Powiadomienie na smartfonie

User avatar
michael
Posts: 827
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri May 10, 2019 9:12 am

U mnie nie ma takich problemów, ale wiem o co chodzi.
Przy różnych testach szczególnie przy kontaktronach czujnik zmieniał się z otwarty na zamknięty zanim pole magnetyczne całkowicie zniknęło. Podejrzewam, że stąd masz takie problemy. Rozwiązanie to zastosuj droższe kontaktrony lub mechaniczne wyłączniki krańcowe.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri May 10, 2019 9:31 am

michael wrote:
Fri May 10, 2019 9:12 am
U mnie nie ma takich problemów, ale wiem o co chodzi.
Przy różnych testach szczególnie przy kontaktronach czujnik zmieniał się z otwarty na zamknięty zanim pole magnetyczne całkowicie zniknęło. Podejrzewam, że stąd masz takie problemy. Rozwiązanie to zastosuj droższe kontaktrony lub mechaniczne wyłączniki krańcowe.
raczej to nie kontaktrony (takich używam : https://www.satel.pl/pl/product/533/B-3 ... -metalowa)),

Wydaje mi się że jest tak :
1) jak załączam sonoffa do otwarcia bramy to supla przesyła informacje do alexa : zmiana stanu czujnka XXX. Alexa odczytuje stan i informuje ze brama otwarta
2) jak sonoff po 2 sek sam się wyłącza (no bo jest tak ustawiony gate w cloudzie) , to supla robi to samo co w punkcie 1 czyli wysyła informacje o zmianie stanu i alexa tez mnie informuje ze brama jest otwarta
3) I jak brama jest całkowice otwarta (czyli kontaktron nie ma prawa być zamkniety) to klikam na OTWORZ ZAMKNIJ w supli i znowu dostaje dwa komunikaty o otwarciu bramy (załączenie sonoffa i jego wyłączenie generuje te dwa nastepne powiadomienia)
4) no i na koncu jak brama się zamknie to dostaje jeden komunikat ze brama się zamknęła

Jak wróce do domu to sprawdze to jak to działa z pilota RF , czyli sonoff nie będzie się załączał i wyłączał a tylko czujnik bramy będzie zmieniał swój stan i wydaje mi się ze będę dostawał tylko jedno powiadomienie o otwarciu bramy a nie 4.
User avatar
michael
Posts: 827
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri May 10, 2019 9:44 am

Sprawdź i daj znać :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
PuteR
Posts: 506
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri May 10, 2019 12:59 pm

Czy alexy tak samo jak GA nie da się jeszcze podpiąć pod własne instancji? Chętnie bym przetestował u siebie te powiadomienia.
User avatar
lesny8
Posts: 496
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri May 10, 2019 2:37 pm

Ja próbowałem i mi nie poszło. Czekam na odpowiedź Przemka. Chwilowo zajęty jest app.
Przeskocz sobie do tematu.
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri May 10, 2019 6:17 pm

michael wrote:
Fri May 10, 2019 9:44 am
Sprawdź i daj znać :)
no i jestem w domu , robie testy ............ niezależnie czy otwieram bramę wjazdową przez suplę , czy też z pilota RF do bramy (napęd FAAC746) to powiadomienia w alexa dostaję:
- jak zaczynam otwierać bramę (czyli zaczyna pracować napęd FAAC do bramy)
- ale równiez wtedy kiedy napęd przestaje pracować (kiedy brama całkowicie się otworzy lub jeśli z pilota nacisnę przycisk i przerwę proces otwierania bramy).

Sterowanie w supli tej bramy mam zrobione na sonofie (+ zewnętrzy przekaźnik RELPOL , ktorego cewka podłączona jest do wyjścia sonoffa a wyjscia przekaźnika RELPOL podłączone są do FAAC) + podpięty kontaktron również do tego sonoffa na GPIO3 ( Sonoff pracuje z najnowszą wersją firmware multiboard 2.7.2) . Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC. Wygląda na to że sonoff jest w jakiś sposób zakłócany przez pracę tego FAAC (przepływ prądu w obwodzie?) co powoduje że firmware 2.7.2 "wymusza/wysyła " do cloud informacje o stanie kontaktrona (?) , a tym samym supla wysyła do alexa informacje o "zmianie "stanu kontaktrona ?

