Gniazdko Neo Coolcam z pomiarem energii

corso
Posty: 29
Rejestracja: pt lis 17, 2017 7:38 am
Lokalizacja: Ruda Śląska

pn lut 11, 2019 8:36 am

Zakładam nowy temat (mam nadzieję, że dobrym miejscu), jako kontynuacja dyskusji w tym wątku viewtopic.php?f=9&t=2609&start=80

Kupiłem do testów Neo Coolcam z pomiarem energii. Zakup był od firmy z PL i jest to taki model: https://www.aliexpress.com/i/32966183521.html

Jeszcze tego dokładnie nie testowałem, narazie tylko podłączyłem i sprawdziłem jak to wygląda. To co mnie niemile zaskoczyło to bardzo, bardzo słabe WiFi. Działa tylko w pobliżu routera. Można zapomnieć o pracy w pokoju obok. (Też sobie kupiłem gniazdko sonoffa z wgranym oprogramowaniem dla Homekit i tutaj nie ma żadnych problemów). Tutaj mam pierwsze pytanie do osób, które maja inne model gniazdek Neo Coolcam - też jest słabe WiFi?

Pomiar energii w applikacji wyglada tak jak na zrzutach. Pomiary są symboliczne, bo testowałem to na jakieś ledowej lapmce (przez sławe wifi nie mogłem podłączyć w kuchni pod jakiś czajnik;)). Jak myślicie, byłaby możliwość, żeby to podłączyć pod suple i mieć pomiar energii?
Załączniki
IMG_8999.PNG
IMG_8999.PNG (40.64 KiB) Przejrzano 3738 razy
IMG_9001.PNG
IMG_9001.PNG (41.35 KiB) Przejrzano 3738 razy
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

pn lut 11, 2019 4:47 pm

Rozkręc i pokaż środek. Masz innego coolcama ? Z tym wifi oryginalny coolcam sobie dobrze radzi. Ma antenę podklejona pod plastikowa obudowa.

/Budek
corso
Posty: 29
Rejestracja: pt lis 17, 2017 7:38 am
Lokalizacja: Ruda Śląska

wt lut 12, 2019 8:26 am

Budek pisze:
pn lut 11, 2019 4:47 pm
Rozkręc i pokaż środek. Masz innego coolcama ? Z tym wifi oryginalny coolcam sobie dobrze radzi. Ma antenę podklejona pod plastikowa obudowa.

/Budek
Udało mi się rozkręcić to gniazdko i faktycznie jest jakiś kabelek przyklejony do obudowy. Ciężko mi powiedzieć co to za wersja coolcama. Na zdjęciach pudełko, jak wygląda z zewnątrz i środek (na tyle na ile udało mi się go rozebrać)
Załączniki
IMG_9005.jpg
IMG_9005.jpg (1.52 MiB) Przejrzano 3566 razy
IMG_9004.jpg
IMG_9004.jpg (1.42 MiB) Przejrzano 3566 razy
IMG_9006.jpg
IMG_9006.jpg (1.73 MiB) Przejrzano 3566 razy
maras
Posty: 70
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

ndz mar 03, 2019 3:59 pm

Mam u siebie dokładnie takie samo z blitzwolf. Fajne. Trzeba tylko wlutować sobie piny. Rozebranie to 3 śrubki.

Jedno mi zostało dla kogoś z forum sprzedam za 70zł.
https://www.olx.pl/oferta/blitzwolf-bw- ... yL42n.html

Lub jak komuś się nie spieszy to na Bangood sa za 50zł
maras
Posty: 70
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

wt maja 07, 2019 9:17 am

Jaki soft do tego wgrywacie? Te gniazdka można już flashować bez lutowania za pomocą Tuya-convert. Super sprawa stworzona do wgrywania Tasmota, ale można podmienić plik *.bin i wgrać swój soft supla czy espeasy co tam kto potrzebuje.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz cze 23, 2019 8:21 pm

Ktoś coś wykombinował na to gniazdko?
Morales
Posty: 1
Rejestracja: czw lip 11, 2019 7:47 am

czw lip 11, 2019 8:00 am

Kupiłem podobne gniazdko (z zewnątrz identyczne) opisane NEO COOLCAM.

https://pl.aliexpress.com/item/32963796 ... 5c0fnleNPY

We wszelki podobnych gniazdkach miałem do czynienia z konstrukcją skręcaną. Jeden wkręt pod naklejką, pozwalający na zdjęcia plastikowej zaślepki. Następnie był dostęp do kolejnych dwóch śrub mocujących płytki PCB do bolców.

