Gniazdko Neo Coolcam z pomiarem energii

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 870
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 24, 2020 8:57 pm

I suspected so:]
Zbyszek60
Posty: 85
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

pn lut 24, 2020 9:04 pm

Tak już jest
Przetwornice nie lubią przepięć w sieci
Tgz. Piki
Te gniazda są słabo filtrowane
Na większy kondensator nima miejsca
Zbyszek60
Posty: 85
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

wt lut 25, 2020 7:01 pm

Znalazłem
Załączniki
7D980BB6-0306-449F-A07B-899C39069B51.jpeg
7D980BB6-0306-449F-A07B-899C39069B51.jpeg (134.4 KiB) Przejrzano 578 razy
Zbyszek60
Posty: 85
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

wt lut 25, 2020 7:03 pm

Ja tego układu na necie nie znalazłem
Chyba w garażu chińczyk to produkuje
🥴
Zbyszek60
Posty: 85
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

śr mar 25, 2020 6:02 pm

może komuś pomoże
Witaj
doszedłem jaki problem miałeś z tym gniazdem
dzisiaj dostałem 3 szt od chińczyków
NEO 2300 W bez pomiaru
powodem że nie umiałeś wejść w tryb zgrywania i wgrywania softu był taki że

1. na płytce jest źle oznaczone GPIO-0
trzeba na płytce tam gdzie pisze IO2 podpiąć do masy
poprostu chińczyki źle opis zrobili
res podepnij do 3,3 V
2. no i drugi błąd to taki że zamienione opisy są TX i RX na płytce
czyli według opisu na płytce TX podpinasz do Programatora TX
a RX do Programatora na RX
kamay
Posty: 2
Rejestracja: śr paź 07, 2020 9:23 pm

śr paź 07, 2020 9:36 pm

Zbyszek60 pisze:
czw sty 30, 2020 6:19 am
Witam
No mnie gniazdo też żyje w supli dzięki uprzejmości kolegi Elmaya
Pomiar napięcia czyli Voltów mam
Ale pomiar mocy w Watach nie
I pomiar zużytej energii w kWh też nie
Ale przynajmniej sterowanie gniazdem działa
I teraz mogę po przeprogramowaniu wszystkich gniazd zlikwidować aplikację Tuya
Pozdrawiam
Miłego dnia
Zbych
Cześć Zbyszko60
Też męczę się z gniazdkiem tuya.
Widzę że Tobie się udało zmusić je do pracy z SUPLA.
Będę wdzięczny za sofcik który wgrałeś

Pozdrawiam
Zbyszek60
Posty: 85
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

śr paź 07, 2020 9:46 pm

Jutro wieczorem zapodam
borbet7
Posty: 3
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 6:14 pm

wt paź 13, 2020 9:09 pm

Cześć,
Dołączam, aby nie robić nowego tematu. Gniazdko Nous A1 (2300W, 10A) z pomiarem energii standardowo przez apkę Tuya.
Postanowiłem wgrać Suplę przez Tuya Convert.

Sądziłem, że będzie to:
- Blitzwolf BW-SHP6 (2300W EU WIFI Smart Socket) lub
- Supla_neo_10A_DOUT_8Mbit

Ostatecznie tuya convert nie wykryła softu do Blitzwolfa, więc zainstalowałem ten do Neo.
Aktualnie gniazdko:
- nie daje napięcia i nie sygnalizuje nic poprzez diody
- można je przełączyć w tryb konfiguracji
- rozgłasza sieć
- można skonfigurować je poprzez 192.168.4.1
- jest widoczne w cloud.supla.org
- jest widoczne w aplikacji jako np. przekaźnik, ale
- nie działa

Czy robię coś źle z konfiguracją czy może gniazdko jest poprostu "uwalone" (tuya convert nie nawiązuje już z nim połączenia, więc nie mogę przywrócić fabrycznego softu).
Czy jedyne co pozostało to rozbieranie gniazdka?
Czy gniazdko z pomiarem energii powinno być widoczne zawsze jako licznik energii?

Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
pobrane (1).png
pobrane (1).png (83.01 KiB) Przejrzano 78 razy
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2020 9:28 pm przez borbet7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2001
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 13, 2020 9:13 pm

Kliknij na żółty kwadrat wybierz przełącznik i zapisz. Zobacz czy coś pojawi Ci się w aplikacji.
Pozdrawiam
Wojtek
borbet7
Posty: 3
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 6:14 pm

wt paź 13, 2020 9:30 pm

pobrane (1).png
pobrane (1).png (23.99 KiB) Przejrzano 69 razy
Wybrałem włącznik zasilania. Jest w aplikacji (zielone kropki z lewej i prawej), ale nie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”