutuje jak w p,4
Tylko tych sonoffów już nie ma w sprzedaży.
ODPOWIEDZ