Page 1 of 1

Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun Feb 17, 2019 10:19 am
by sediv44
Mam pytanie czy ten przekaźnik można będzie skonfigurować żeby działał z suplą a dokładniej czy flashowanie esp8266 wystarczy czy to będzie bardziej skomplikowane dla zielonego Image

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun Feb 17, 2019 5:05 pm
by Jankes
Wszystko w tym temacie.
viewtopic.php?f=11&t=4245

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Mon Feb 18, 2019 2:11 pm
by sediv44
Dzięki za podpowiedz do dzisiaj nie wiedziałem co to transoptor.

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun Mar 03, 2019 11:20 am
by sediv44
Wgrałem do esp8266 gate module esp01 no ale jest problem jak teraz wprowadzić go w stan konfiguracji.

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun Mar 03, 2019 11:30 am
by pzygmunt
FAQ

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun Mar 03, 2019 3:43 pm
by sediv44
Szukałem na FAQ .Na GPI00 i GPIO2 podawałem niskie i wysokie napięcie do 10 sekund i nic się nie dzieje .Ogólnie myślę że i tak zły soft wgrałem gate_module_esp01_ds_eagle.flash.bin zchmielaka .Teraz nic nie mogę wgrać chyba trzeba to wymazać.Użyłem esp8266 download tool v 3.6.5 i pliku blank do wymazania ale po chwili wyskakuje błąd.Dioda niebieska na esp pali się non stop na konwerterze pali się czerwona i niebieska jak startuje program to mruga druga niebieska dioda.

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Mon Mar 11, 2019 10:29 pm
by sediv44
Sorki za zawracanie d....Ogólnie rzec biorąc cały czas robiłem błąd ale już jest okey.Jeśli chodzi o klikanie przekaźnika to zamieniłem gpio 0 na rx ale to działa z incan easy Espablo ale tam nie ma funkcji drzwi .Soft gate_module_esp01_eagle.flash.bin zchmielaka jest okey ale czy można coś zrobić żeby działał odwrotnie tzn żeby stan wysoki na gpio 0 był gdy włączę funkcje otwórz .W tym momencie brak prądu spowoduje otwarcie drzwi.Czy jest na to jakaś rada?

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Mon Mar 11, 2019 10:54 pm
by Zybi
sediv44 wrote:
Mon Mar 11, 2019 10:29 pm
Sorki za zawracanie d....Ogólnie rzec biorąc cały czas robiłem błąd ale już jest okey.Jeśli chodzi o klikanie przekaźnika to zamieniłem gpio 0 na rx ale to działa z incan easy Espablo ale tam nie ma funkcji drzwi .Soft gate_module_esp01_eagle.flash.bin zchmielaka jest okey ale czy można coś zrobić żeby działał odwrotnie tzn żeby stan wysoki na gpio 0 był gdy włączę funkcje otwórz .W tym momencie brak prądu spowoduje otwarcie drzwi.Czy jest na to jakaś rada?
Jest na to rada. To jest bardzo nietypowa kompilacja jednak bardzo dobra dla tego "cuda". Wczytaj się tylko w readme.txt.
Przed wgraniem wykasuj moduł z wcześniejszych "śmieci".

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Mon Mar 18, 2019 6:42 pm
by sediv44
Wgrałem ten program Klikania przekaźnika nie ma ale działa podobnie jak przy tamtym sofcie jak się podłączy zasilanie to załącza przekaźnik ale to nie jest problem,Problem jest z zasięgiem. przedtem miałem zamel row-01 działał dobrze a ten esp 8266 może ma słaba antenę kombinowałem całą niedziele ,po podłączeniu zasilania działa ale po kilku minutach rozłącza się i już się nie łączy..Musiałem wyciągnąć go z puszki w której był zamontowany i było lepiej .Całą noc działał dobrze. Router jest 8metrów od niego za ścianą.Dzisiaj rano zrobiłem próbę wyłączyłem ruter i okazało się że esp wariuje włącza się wyłącza tak kilka razy a po włączeniu routera i tak się z nim nie łączy.Gdzie tkwi problem.?

Re: Przekaźnik z esp8266

Posted: Sun May 19, 2019 12:52 pm
by sediv44
Znowu mam problem. Zamówiłem z aliexpress następne dwa przekaźniki z esp8266 i oba są trefne niby takie same jak poprzedni ale mają wadę.Podczas włączania zasilania moduł ustawia się w tryb wgrywania programu gdyż na GPI0 idzie stan niski z przekaźnika. Gdy wypnę GPI0 w trakcie włączania i podłącze znowu wszystko działa okey Na esp mam wgrany program gate module działa idealnie fakt że podczas włączanie na sekundę na GPI0 idzie stan wysoki ale to nie jest problem.Co można zrobić żeby podczas włączania stan niski nie szedł na GPI0.