Mega wifisocket - 4 przekaźniki, 4 przyciski, termometr, LED config

Zybi
Posty: 1487
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw gru 22, 2016 9:14 pm

Ostatnia kompilacja ma właśnie rozwiązany problem z pamięcią stanu przekaźników przy restarcie modułu - przynajmniej tak mi się wydaje. Ważne są odpowiednie pullup-y i pulldown-y na wejściach. W poprzednim sofcie za każdym restartem jeden Relay zmieniał stan na przeciwny do poprzedniego. A co do rezystorów to stosuję od 4,7 do 10k.
pawelk
Posty: 27
Rejestracja: pt lis 11, 2016 12:31 pm

czw gru 22, 2016 9:25 pm

Po wymianie zasilacza Node już się nie zawiesza.

Pamięć przekaźników też już działa w 100%, robiłem ok 50 resetów modułu i wszystko ok. :)
Zybi
Posty: 1487
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw gru 22, 2016 9:30 pm

pawelk pisze:Po wymianie zasilacza Node już się nie zawiesza.

Pamięć przekaźników też już działa w 100%, robiłem ok 50 resetów modułu i wszystko ok. :)
W takim razie "wrzucę" kompilacje na github-a, w tym z DHT11 i DHT22.
jemar
Posty: 40
Rejestracja: ndz kwie 10, 2016 5:39 pm

śr gru 28, 2016 1:15 pm

Zybi uruchomilem Twoj soft dziala bez zarzutu :)
Pozdawiam
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1728
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr gru 28, 2016 2:44 pm

Powiedzcie mi proszę, jak wygląda układ połączeń. Pod, które GPIO podłączamy przekaźniki, przyciski, termometr i led.
Niemogę tego znaleźć :roll:
Zybi daj proszę taką rozpiskę do pierwszego postu. Ułatwi to szukanie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1487
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr gru 28, 2016 3:15 pm

Wszystko jest w readme.txt w spakowanym pliku.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr gru 28, 2016 3:37 pm

Zybi pisze:Wszystko jest w readme.txt w spakowanym pliku.
Potwierdzam, też po tym do tego doszedłem :-D
jemar
Posty: 40
Rejestracja: ndz kwie 10, 2016 5:39 pm

śr gru 28, 2016 3:41 pm

Ja tak samo pobralem info z pliku zalaczonego do softu i wszystko wystartowalo od pierwszego zalaczenia power :) na zasilaczu :) testuje 2 godzine dziala w 100% :D :D :D :D :D
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr gru 28, 2016 3:49 pm

Przydały by się jeszcze inne konfiguracje typu 3xprzycisk(swiatlo, zasilanie) 1xbrama lub furtka czujnik zamknięcia do tego i termometr :)
Da się coś takiego zrobić? :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr gru 28, 2016 4:31 pm

GPIO zabraknie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zablokowany

Wróć do „Ogólna dyskusja”