Sonoff 4ch wzbudzenie przekaźnika

Post Reply
mirek_t
Posts: 8
Joined: Thu Jan 24, 2019 1:40 pm

Tue Mar 26, 2019 9:06 am

Witam
ktoś może zna rozwiązanie problemu
Sonoff 4ch soft: Multiboard by Espablo przy rozłączeniu się z chmurą przekaźnik na gpio 1 uruchamia się samoczynnie (taki może pół sekundowy jeden impuls)
dzieje się tak przy każdym razem.
chętnie wysłucham pomysłów bo mam 4 sztuki i każdy reaguje tak samo co trochę utrudnia pracę z nimi :)
mirek_t
Posts: 8
Joined: Thu Jan 24, 2019 1:40 pm

Tue Mar 26, 2019 9:37 am

zapomniałem jeszcze dodać, że jeśli moduł jest na stałe odłączony od połączenia z chmurą to wzbudzenie przekaźnika odbywa się stałe co ok 50 sekund
kpisiek
Posts: 4
Joined: Sun Mar 10, 2019 3:30 pm

Tue Mar 26, 2019 9:37 am

Proponuję soft AFE Firmware - jest tam opcja jaka ma być pozycja przekaźników po zaniku napięcia
- on
- off
- ostatnia zapamiętana
- przeciwna do ostatniej zapamiętanej

i nie głupieje po zaniku wifi,
and111
Posts: 45
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Tue Mar 26, 2019 9:02 pm

Temat był poruszany w kilku wątkach.
Na razie skuteczne rozwiązanie pod 4CH z SUPLA to wlutowanie kondensatorów zgodnie z opisem viewtopic.php?f=27&t=3174
U mnie już około roku czasu działa. W tym czasie nie było niekontrolowanych załączeń.
mirek_t
Posts: 8
Joined: Thu Jan 24, 2019 1:40 pm

Wed Mar 27, 2019 5:06 pm

temat faktycznie był poruszany ale w moim przypadku wlutowanie kondensatora zupełnie nic nie daje. dlatego założyłem tego posta
ogniwo
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:14 pm

Tue Apr 02, 2019 3:06 pm

@and111

Te kondensatory wlutowałeś w te miejsca, które zaznaczyłem w tym poście?
viewtopic.php?f=41&t=3170&start=90
mirek_t
Posts: 8
Joined: Thu Jan 24, 2019 1:40 pm

Tue Apr 02, 2019 7:47 pm

dokładnie w te i zero efektu
and111
Posts: 45
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Tue Apr 02, 2019 7:58 pm

ogniwo wrote:
Tue Apr 02, 2019 3:06 pm
@and111

Te kondensatory wlutowałeś w te miejsca, które zaznaczyłem w tym poście?
viewtopic.php?f=41&t=3170&start=90
Odpowiedź viewtopic.php?p=39211#p39211
Przepraszam, że dopiero dziś odpisałem, ale niestety notoryczny brak czasu...
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Apr 03, 2019 6:02 am

Hej,

Chciałbym się upewnić, sonoff 4ch pro r2 ma zapewne ten sam problem? Czy wszystkie 4 przekaźniki R1, R2, R3, R4 tak się zachowują? Czy tylko na R1 jest załączane zasilanie?

pozdrawiam
Post Reply