Jak macie dostarczone WiFi do bramy wjazdowej?

dydyrydy
Posts: 22
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Sun May 05, 2019 8:42 pm

Cześć. Pytanko jak w temacie. Lada chwila będzie montaż wjazdowej bramy, którą oczywiście będę chciał sterować Suplą. Niestety zasięgu WiFI tam nie uświadczę, więc zastanawiam się jak to zrobić. Mam puszczoną 10 żyłową skrętkę pod domofon IP i może na jego końcu dać jakiś ruter? Jak Wy macie to rozwiązane?
Patryk
Posts: 131
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun May 05, 2019 9:01 pm

dydyrydy wrote:
Sun May 05, 2019 8:42 pm
Cześć. Pytanko jak w temacie. Lada chwila będzie montaż wjazdowej bramy, którą oczywiście będę chciał sterować Suplą. Niestety zasięgu WiFI tam nie uświadczę, więc zastanawiam się jak to zrobić. Mam puszczoną 10 żyłową skrętkę pod domofon IP i może na jego końcu dać jakiś ruter? Jak Wy macie to rozwiązane?
Ja mam w garażu:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7199218565
Pracujący w trybie AP.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5710
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun May 05, 2019 9:27 pm

Jak masz tam puszczoną skrętkę to nie musisz mieć tam WIFi. Po prostu zamontuj Suple po jednej stronie kabla, a drugą podłącz pod sterownik bramy, czujniki i elektrozaczep do furtki z tym, że elektrozaczep zasilaj bezpośrednio przy furtce aby nie siać po tej skrętce.
dydyrydy
Posts: 22
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Mon May 06, 2019 6:26 am

No właśnie nie wiem czy wzmacniacz da radę na tę odległość, ale pomysł z Suplą w garażu jest dobry, na to nie wpadłem 😊. Niestety jak podchodziłem do tematu kostki to nie wypuściłem przewodów tam gdzie teraz by się przydały. Czyli tam gdzie mam zostawioną skrętkę z garażu to nie mam tam zasilania (1 słupek) a zasilanie idzie do drugiego słupka i cały czas kombinuję co i jak :?:
patryk051185
Posts: 5
Joined: Tue Feb 19, 2019 6:45 am

Mon May 06, 2019 7:59 pm

U mnie w odległości ok 35 metrów od domu działa po wifi sterownik Supla SBW-01 gdzie telefony często nie widzą już sieci. Działa 3 miesiąc bezproblemowo z byle jakim routerem TP link archer C2. Sterownik zamontowany w obudowie napędu. Być może u Ciebie też "zagada"
dydyrydy
Posts: 22
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Tue May 07, 2019 7:42 am

Zrobiłem testa z WiFi extenderem i fon znajduje spoko zasięg przy bramie, myślałem, że nie da rady, niespodziewałem się tego. Mam natomiast następną przeszkodę. Skrętka która przychodzi z videodomofonu IP idzie do tablicy elektrycznej a tam znowu nie mam skrętki, która by szła do centrum dowodzenia żeby to spiąć. Zrobię więc tak, że jednego wifi extendera upchnę w tablicy i przychodzącą skretkę z dworu podłączam do tego extendera a on łączy się z siecią domową wifi. Może macie jakieś lepsze rozwiązanie?
Simono
Posts: 132
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Tue May 07, 2019 4:13 pm

Można jeszcze zastosować zestaw transmiterów PLC (czyli skrętka po prądzie może być i jeden z modułów jednocześnie z WiFi)
winek1986
Posts: 10
Joined: Mon Dec 11, 2017 5:07 pm

Sun May 12, 2019 7:27 pm

Myślę że ten routerem byłby idealny wielkością do zamontowania w silniku bramy

https://allegro.pl/oferta/mikrotik-rout ... 7171464506
dydyrydy
Posts: 22
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Mon May 13, 2019 12:25 pm

A jewzcze jedno pytanko. Jak zrobić zasilanie USB w tablicy elektrycznej? Mam chęć takie cudo schowac w tablicy, ale jak najzgrabniej to zasilić? https://www.olx.pl/oferta/lb-link-bl-mp ... zfrJ0.html
rav.b
Posts: 42
Joined: Mon Nov 26, 2018 9:09 am
Location: Kraków/Lipnica Mała

Mon May 13, 2019 12:42 pm

Taki zasilacz (tylko z odpowiednim amperażem): MEAN WELL HDR-15-5

https://www.ceneo.pl/49489168
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
Post Reply