Supla powered by Alexa

User avatar
o_rany
Posts: 161
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Sat Jun 29, 2019 6:21 am

Moja cos ma problemy z gubieniem polaczenia WiFi od tygodnia. Tylko jedna ma problemy pozostale dzialaja OK.
User avatar
maffiu
Posts: 457
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Jun 29, 2019 6:24 am

o_rany wrote:
Sat Jun 29, 2019 6:21 am
Moja cos ma problemy z gubieniem polaczenia WiFi od tygodnia. Tylko jedna ma problemy pozostale dzialaja OK.
Ale w aplikacji normalnie możesz sterować urządzeniami z supli bo ciekawe coś jej odwaliło i u mnie nie działają ale sensory widzi i komunikuje otwarcie
User avatar
maffiu
Posts: 457
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Jun 29, 2019 6:33 am

Dla potomnych dopiero usunięcie skill supla od Alexy i dodanie na nowo załatwiło sprawę cale szczęście rutyny się nie rozjechały
User avatar
akszyn
Posts: 72
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Fri Jul 19, 2019 4:49 pm

maffiu wrote:
Sat Jun 29, 2019 6:13 am
Działa wam wszystko prawidłowo może? Bo ja od wczoraj mam wszystkie urządzenia w alexie nieaktywne i komunikat pod każdym ze serwer nie odpowiada

Potwierdzicie mi proszę bo niewiem czy z moim kontem coś nie tak czy globalny problem
jeśli się zastanawiasz czy to problem globalny to skorzystaj z tej strony https://downdetector.com/status/amazon-alexa jest tez skil z ta strona do alexy i możesz zapytać czy "xxx is down" (xxx to np facebook ,philips hue service itp )
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
akszyn
Posts: 72
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Mon Aug 12, 2019 4:47 pm

o_rany wrote:
Mon May 06, 2019 9:48 pm
Faktycznie, dziś brama przestała mi się zgłaszać. Poklikalem w apce i znow dziala... byc moze apka Alexy powinna pracowac w tle a jest uspiona... pobawie sie jeszcze i zobaczymy.
...
Mam podobnie bo jakiś czas temu na sofcie (od zibiego) bramowym Alexa znalazła mi a teraz nic mi nie znajduje czy mam ustawie na furtkę / drzwi / czy bramę garażowa. Co żeś zmienił że Alexa znalazła bramę ?
Attachments
Screenshot_2019-08-12-19-03-49-987_com.amazon.dee.app.png
Nie wykrywa bramy
Screenshot_2019-08-12-19-03-49-987_com.amazon.dee.app.png (59.68 KiB) Viewed 173 times
Last edited by akszyn on Mon Aug 12, 2019 7:51 pm, edited 2 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
o_rany
Posts: 161
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Mon Aug 12, 2019 6:06 pm

...w cloudzie nic nie zmianialem- jest jako brama. NigdyNieNiepadajacy soft od @Zibi.
Problem byl najprawdopodobniej w apce Alexa, po aktualizacji zglupialo.
Nic waznego nie zmianialem, klikalem rozne opcje (apka Alexa) i zaczelo dzialac....w cloudzie nic sie nie bawilem.

ALexa teraz fajnie znjaduje nowe urzadzenia jak i zmiany np nazw czy lokalizacji. Zobacz czy inne jakies Suplowe sprawy Ci znajduje.

Teraz wlasnie pozmianialem likalizacje kilku pstryczków i z ciekawoasci sprawdzilem w Alexie- wszystko ladnie po nowemu.
User avatar
akszyn
Posts: 72
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Aug 13, 2019 12:58 pm

Jak włączyłem w cloud termometr którego nie mam to wykrywa a bramy na złość nie chce choć na starszej wersji apki Amazona znalazło kiedyś a w najnowszej na złość nie chce, a w chmurze jak bym nie przestawiał to i tak nie znajduję. Pamiętasz co żeś klikał w apce Alexy aby znalazło bramę Zibiego ? (który też posiadam)
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
o_rany
Posts: 161
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Aug 13, 2019 1:15 pm

Niestety... bylem tak poirytowany ze klepalem we wszystko co sie dalo..... ale zadzialalo:)
User avatar
akszyn
Posts: 72
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Tue Aug 13, 2019 1:28 pm

Czyli pozostaje czekać aż supla będzie wspierać sceny i wtedy nie będzie trzeba klikać co popadnie bo nie wiem czy downgrade alexy z pliku APK pomoże
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
o_rany
Posts: 161
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Aug 13, 2019 7:19 pm

Niestety urzadzenia tak maja ze czasami nie działają:)

Niby wszedzie O1 ale nie zawsze jest tak zerojedynkowo - przemyśl techniczne aspekty trochę jak kobieta:)

50% uzytkownikow ma problemy z glupim termometrem- te same ustawienia, ten sam soft, modul - a jednak u jednego wywala po 3 dniach u drugiego po 5 minutech zaś innemu dziala od roku.

Wywal tego wemosa, wrzuc soft na SV czy inne chinskie cos i zobacz co sie stanie.
Ja juz zapomnialem ze Alexa ma cos wspolnego z Supla, wręcz mam wrazenie ze natywnie to dziala z moja bramą:)
Attachments
Screenshot_20190813-210609_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190813-210609_Amazon Alexa.jpg (98.03 KiB) Viewed 54 times
Post Reply