IOT SDK

Post Reply
alanzola
Posts: 27
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Thu May 30, 2019 1:03 pm

Ok faktycznie oryginalny soft się kompiluje. Teraz chciałem prze konfigurować gpio ponieważ u mnie przekaźniki są na GPIO13 i 12 a przyciski na GPIO5 i 4 przestawiłem sobie w pliku

/home/supla/Devel/supla-espressif-esp/src/include/board/rs_module.c

Code: Select all

#define B_CFG_PORT 0
#define B_RELAY1_PORT 13
#define B_RELAY2_PORT 12
#define B_BTN1_PORT 5
#define B_BTN2_PORT 4
#define B_SENSOR_PORT1 14
I soft po skompilowaniu i wgraniu do modułu nie uruchamia się poprawnie.

Doszedłem do tego że przestawiając gpio dla przycisków soft działa ale przestawianie gpio dla przekaźników sprawia ze moduł nie wyswietla swojej sieci wifi.


W logach w terminalu nie widzę nic co by mnie naprowadziło:

Code: Select all

 ets Jan  8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 1856, room 16 
tail 0
chksum 0x63
load 0x3ffe8000, len 776, room 8 
tail 0
chksum 0x02
load 0x3ffe8310, len 552, room 8 
tail 0
chksum 0x79
csum 0x79

2nd boot version : 1.5
  SPI Speed      : 40MHz
  SPI Mode       : DIO
  SPI Flash Size & Map: 16Mbit(512KB+512KB)
jump to run user1 @ 1000

rf cal sector: 507
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4.1(39cb9a32) compiled @ Jul  1 2016 20:04:35
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 0
CFG READ SUCCESS!
STATE READ SUCCESS!
Starting 115016
WiFi Status: 255
Disconnected
ENTER CFG MODE
mode : softAP(be:dd:c2:2d:29:1a)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100

User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 30, 2019 1:23 pm

Być może musisz zmienić funkcje pinów.
W supla_esp_board_gpio_init()
dodaj

Code: Select all

PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_MTCK_U, FUNC_GPIO13);
PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_MTDI_U, FUNC_GPIO12);
Attachments
pin_functions.png
pin_functions.png (173.7 KiB) Viewed 560 times
desaint
Posts: 10
Joined: Mon May 27, 2019 9:46 am

Fri May 31, 2019 10:19 pm

Mam tak samo. wczesniej mi sie programowal, potem nagle przestal.
jak wgrywam multiboard od espablo, to jest ok. jak wgrywam skompilowany jakikolwiek board z sdk to wyrzuca caly czas:

Code: Select all

load 0x40100000, len 30984, room 16
tail 8
chksum 0xf7
load 0x3ffe8000, len 964, room 0
tail 4
chksum 0xb2
load 0x3ffe83d0, len 9756, room 4
tail 8
chksum 0xa2
csum 0xa2
rf_cal[0] !=0x05,is 0xFF

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)
dziwne ze nagle sie to stalo. nie mam juz pomyslu :/
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 05, 2019 7:34 am

pzygmunt wrote:
Thu May 30, 2019 8:17 am
Muszę się w końcu zabrać za te DS-y bo z prostej rzeczy robi się problem dla wielu nie do przeskoczenia.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem.
Planuję @pzygmunt soft, który by obsługiwał większą ilość DS-ów (np. 8szt) ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 7:38 am

Od dawna mam na długiej liście zadań.
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 05, 2019 7:45 am

pzygmunt wrote:
Wed Jun 05, 2019 7:38 am
Od dawna mam na długiej liście zadań.
Było by super. Bo przeglądając forum mnóstwo kolegów ma problem ( ja również też).
desaint
Posts: 10
Joined: Mon May 27, 2019 9:46 am

Thu Jun 06, 2019 12:10 pm

w koncu udalo sie.
zrobilem 8xDS1820 na roznych gpio. jak by ktos chcial...
a wczesniejszy problem wyniakl z tego ze przypisywalem zla wielkosc flasha :/
cino111
Posts: 672
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jun 06, 2019 12:22 pm

To wrzuć kod na forum. Pewnie że kotoś chce
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Thu Jun 06, 2019 12:26 pm

czy jest ktoś w stanie poprawić firmware multiboard by espablo dla sonoff 4ch pro i resetujace się stany przekazników? Dla mnie to za trudne, nie ogarniam.
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Jun 06, 2019 12:49 pm

desaint wrote:
Thu Jun 06, 2019 12:10 pm
w koncu udalo sie.
zrobilem 8xDS1820 na roznych gpio. jak by ktos chcial...
a wczesniejszy problem wyniakl z tego ze przypisywalem zla wielkosc flasha :/
Udostępnisz soft ?
Post Reply