Tutaj Płytka PCB jest chyba lutowana do bolców. Jeśli niczego nie wymyślę, to zapewne zepsuję obudowę. Rozbierał ktoś już taką konstrukcję?

Inne problemy jakie powstały u mnie przy flashowaniu tego:

1. Nie idzie mi wgrywanie tuya converter przez Raspberry pi 2. Do pewnego momentu wszystko jest ok. Gdy już wystawiam sieć wifi przez uruchomienie skryptu ./start_flash.sh sieć wifi jest widoczna. Gdy tylko połączę się z nią telefonem android 8.0, raspberry się zawiesza. Używam adaptera wifi 802.11n, jakiś chiński wyrób. Logi są czyste.

2. Próbowałem też flashować przez tuya converter wykorzystując virtualboxa i Kali linux najnowszy. Tutaj wszystko jest git. Sieć wifi wisi, mogę się do niej podłączyć telefonem, innym laptopem, gniazdko włączone w tryb ap. Jednak nic się nie dzieje.
Logi:
Using interface wlan0 with hwaddr 00:13:ef:6c:45:2a and ssid "vtrust-flash"

wlan0: interface state UNINITIALIZED->ENABLED

wlan0: AP-ENABLED

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: authenticated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: associated (aid 1)

wlan0: AP-STA-CONNECTED 2c:f4:32:04:a9:46

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 RADIUS: starting accounting session 5F32C5E73C71C157

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 WPA: pairwise key handshake completed (RSN)

wlan0: AP-STA-DISCONNECTED 2c:f4:32:04:a9:46

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: disassociated

wlan0: STA 2c:f4:32:04:a9:46 IEEE 802.11: deauthenticated due to inactivity (timer DEAUTH/REMOVE)
W ogóle to gniazdko ma jakby dwa tryby ap. Pierwszy włącza się poprzez wciśniecie przez 5s przycisku. Drugi tryb włącza się przez powtórne wciśnięcie przycisku przez 5s. Wg instrukcji powinienem włączyć drugi tryb. Jednak wtedy w ogóle gniazdko nie łączy się z siecią vtrust-flash.

Korzystam z: http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/
Zbyszek60
Posty: 84
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

pn lis 18, 2019 10:46 pm

witam
więc co do rozbiórki to nie trzeba nic rozlutowywać
odklejamy nalepkę pod nią jest śrubka (gwiazdka)
wyciągamy plastik
i mamy elektronikę
odginamy blaszkę kleszczykami do góry
potem trzeba odkleić delikatnie antenkę z przewodem antenowym
potem wystarczy lekko klupnąć bolce zasiania 220 V i cała elektronik ładnie pięknie wychodzi
na górnej płytce od spodu mamy 3,3 V, GND , TX , RX
jak nie macie stacji lutowniczej z grotem jak szpila to lepiej nie robić tego
ja mam xytronik nd-8000 z kolbą SIA 100 KT
lutowanie smd to pryszcz z tą stacją (lupa mile widziana ) :D

Podajcie proszę jaki soft z Supli będzie pasować żeby był pomiar i dioda przy zadziałanym przekaźniku świeciła
przed flashowaniem zgrałem oryginalny soft
esptool.py --port COM3 --baud 115200 read_flash 0x00000 0x100000 C:\neo coolcam.bin
Ostatnio zmieniony pn lis 18, 2019 10:55 pm przez Zbyszek60, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn lis 18, 2019 10:52 pm

Pozdrawiam
Wojtek
Zbyszek60
Posty: 84
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

pn lis 18, 2019 11:01 pm

Dzięki Wojtek ale nadal niewiem który soft do tego będzie pasować
możesz bardziej mnie nakierować
dopiero zaczynam
Sory że tak chcę na tacy mieć podane ale naprawdę jestem jeszcze zielony jak szczypiorek w maju :lol:
ODPOWIEDZ