Ferguson SmartWiFi Plug

Post Reply
madewith
Posts: 3
Joined: Thu Dec 29, 2016 10:58 am

Thu Dec 29, 2016 11:10 am

Witam,

Dowiedziałem się dopiero o projekcie supla.org, a właśnie szukam rozwiązania w zakresie inteligentnych gniazdek. Już tłumaczę w czym rzecz. Mam w domu 2 komputery, na których odpalone są aplikacje, z którymi łączę się zdalnie za pomocą teamviewer. Czasem dochodzi do sytuacji, że teamviewer, router się zawiesi i nie ma możliwości połączenia się z komputerem. Wtedy trzeba albo podejść i wyłączyć komputer/router, albo zrobić to jakoś zdalnie. No i tu mój pomysł żeby wykorzystać do tego celu inteligentne gniazdko, np. Ferguson SmartWiFi Plug. W skrócie o co mi chodzi/czego potrzebuję:

- gotowego gniazdka (a właściwie 2 gniazdek) do których podłączę listwę (na listwie jest komputer + router). Tak więc rozwiazania typu doczepianych modułów, modułów składanych odpadają. Stąd wybór gniazdka Ferguson SmartWiFi Plug

- możliwość zarządzania gniazdkiem, gniazdkami za pomocą chmury obsługiwanej z poziomu przeglądarki (tak żebym mógł zarządzać gniazdkami z każdego miejsca na ziemi)

- dobrze byłoby żeby rozwiązanie, gniazdko mierzyło zużycie prądu (do celów statystycznych).


Pytanie więc czy jakoś będzie dało się skonfigurować ze sobą gniazdko Ferguson SmartWiFi Plug i obsługę przez supla.org, ewentualnie jakie inne rozwiązania/urządzenia możecie polecić, które spełniałyby założenia podane przeze mnie?


z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.
User avatar
wojtas567
Posts: 1783
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 29, 2016 1:05 pm

Nie wiem czy gniazdko ferguson podepniesz do supli ale jak nim wyłączysz listwę pod którą będzie podpięty router to już nic nie da się włączyć żadnym gniazdkiem przez chmurę chyba, że kupisz gniazdko z kartą sim w Zamelu kiedyś coś takiego widziałem.
A co do zawieszenia to czy nie lepiej ustawić reset wszystkiego raz na 24h jakimś zegarem?
Pozdrawiam
Wojtek
madewith
Posts: 3
Joined: Thu Dec 29, 2016 10:58 am

Thu Dec 29, 2016 1:17 pm

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie nie dopowiedziałem, a to podstawa, mam kilka routerów/łączy internetowych. Tak więc łącze i router przypisany do komputera nie byłby wykorzystywany do zarządzania, do tego byłoby osobne łącze/router.

Rozłączać co 24 godziny nie mogę, bo na komputerze są puszczane analizy, skanowanie, które potrafią się robić parę dni, tak więc rozłączanie co 24 godziny uniemożliwiałoby pracę. Takie "pady" zdarzają się z 2-3 razy w miesiącu, więc gdyby móc wtedy zadziałać zdalnie, szczególnie jak akurat jestem poza domem to załatwiłoby to wszystkie problemy.

Tak więc czekam jeszcze na podpowiedzi czy znacie jakieś rozwiązania współpracujące z supla
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Dec 29, 2016 1:27 pm

Te gniazdka chyba działają: https://www.itead.cc/smart-socket-eu.html
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Thu Dec 29, 2016 1:32 pm

Po pierwsze routery potrafią działać bez "zawieszania" nawet do kilku miesięcy, więc przyjżyj się dokładnie swojemu bo prawdopodobnie masz coś nie w porządku.
Ewentualnie proponuję zainfekowanie routera alternatywnym oprogrowaniem typu: openwrt lub gargoyle, tam masz możliwość ustawienia restartu np. co 24 godziny co czasami może pomóc i rozwiązać problem "zawieszania się".
Większość modeli tplinka ma mozliwosc podegrania alternatywy.
W Twoim przypadku router musi być podłaczony przed gniazdkiem wifi (np. prosty sonoff ) aby zawsze miał dostęp do internetu.
Łącząc sie do sonoffa mógłbyś zresartować listwę zasilającą PC.
Uruchamianie PC po powrocie zasilania można zrealizować przez wybudzenie z poziomu routera przez wyslanie pakietu "wakeup" lub w biosie płyty głownej ustawiasz aby po powrocie zasilania system automatycznie się podnosił.
Najawaźniejsze to stały, stabilny dostęp routera do sieci internet.

Pozdrawiam
madewith
Posts: 3
Joined: Thu Dec 29, 2016 10:58 am

Thu Dec 29, 2016 1:50 pm

0xFF pisze:
Te gniazdka chyba działają: https://www.itead.cc/smart-socket-eu.html

Dzięki to już jest jakiś konkret, brakuje mi tylko funkcji mierzenia poboru prądu.

okos pisze:
Po pierwsze routery potrafią działać bez "zawieszania" nawet do kilku miesięcy, więc przyjżyj się dokładnie swojemu bo prawdopodobnie masz coś nie w porządku.
Ewentualnie proponuję zainfekowanie routera alternatywnym oprogrowaniem typu: openwrt lub gargoyle, tam masz możliwość ustawienia restartu np. co 24 godziny co czasami może pomóc i rozwiązać problem "zawieszania się".
Większość modeli tplinka ma mozliwosc podegrania alternatywy.
W Twoim przypadku router musi być podłaczony przed gniazdkiem wifi (np. prosty sonoff ) aby zawsze miał dostęp do internetu.
Łącząc sie do sonoffa mógłbyś zresartować listwę zasilającą PC.
Uruchamianie PC po powrocie zasilania można zrealizować przez wybudzenie z poziomu routera przez wyslanie pakietu "wakeup" lub w biosie płyty głownej ustawiasz aby po powrocie zasilania system automatycznie się podnosił.
Najawaźniejsze to stały, stabilny dostęp routera do sieci internet.

Bardziej jest to raczej sprawa team viewer niż routera, natomiast reset komp + router załatwia sprawę (jeżeli nie ma mnie akurat w pobliżu komputera).

Komputer oczywiście jest ustawiony w biosie, że wstaje automatycznie w przypadku przywrócenia zasilania.


Tak więc zależy mi na poradzie, które gniazdko współpracuje z supla niż na szukaniu, rozwiązywaniu innych kwestii.
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Thu Dec 29, 2016 2:01 pm

Zatem na tą chwilę najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie sonoff z wgraną suplą np. ten
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6654636365

Lub takie coś z pomiarem zużycia energii
https://www.itead.cc/smart-home/sonoff-pow.html

Ale tej opcji chyba supla nie obsłuży.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6902
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Dec 29, 2016 6:17 pm

okos wrote:Zatem na tą chwilę najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie sonoff z wgraną suplą np. ten
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6654636365

Lub takie coś z pomiarem zużycia energii
https://www.itead.cc/smart-home/sonoff-pow.html

Ale tej opcji chyba supla nie obsłuży.
Pomiar energii przewidziany w kolejnych wersjach
Post Reply