@pzygmunt , @Espablo ? co o tym sądzicie ? ten sonoff w cloud ma stabilne połączenie (Ostatnie połączenie 04:02 10.05.2019 - wtedy był ostatni restart routera) . Sonoff do wywalenia ? Ale na bramie garażowej z napędem Wiśniowski (sterowanej przez innego sonoffa) ma to dokłądnie samo. A może jakiś inny firmware wgrać do tych sonoffów ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5470
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 10, 2019 7:17 pm

Najlepiej to się podłączyć do Twojego konta z klienta konsolowego dla linux-a. Tam widać ile idzie powiadomień o zmianach statusu kanału.
Od tego bym zaczął. Mogę pomóc w temacie ale najwcześniej we wtorek.
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri May 10, 2019 8:06 pm

@pzygmunt - bardzo dziękuję za pomoc ale nie chcę Ciebie angażować w rozwiązywanie takich pierdół jak moja . I tak macie dużo innej ważniejszej roboty

Mam na to inny pomysł : coś te powiadomienia generuje(na pewno nie FAAC a tym bardziej nie krasnoludki). Zakładam że to ten nieszczęsny sonoff ktory steruje przekaźnikiem->FAAC, jak i odczytuje stan kontaktrona bramy a tym samym "jakoś" generuje informacje do alexa o pseudo zmianie stanu tego kontaktrona. Jeśli ten kontaktron (czujnik otwarcia tej bramy) "odzielę" od tego sonoffa i przypne do osobnego urządzenia (np ESP12E - akurat mam taki jeden wolny) z wgranym boardem SENSORx8 , to powinno mi to rozwiązać ten problem. Dam znać za jakiś czas co mi się udało w tym temacie zrobić. Oczywiście wszytskie wskazówki/porady mile widziane :)
Last edited by wsosniak on Fri May 10, 2019 10:17 pm, edited 1 time in total.
User avatar
maffiu
Posts: 386
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Fri May 10, 2019 9:47 pm

wsosniak wrote:
Fri May 10, 2019 8:06 pm
@pzygmunt - bardzo dziękuję za pomoc ale nie chcę Ciebie angażować w rozwiązywanie takich pierdół jak moja . I tam macie dużo innej ważniejszej roboty

Mam na to inny pomysł : coś te powiadomienia generuje(na pewno nie FAAC a tym bardziej nie krasnoludki). Zakładam że to ten nieszczęsny sonoff ktory steruje przekaźnikiem->FAAC, jak i odczytuje stan kontaktrona bramy a tym samym "jakoś" generuje informacje do alexa o pseudo zmianie stanu tego kontaktrona. Jeśli ten kontaktron (czujnik otwarcia tej bramy) "odzielę" od tego sonoffa i przypne do osobnego urządzenia (np ESP12E - akurat mam taki jeden wolny) z wgranym boardem SENSORx8 , to powinno mi to rozwiązać ten problem. Dam znać za jakiś czas co mi się udało w tym temacie zrobić. Oczywiście wszytskie wskazówki/porady mile widziane :)
Ja miałem tez miałem jaja z sterowaniem do bramy używam wemosa i kontaktronow jak tylko podłączyłem kontaktrony na sofcie incan albo multibord to wemos dostawał jakiejś czkawki i pokazywał otwarte zamknięte aż się zawieszał co ciekawe na biurku działało prefekt a przy centralce jakiś cyrk dołożyłem kolejnego wemosa z multi na 8sensor i jak narazie śmiga Alexa tez a + jest taki ze jeszcze dołożę czujnik skrzynki i podepnę pod dzwonek i tez będzie powiadamiało
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Fri May 10, 2019 10:29 pm

maffiu wrote:
Fri May 10, 2019 9:47 pm
Ja miałem tez miałem jaja z sterowaniem do bramy używam wemosa i kontaktronow jak tylko podłączyłem kontaktrony na sofcie incan albo multibord to wemos dostawał jakiejś czkawki i pokazywał otwarte zamknięte aż się zawieszał co ciekawe na biurku działało prefekt a przy centralce jakiś cyrk dołożyłem kolejnego wemosa z multi na 8sensor i jak narazie śmiga Alexa tez a + jest taki ze jeszcze dołożę czujnik skrzynki i podepnę pod dzwonek i tez będzie powiadamiało
Dokładnie idę Twoją ścieżką:) tzn : do ESP12E wgrałem muliboard SESNORx8 i odpaliłem 5 czujników :
- sensor1 -> brama garazowa
- sensor2 -> brama wjazdowa
- sensor3 -> pominąłem i nie wykorzystuje , bo u mnie nie działa (wina multioardu czy tez mojego ESP12E ? nie wiem)
- sensor4 -> poczta w skrzynce
- sensor5 -> dzwonek przy furtce
- sensor 6-> alarm , przekroczone temperatury w domu

i odpalone mam to na razie na biurku i działa ok , alexa powiadamia mnie idealnie . Dzisiaj juz jest późno ale jutro podepnę to pod moje czujniki/przekaźniki i zobaczymy :)
Post Reply