Powiadomienie na smartfonie

User avatar
pzygmunt
Posts: 5718
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Jun 01, 2019 7:50 am

Może nie podciągnąłeś wejścia do
3v3 lub gnd
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Jun 01, 2019 8:19 am

pzygmunt możesz troszkę jaśniej kontraktor jest podłączony do gpio i gnd, czy mam jakoś jeszcze 3v3 do tego podłączyć?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5718
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Jun 01, 2019 8:39 am

Nóżkę co masz podłączoną z gpio połącz jeszcze rezystorem z 3v3
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 18, 2019 6:56 am

Czy ma znaczenie w którym miejscu jest ton połączone? Musi być przy module czy może być gdzieś dalej?

Przy okazji czy w Alexa można podejrzeć kiedy jaka rutyna została wykonana?
User avatar
michael
Posts: 846
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Jun 18, 2019 7:02 am

Wg mnie nie ma to znaczenia, zawszę łączę tam gdzie mi wygodnie i działa.
Jest w Alexa coś takiego jak aktywność, ale niestety nie ma tam wykonanych rutyn :(
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 18, 2019 8:49 am

Taka sytuacja mam podłączonego yunshana do sterowania bramą Garazowa do tego kontraktor podpięty pod 3v3 i gpio5 wszystko niby działa ok, ale Alexa czasami nie potrzebne wysyła powiadomienie o zamkniętej bramie jak nic nie było robione. No więc dałem dołożyłem ten rezystor gpio5 i 3v3 ale wtedy wogole nie sygnalizuje otwarcia bramy. Po wyjęciu rezystora jest ok, czy należy go jakoś inaczej podłączyć?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5718
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jun 18, 2019 9:58 am

Gpio5 zwierasz kontraktronem do masy czy do 3v3 ?
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 18, 2019 10:58 am

Gpio5 zwieram z 3v3.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5718
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jun 18, 2019 11:17 am

No to nie możesz dawać rezystora do 3v3 tylko musisz dać rezystor pomiędzy GPIO5, a GND.
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 18, 2019 11:46 am

Ok, tak zrobię.
Post Reply