Czym zasilacie swoje moduły

cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon May 06, 2019 4:59 pm

Cześć wszystkim. Wiem, że większość z forumowiczów używa wszelkiego rodzaju sonooffów, ale jeżeli robicie swoje projekty na NodeMcu, lub Wenosach D1 to czym je zasilacie? Ja do tej pory używałem tych małych transformatorków url]https://pl.aliexpress.com/item/AC-220-V ... dcdc7a12-8[/url]AC-DC 230v-5v i często miałem niespodzianki. Np. termostat francza nie załączał mi grzejnika, gubił się pomiar DHT22. Od jakiegoś miesiąca mam pomiar DSa na 10 metrowej skrętce i co kilkanaście sekund pomiar się urywał na kolejne kilkanaście sekund. Kombinowałem z softami, zmieniałem PINy do pomiaru, zmieniłem nawet moduł myśląc, że jest uszkodzony. Okazał się, że przy programowaniu na zasilaniu z USB komputera problem nie występuje. Dziś zmieniłem zasilanie z trafka na zasilacz stabilizowany ( 5V 0,6A) i problem z zanikiem pomiaru już nie występuje. Problem jest taki, że płytka tego zasilacza jest przynajmniej 2 razy większa niż poprzedni transformatorek. Ciężko go upchać w jakiejś obudowie, nie mówiąc już o puszcze podtynkowej.
Pochwalcie się jakiego Wy używacie zasilania. Może jest jakiś gotowy nieduży stabilizator/filtr do wspominanego transformatorka, a może jakiś mały gotowy moduł?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 428
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon May 06, 2019 5:03 pm

Ja w pierwszym swoim urządzeniu zasilanym z sieci 230V użyłem Hi-Linka 5V (testowałem kilka egzemplarzy jako prototypów). I jak na razie nie zaobserwowałem żadnych problemów. A podobno te Hi-Linki mają gorsze opinie od linkowanego przez Ciebie zasilacza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon May 06, 2019 5:26 pm

Dawaleś jakieś dodatkowe filtry, czy ma on wszystko w obudowie?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 428
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon May 06, 2019 5:49 pm

Nic dodatkowego nie dawałem. 5V zasila bezpośrednio WEMOS D1 mini.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed May 08, 2019 8:38 pm

Ja używam 3 zasilaczy z twojego linku, z czego jeden od ponad roku a drugi od października, brak problemównie jeden pracuje z termometrem, drugi z przekaźnikiem termometrem i trzema czujnikami otwarcia a 3 robi za zasilenie przekaźnika wifi
User avatar
QLQ
Posts: 772
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed May 08, 2019 8:53 pm

Ja też tylko na tych z Twojego linku od roku 2017.12. Tyle że mają miejsce na 1117 czyli zejście na 3v . Bez zarzutu zasilane są moduły 4 szt od @Espablo v2. InCan , mój własny 4x przekaźnik + ds18. Inny pracuje w lampce nocnej plus dht22.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
maffiu
Posts: 485
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed May 08, 2019 8:59 pm

Ja wemosy zasilam 5v czym leci ladowarki zasilacze itp jeśli może być wpięty do gniazda to jest na zasilaczu jeśli do obudowy puszka natynkowa i podłączenie kablem to wybebeszam zasilacz i calosc pakuje do środka
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu May 09, 2019 3:49 am

QLQ wrote:
Wed May 08, 2019 8:53 pm
Ja też tylko na tych z Twojego linku od roku 2017.12. Tyle że mają miejsce na 1117 czyli zejście na 3v . Bez zarzutu zasilane są moduły 4 szt od @Espablo v2. InCan , mój własny 4x przekaźnik + ds18. Inny pracuje w lampce nocnej plus dht22.
Macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę? 2 razy kupowałem na ali i mam wrażenie że drugi zakup jest dużo gorszy.
User avatar
QLQ
Posts: 772
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu May 09, 2019 5:10 pm

cino111 wrote:
Thu May 09, 2019 3:49 am
QLQ wrote:
Wed May 08, 2019 8:53 pm
Ja też tylko na tych z Twojego linku od roku 2017.12. Tyle że mają miejsce na 1117 czyli zejście na 3v . Bez zarzutu zasilane są moduły 4 szt od @Espablo v2. InCan , mój własny 4x przekaźnik + ds18. Inny pracuje w lampce nocnej plus dht22.
Macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę? 2 razy kupowałem na ali i mam wrażenie że drugi zakup jest dużo gorszy.
Ja od tego:
https://m.fr.aliexpress.com/item/32657 ... f2b2d58b
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
cino111
Posts: 634
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu May 09, 2019 5:55 pm

Będę musiał zamówić od niego i podmienić. Zobaczymy czy problemy znikną. Dzięki za link, a narazie podpinam pod zasilacze tam gdzie się da.
Post Reply