Page 1 of 1

ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:04 pm
by boorys24@gmail.com
Witam.
Co mogę wgrać na ten moduł aby działał z Suplą?
Próbowałem już chyba wszystkiego.
Po zaprogramowaniu ESP wsadem wifisocket_esp01_eagle, odłączeniu jednej masy i restarcie (lecz wciąż zasilanie z programatora)
moduł działa bez problemu. Można go konfigurować i rejestruje się w Supli.
Po zamontowaniu ESP w module przekaźnika jest całkowity brak reakcji.
Pomóżcie.

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:07 pm
by Lector
Rozumiem ze podajesz mu 5V?
Bo do samego programowania trzeba użyć 3,3V, ale jak zasilasz cały układ (kanapkę) to te 3,3V to za mało.

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:10 pm
by boorys24@gmail.com
Z programatora działa na 3,3V.
Na płytkę modułu podaję 5V ale jest tam układ AMS1117 który dostarcza ESP 3,3V

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:15 pm
by Lector
Na pewno nie zamieniłeś biegunowości?
A po podłączeniu wszystkiego wduszałeś reset?

Trudno coś wywnioskować, bo może płytka relay ma jakiś defekt. Samo ESP powinno działać, niekoniecznie przekaźnik bo może być na innych pinach podpięty.

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:19 pm
by Lector
Tak patrze na ten rysunek.
Image
I Twoje foto.
W złączu PIN masy jest kwadratowy, więc wychodzi ze wkładasz go odwrotnie?

Sprawdź miernikiem masy.

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:24 pm
by boorys24@gmail.com
PIN kwadratowy to pin TX. Na płytce modułu jest pusty. Nie jest spięty z masą.

Re: ESP01s Relay v 1.0

Posted: Sun May 05, 2019 4:32 pm
by Patryk
Poczytaj:
viewtopic.php?t=4245
Z tym modułem są problemy, bo podobno ma podpięty przekaźnik pod GIPO 0.
Była tam próba przecinania scieżki, ale poczytaj.