ESP01s Relay v 1.0

boorys24@gmail.com
Posty: 3
Rejestracja: ndz maja 05, 2019 11:23 am

ndz maja 05, 2019 4:04 pm

Witam.
Co mogę wgrać na ten moduł aby działał z Suplą?
Próbowałem już chyba wszystkiego.
Po zaprogramowaniu ESP wsadem wifisocket_esp01_eagle, odłączeniu jednej masy i restarcie (lecz wciąż zasilanie z programatora)
moduł działa bez problemu. Można go konfigurować i rejestruje się w Supli.
Po zamontowaniu ESP w module przekaźnika jest całkowity brak reakcji.
Pomóżcie.
Załączniki
IMG_0368.jpg
IMG_0368.jpg (2.71 MiB) Przejrzano 868 razy
IMG_0367.jpg
IMG_0367.jpg (2.24 MiB) Przejrzano 868 razy
IMG_0366.jpg
IMG_0366.jpg (1.94 MiB) Przejrzano 868 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 487
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz maja 05, 2019 4:07 pm

Rozumiem ze podajesz mu 5V?
Bo do samego programowania trzeba użyć 3,3V, ale jak zasilasz cały układ (kanapkę) to te 3,3V to za mało.
boorys24@gmail.com
Posty: 3
Rejestracja: ndz maja 05, 2019 11:23 am

ndz maja 05, 2019 4:10 pm

Z programatora działa na 3,3V.
Na płytkę modułu podaję 5V ale jest tam układ AMS1117 który dostarcza ESP 3,3V
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 487
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz maja 05, 2019 4:15 pm

Na pewno nie zamieniłeś biegunowości?
A po podłączeniu wszystkiego wduszałeś reset?

Trudno coś wywnioskować, bo może płytka relay ma jakiś defekt. Samo ESP powinno działać, niekoniecznie przekaźnik bo może być na innych pinach podpięty.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 487
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz maja 05, 2019 4:19 pm

Tak patrze na ten rysunek.
Obrazek
I Twoje foto.
W złączu PIN masy jest kwadratowy, więc wychodzi ze wkładasz go odwrotnie?

Sprawdź miernikiem masy.
boorys24@gmail.com
Posty: 3
Rejestracja: ndz maja 05, 2019 11:23 am

ndz maja 05, 2019 4:24 pm

PIN kwadratowy to pin TX. Na płytce modułu jest pusty. Nie jest spięty z masą.
Patryk
Posty: 690
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz maja 05, 2019 4:32 pm

Poczytaj:
viewtopic.php?t=4245
Z tym modułem są problemy, bo podobno ma podpięty przekaźnik pod GIPO 0.
Była tam próba przecinania scieżki, ale poczytaj.
ODPOWIEDZ