IOT SDK

User avatar
lesny8
Posts: 789
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Sep 27, 2019 6:44 pm

Dokładnie, tak jak Przemek pisze. Jesteś w domu ;)
Generalnie zasada jest taka:
1. klonujesz gita z supla-docker
2. zmieniasz branch na espressif
3. budujesz obraz
4. uruchamiasz kontener
5. kompilujesz soft

Od 1 do 4 już zrobiłeś pozostało kompilować :)
cino111
Posts: 677
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Sep 27, 2019 6:47 pm

Poszło. Dawno nic nie kompilowałem i się zakręciłem. Odpaliłem espressif w jednym oknie a kompilować chciałem w drugim. Dzięki za naprowadzenie :D
BeiailoKO
Posts: 1
Joined: Sat Sep 28, 2019 6:23 pm

Sat Sep 28, 2019 6:25 pm

Witam
Patryk
Posts: 440
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Nov 06, 2019 8:14 pm

Co określają ( lub,za co odpowiadają ), te dwa parametry "5" i "20", znajdujące się w pliku supla_esp_gpio.c

Code: Select all

#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT   5
#define INPUT_CYCLE_TIME        20
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 06, 2019 8:20 pm

supla_esp_gpio_input_timer_cb sprawdza stan wejść co INPUT_CYCLE_TIME ms.
Aby uznać, że wejście (np. przycisk) zmienił stan to jego wartość musi się utrzymać przez INPUT_MIN_CYCLE_COUNT sprawdzeń.

Przeliczając na czas INPUT_MIN_CYCLE_COUNT * INPUT_CYCLE_TIME = 100ms w tym przypadku.
Patryk
Posts: 440
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Nov 06, 2019 8:35 pm

Dzięki za wytłumaczenie.
Czyli,zwiększając te parametry (eksperymentalnie) np do 10 i 25, można by było (spróbować), uodpornić pewne moduły ( np sonofa mini ), na zakłócenia z sieci.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 06, 2019 8:40 pm

Tak ale tym samym zwiększasz czas potrzebny na naciśnięcie. Generalnie można to trochę inaczej zrealizować np. wpinając się bezpośrednio w przerwania. Sposobów jest kilka. Wybór zależy od sprzętu.
Patryk
Posts: 440
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Nov 06, 2019 8:51 pm

pzygmunt wrote:
Wed Nov 06, 2019 8:40 pm
Generalnie można to trochę inaczej zrealizować np. wpinając się bezpośrednio w przerwania.
A czy może, w którymś z softów zamieszczonych na github-ie supli, jest już takie rozwiązanie ?
Żebym mógł zobaczyć, jak jest to zrobione.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 06, 2019 9:21 pm

Tam jest tylko ten jeden przykład
Post Reply