Arduino Rolety przycisk na ścianie

emil_seba
Posts: 15
Joined: Tue Apr 24, 2018 6:21 am

Wed Mar 20, 2019 9:26 pm

zrobiłem jak prosiłeś, wyrzuciłem wszystko poza obsługą rolet. Sytuacja wygląda tak samo, po naciśnięciu przycisku fizycznego przekaźnik jest aktywny dokładnie 21 sekund, w przypadku przycisku w aplikacji przekaźnik jest aktywny 11 sekund. W cloud czas ustawiony na 10 sekund.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 20, 2019 9:31 pm

W sumie to nie ma znaczenia. Podłącz do rolety i sprawdź czy pozycja rolety się pokrywa z tym co widzisz w aplikacji.

Możesz też jak już przekaźnik się wyłączy, nacisnąć przycisk uruchamiający przeciwny klierunek. Zaraz po naciśnięciu wirtualna roleta w aplikacji powinna ruszyć. Jak ruszy to znaczy, że jest ok.
emil_seba
Posts: 15
Joined: Tue Apr 24, 2018 6:21 am

Wed Mar 20, 2019 9:36 pm

Poza czasem wszystko jest OK. Stan rolety w aplikacji się pokrywa.

Z poziomu aplikacji mogę zgrupować wszystkie rolety i je podnieść, czy to samo mogę zrobić przyciskiem fizycznym ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 20, 2019 10:39 pm

Póki co nie.
emil_seba
Posts: 15
Joined: Tue Apr 24, 2018 6:21 am

Thu Mar 21, 2019 7:35 am

Użycie SuplaDevice.rollerShutterReveal() lub rollerShutterShut() na odpowiednich kanałach nie da nam tego co potrzebuję uzyskać ?
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Mar 21, 2019 8:38 am

emil_seba wrote:
Wed Mar 20, 2019 9:26 pm
zrobiłem jak prosiłeś, wyrzuciłem wszystko poza obsługą rolet. Sytuacja wygląda tak samo, po naciśnięciu przycisku fizycznego przekaźnik jest aktywny dokładnie 21 sekund, w przypadku przycisku w aplikacji przekaźnik jest aktywny 11 sekund. W cloud czas ustawiony na 10 sekund.
Tak działają rolety w supli od zawsze - też kiedyś na to zwróciłem uwagę , ale w sumie to niczemu nie przeszkadza poz tym że przekaźnik dłużej działa. Ale też chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak jest.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Mar 21, 2019 8:49 am

Skrajne pozycje rolety to "okazja" do zsynchronizowania pozycji rolety z tym co jest w aplikacji gdyby coś się po jakimś czasie rozjechało. Dlatego w sytuacjach niewidocznych dla użytkownika dodaje się czas aby upewnić się, że roleta dojechała do skrajnej pozycji.
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Mar 21, 2019 8:56 am

Dzięki za wyjaśnienie.
Andreas112
Posts: 18
Joined: Wed Jan 23, 2019 1:25 pm
Location: Grzymalin

Thu Mar 21, 2019 9:04 am

Pozwole się podpiąć trochę do tematu z pytaniem o czasy , to znaczy konkretnie o harmonogram. Ustawiałem już harmonogramy do zamknięcia i otwarcia rolet i oczywiście działają Super ale........z racji że rolety które mam zamontowane nie posiadają krańcówek a jedynie czasy i tu np: zamknięcie to 19 sekund a otwarcie to 21 sekund i teraz.....z chwilą gdy harmonogram rusza roleta idzie do góry i nie zatrzymuje się pomimo iż czas w chmurce jest jak wyżej napisałem tylko przez minutę silnik jest załączony co kończy się przewijaniem jej gdy jest podniesiona i zawijaniem gdy jest opuszczona. Krańcówek nie będe dokładał z racji estetyki i tu właściwe pytanie: czy istnieje jakaś inna opcja wyzwolenia zadanego czasu przez np: wspomniany harmonogram bądź też sceny tak żeby to był krótki impuls do uruchomienia zadanego czasu w chmurce?? Nie znam się na programowaniu zbytnio( minimalne minimum) :lol:
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Mar 21, 2019 9:32 am

To było pisane z założeniem, że roleta ma krańcówki. Bez tego nie będzie to działać. Nie wiem o jakich względach estetycznych piszesz ale obecne silniki mają krańcówki wbudowane w sinik i ich nie widać. Może po prostu masz je niewyregulowane ?

http://www.rolety-com.pl/instr/silniki/04_m.jpg
Post Reply