Przekażnik sterowany czujnikiem

Post Reply
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Tue Mar 12, 2019 9:34 am

Zmontowalem dwa urządzenia na nodemcu v3. Jedno zainstalowane jest w domku letniskowym i tu pracuje na oprogramowaniu Electro Dragon. Podpięte do niego mam czujniki krańcowki w drzwiach i czujniki ruchu . Drugie urządzenie jest w domu na oprogramowaniu Relays x9 i wspólracuje z atmegą8 jako alarm. Sygnalizuje mnie dźwiekiem i diodami jaki czujnik został aktywowany. W symulacji niby wszystko działa . Tzn jak z aplikacji supli wyzwole przekaźnik który wyżwala odowiedni kanał alarmu on się aktywuje . Nie mogę powiązać czujnika w domku letniskowym do przekaźnika w domu. Próbowałem ale niestety nie działa. Ustawiam to tak. W urządzeniu nr1 usrawiam czujnik np otwarcia drzwi a w urzadzeniy 2 przekaźnik ustawiam jako otwieranie drzwi. Otwieram fizycznie czyli ręcznie drzwi to status ikonki się zmienia. Odpalam ikonkę w supli otwieranie drzwi alarm się wlącza czyli ok. Brakuje mi tylko aby po fizycznym otwarciu drzwi czyli wlamanie do domku zalączyło przekaznik co spowoduje zadziałanie alarmu w domu. Czy coś źle robię czy po prostu nie ma takiej możliwości.
Last edited by Pico on Tue Mar 12, 2019 8:50 pm, edited 2 times in total.
User avatar
maffiu
Posts: 459
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Mar 12, 2019 5:29 pm

Kurde przeczytałem 2 razy i dalej nie wiem co z czym na czym i na jakim Sofcie
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Tue Mar 12, 2019 6:10 pm

Urządzenie nr 1 w domku letniskowym
Urządzenie nr 2 w domu
Urządzenie nr 1 soft ElectroDragon
Urządzenie nr 2 soft Relays9x.
Na nr1 wejscia jako czujniki.
Na nr 2 wyjscia jako przekazniki i tu podaje wyjscia sygnałów przez tranzystory do mojejej własnej roboty centralce na Atmega8 .
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 295
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Mar 12, 2019 8:09 pm

Czy te softy mają coś wspólnego z Suplą?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Mar 12, 2019 9:24 pm

Potrzebujesz tego co ja, czyli dzwonka:
viewtopic.php?f=6&t=3713
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Mar 12, 2019 9:26 pm

Robert Błaszczak wrote:
Tue Mar 12, 2019 8:09 pm
Czy te softy mają coś wspólnego z Suplą?
oba sa od Espabllo :)
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Wed Mar 13, 2019 6:04 am

Zdaje mi się żeby to prawidłowo działało potrzebne by było oprogramowanie gdzie np czujnik można zmienić na button ale chyba takiego nie ma.
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Mar 13, 2019 7:16 am

Na tą chwilę możesz to rozwiązać jak w linku który podałem
Post Reply