Supla powered by Alexa

User avatar
michael
Posts: 955
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue May 14, 2019 5:50 am

Kolejne dni zabawy z głośnikiem Alexa oraz chęć maksymalnej wykorzystania jej pod Suplę robi z tego urządzenia niezły kombajn :D
...no i przemówiła po Polsku! 8-)

Przed głośnikiem Alexy używałem starego telefonu z zainstalowanym Automate i poprzez skrypty by @fracz sterowałem głosowo Suplą.
Wczoraj odkryłem, że głośnik Alexa może również robić jako głośnik bluetooth :D
Po sparowaniu tego telefonu z głośnikiem wywołuję albo Alexę albo Google w zależności od potrzeb - jedyny mankament jest taki, że rola mikrofonu nadal pozostaje po stronie telefonu, ale całe komunikaty zwrotne już płyną przez Alexę :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
o_rany
Posts: 196
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue May 14, 2019 7:22 am

WOW jak ją zmusiłeś coby gadała po naszemu?
User avatar
michael
Posts: 955
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue May 14, 2019 7:29 am

o_rany wrote:
Tue May 14, 2019 7:22 am
WOW jak ją zmusiłeś coby gadała po naszemu?
Tak jak opisałem wyżej :) czyli feedback leci z Google Now
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
rodis
Posts: 30
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Wed Jun 05, 2019 1:40 pm

Koledzy, czy aby zmusić Alexę, do obsługi Routines na moich urządzeniach Supla, muszą one być w konkretnej wersji firmware Supla?
Mam wgraną Suplę na Sonoff Touch (v2.0), Sonoff Basic (v2.0), Yunshan-Gate-Uni by Zybi (v2.5.3.2) i jedyne urządzenia które Alexa dopuszcza do tworzenia Routines to jest czujka otwarcia bramy na Yunshan. (innych nie widzi konfigurator)

Pozostałymi mogę jedynie sterować za pomocą komend głosowych, lub bezpośrednio w aplikacji Alexa.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 2:42 pm

Jeżeli możesz nimi sterować z Alexy to firmware nie ma tu nic do rzeczy.
User avatar
maffiu
Posts: 485
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Jun 05, 2019 2:52 pm

rodis wrote:
Wed Jun 05, 2019 1:40 pm
Koledzy, czy aby zmusić Alexę, do obsługi Routines na moich urządzeniach Supla, muszą one być w konkretnej wersji firmware Supla?
Mam wgraną Suplę na Sonoff Touch (v2.0), Sonoff Basic (v2.0), Yunshan-Gate-Uni by Zybi (v2.5.3.2) i jedyne urządzenia które Alexa dopuszcza do tworzenia Routines to jest czujka otwarcia bramy na Yunshan. (innych nie widzi konfigurator)

Pozostałymi mogę jedynie sterować za pomocą komend głosowych, lub bezpośrednio w aplikacji Alexa.
Bo Alexa widzi sensory i na ich podstawie można zrobić scenę jeśli sensor to akcja modułu
rodis
Posts: 30
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Wed Jun 05, 2019 6:29 pm

Czyli nie można wykonać sceny (routine) "jeśli światło zostanie zapalone to Alexa wypowie powiadomienie"? Bo lampy nie są sensorami. :(
A jak inaczej zrealizować podobne zadanie? Potrzebny jest sensor oświetlenia?
User avatar
maffiu
Posts: 485
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Jun 05, 2019 8:04 pm

rodis wrote:
Wed Jun 05, 2019 6:29 pm
Czyli nie można wykonać sceny (routine) "jeśli światło zostanie zapalone to Alexa wypowie powiadomienie"? Bo lampy nie są sensorami. :(
A jak inaczej zrealizować podobne zadanie? Potrzebny jest sensor oświetlenia?
Niestety to tak nie działa mam nadzieje ze narazie bo było by to przydatne moza a by pokombinować na czujniki światła ale nie sprawdzałem powinno tez sie udać jeśli soft do modułu miał by opcje na sensor to zmostkowac wyjście z przed przekaźnika do wejścia sensoru ale to tez takie gdybanie na sucho
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Jun 16, 2019 7:24 pm

Mam ostatnio problem z rutynani w alexie. O ile powiadomienie np. o otwarciu czy zamknięciu bramy wyświetla bez problemu, to już np. gdy chce żeby włączyła światło w garażu gdy Brama jest otwarta nie wykonuje, chociaż wcześniej to działało. Zauważyłem że wcześniej w zakresie w jakim dane światło ma się zapalac widziałem normalnie ustawione godziny tak teraz jest tylko undefined. Może ktoś wie w czym jest problem?
User avatar
maffiu
Posts: 485
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Jun 29, 2019 6:13 am

Działa wam wszystko prawidłowo może? Bo ja od wczoraj mam wszystkie urządzenia w alexie nieaktywne i komunikat pod każdym ze serwer nie odpowiada

Potwierdzicie mi proszę bo niewiem czy z moim kontem coś nie tak czy globalny problem
Post Reply