IOT SDK

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 28, 2019 7:26 pm

Musisz nauczyć się czytać kod. Jak nie będziesz go rozumiał to ciężko będzie Ci robić sensownie działające modyfikacje.
Zacznij od

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... lude/board
User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue May 28, 2019 9:19 pm

Trudno napisać poradnik, jak modyfikować soft pod siebie, bo ciężko jest określić kto na jakim poziomie jest z programowaniem, do tego dochodzi ciągła chęć zrobienia czegoś czego się jeszcze nie ma u siebie a już mogło by być, albo sprawy zawodowe, rodzinne pochłaniają więcej czasu niż się myśli że pochłoną i na tworzenie poradników go brakuje...

Przemek dobrze radzi, trzeba czytać kod, ale żeby go zrozumieć trzeba znać choćby jakieś podstawy programowania w języku C, a wszelkie zawiłości tego języka wyjaśniać u wujka G. Podstawy jakieś na pewno masz w C++, bo rzeźbiłeś sobie w Arduino IDE. C++ wywodzi się z C więc na pewno wiele czytając zrozumiesz.

Czasami, żeby odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego coś tak a nie inaczej działa, trzeba przebrnąć przez wiele plików zaglądając nawet w źródła esspresif-a, a dodatkowym utrudnieniem jest jeszcze to, że nie da się wprost debugować i podglądać wartości zmiennych krok po kroku, a jedynie wypluwając dane na terminal.

Co do modyfikacji softu to widziałeś ten wątek?
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed May 29, 2019 11:34 am

Jasna sprawa, że podstawy w C++ muszę mieć. Link do tematu od @lesny8 już dużo wyjaśnia. Chodzi tylko o to żeby nie marnować kilku dni na odkrywanie "koła" od nowa. Chodzi mi o zasadę co i jak czyli np. czy po zmodyfikowaniu plików mogę je zapisać z dowolną nazwą w katalogu board czy może gdzieś indziej. Czy będzie widoczna nowa płytka po wpisaniu ./build sh czy coś jeszcze muszę zrobić? Dopisać płytkę ręcznie do pliku "supla_esp_board.h"? Gdzie mogę zobaczyć innych modyfikacje np @Espablo?
o co chodzi: "diff-a wrzuć, a najlepiej zrób fork-a na githubie i zacommituj swoje zmiany to będzie od razu widać co i gdzie pozmieniałeś". Mam założyć sobie konto na GitHubie i coś więcej zobaczę?
Chodzi mi o takie rzeczy.
Prędzej czy później pewnie sam do tego dojdę (raczej później) :lol: ale na forum brakuje takich opisów jak np. @pZygmunt robi na majsterkowo. Wystarczyło by zrobić poradnik krok po kroku (najlepiej w Arduino Ide to praktycznie wszyscy by mogli spróbować swoich sił, ale na razie nie ma porządnej biblioteki), który faktycznie zajął by trochę czasu, ale zapytań o soft na forum było by duużo mniej.
No nic - tyle z moich rozważań na dziś :D i biorę się do analizy kodu.
alanzola
Posts: 26
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Thu May 30, 2019 7:55 am

Czy i gdzie znajdę źródło kodu pod rolety ? W IOT SDK zdaje się go nie ma.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 30, 2019 7:59 am

Jest.

Tu definicja płytki.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... s_module.c
Reszta rozsiana po kodzie.
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu May 30, 2019 8:10 am

a można dać kilka DS na oddzielnych pinach czy tu to nie działa? Espablo pisał, że na multibordzie można tylko jeden, a robił soft na tym środowisku. Zastanawiam się czy warto zaczynać.
alanzola
Posts: 26
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Thu May 30, 2019 8:13 am

Własnie się dopatrzyłem że jednak jest rs_module ale chyba jako jedyne się nie kompiluje :(

Nie ma jakiegoś example w ktorym mozna by sobie tylko pozmieniac pinout tak jak to jest w przypadku impulse_counter
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 30, 2019 8:17 am

Muszę się w końcu zabrać za te DS-y bo z prostej rzeczy robi się problem dla wielu nie do przeskoczenia.
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu May 30, 2019 8:23 am

Hmmm No to czekam. Potrzebuję 5 przekaźników i 3 DS. Na arduino zrobiłem, ale jeden potrzebuję z pamięcią stanu czego w arduino nie zrobię, no i nie mam stanu przekaźników w apce po zerwaniu połączenia z serwerem.
Ajjj tak źle i tak niedobrze :(
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 30, 2019 8:39 am

alanzola wrote:
Thu May 30, 2019 8:13 am
Własnie się dopatrzyłem że jednak jest rs_module ale chyba jako jedyne się nie kompiluje :(

Nie ma jakiegoś example w ktorym mozna by sobie tylko pozmieniac pinout tak jak to jest w przypadku impulse_counter
Miejsca brakło we flashu.


git pull


i jeszcze raz spróbuj.
Post Reply