Alexa + SONOFF Basics + Kontraktron + FW:SONOFF-gate-p5-DS18B20

User avatar
pzygmunt
Posts: 6629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 10:15 am

Akurat pisałem o trybie krok-po-kroku ale on różni się w zależności od konfiguracji/możliwości centralki.
wsosniak
Posts: 324
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue May 21, 2019 1:17 pm

maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 9:41 am
Ale powiedzcie mi z praktycznego punktu widzenia bo może nie dostrzegam problemu po co wam wiedzieć dokładnie jaki stan położenia ma brama skoro ja otwieram zdalnie i po 2 sekundach dostaje powiadomienie ze jest otwarta przecież o resztę dba centrala o zatrzymanie otwarcie i żeby kogoś nie przymknęło w połowie
Jestem w pracy , żona przyjeżdza do domu powiedzmy o 13tej, otwiera bramę ( ja dostaję powiadomienie - ok :) ) ale zapomina ją zamknąć. Ja tez , wracając do domu zmęczony po 17tej , nie pamietam , nie wiem czy ta brama jest otwarta czy zamknieta , czy ją żona w końcu zamknęła czy nie. Będąc blisko domu (ale nie widząc jeszcze bramy) mówię do asystenta "open the gate" , podjeżdzam pod dom a tu brama akurat mi się pod nosem zamyka - no ku.. mać !!
:) I własnie po to w scenie sprawdzam stan kontaktronu zeby mi sie ta brama (jak jest otwarta) nie zamkneła :)

powiadomienie to tylko powiadomienie , ulotna rzecz :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 1:20 pm

wsosniak wrote:
Tue May 21, 2019 1:17 pm
maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 9:41 am
Ale powiedzcie mi z praktycznego punktu widzenia bo może nie dostrzegam problemu po co wam wiedzieć dokładnie jaki stan położenia ma brama skoro ja otwieram zdalnie i po 2 sekundach dostaje powiadomienie ze jest otwarta przecież o resztę dba centrala o zatrzymanie otwarcie i żeby kogoś nie przymknęło w połowie
Jestem w pracy , żona przyjeżdza do domu powiedzmy o 13tej, otwiera bramę ( ja dostaję powiadomienie - ok :) ) ale zapomina ją zamknąć. Ja tez , wracając do domu zmęczony po 17tej , nie pamietam , nie wiem czy ta brama jest otwarta czy zamknieta , czy ją żona w końcu zamknęła czy nie. Będąc blisko domu (ale nie widząc jeszcze bramy) mówię do asystenta "open the gate" , podjeżdzam pod dom a tu brama akurat mi się pod nosem zamyka - no ku.. mać !!
:) I własnie po to w scenie sprawdzam stan kontaktronu zeby mi sie ta brama (jak jest otwarta) nie zamkneła :)

powiadomienie to tylko powiadomienie , ulotna rzecz :)
Nie o tym pisałem. Jednorazowe sprawdzanie kontraktronu w sytuacji gdy brama jest zamknięta, a chcemy ją zamknąć to może być za mało.
Trzeba sprawdzać kontraktron kilka razy w odstępach czasu.
User avatar
maffiu
Posts: 483
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 21, 2019 4:36 pm

Jestem w stanie dopuścić taka sytuacje do wyobraźni ale brama nie zamykająca się sama pod domem to jakaś rzeźba po to jest żeby się zamykała i po to jest automat co innego pod biurem sklepem itd ale wtedy się nią nie raczej nie wachluje co chwile
User avatar
maffiu
Posts: 483
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 21, 2019 4:50 pm

pzygmunt wrote:
Tue May 21, 2019 1:20 pm
wsosniak wrote:
Tue May 21, 2019 1:17 pm
maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 9:41 am
Ale powiedzcie mi z praktycznego punktu widzenia bo może nie dostrzegam problemu po co wam wiedzieć dokładnie jaki stan położenia ma brama skoro ja otwieram zdalnie i po 2 sekundach dostaje powiadomienie ze jest otwarta przecież o resztę dba centrala o zatrzymanie otwarcie i żeby kogoś nie przymknęło w połowie
Jestem w pracy , żona przyjeżdza do domu powiedzmy o 13tej, otwiera bramę ( ja dostaję powiadomienie - ok :) ) ale zapomina ją zamknąć. Ja tez , wracając do domu zmęczony po 17tej , nie pamietam , nie wiem czy ta brama jest otwarta czy zamknieta , czy ją żona w końcu zamknęła czy nie. Będąc blisko domu (ale nie widząc jeszcze bramy) mówię do asystenta "open the gate" , podjeżdzam pod dom a tu brama akurat mi się pod nosem zamyka - no ku.. mać !!
:) I własnie po to w scenie sprawdzam stan kontaktronu zeby mi sie ta brama (jak jest otwarta) nie zamkneła :)

powiadomienie to tylko powiadomienie , ulotna rzecz :)
Nie o tym pisałem. Jednorazowe sprawdzanie kontraktronu w sytuacji gdy brama jest zamknięta, a chcemy ją zamknąć to może być za mało.
Trzeba sprawdzać kontraktron kilka razy w odstępach czasu.
Fakt chcąc zrobić osobne otwórz i zamknij to się zgodzę bo nawet zmiana statusu bramy w app mogła by być poprzedzona kilkoma sprawdzeniach wyeliminowało by to błedne chwilowe zmiany przy wietrze lub przy odbiciu
wsosniak
Posts: 324
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue May 21, 2019 6:05 pm

maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 4:36 pm
.... nie zamykająca się sama pod domem to jakaś rzeźba, po to jest zeby sie zamykała ...............
trochę radykalne podejście do zamykania bram :) ja bym powiedział tak : wszystko zależy w jakim otoczeniu mieszkasz , o jakiej porze dnia mówimy , jakich masz sąsiadów , czy wogóle ich masz , i jakie masz podejście do życia, .... i wiele wiele innych czynników. U mnie , kiedy wszyscy jesteśmy w domu , jest ładna pogoda, sąsiedzi też w domu, i co najważniejsze , dzieci sąsiadów są też w domach (a w zasadzie przed domami), to zamykanie bramy wjazdowej jest wręcz niebezpieczne dla tych dzieci, bo latają jak meserszmity po całej okolicy i lepiej dla nich samych jak "przelatują" przez otwarte bramy niż przeciskają się przez niedomknięte futki :) Już nie wspominając jak używają do tego rowerów :)

A wracając do tematu stanu bramy (otwarta ,zamknieta czy częściowo otwarta) i procedury jej otwarcia czy tez zamknięcia: nie pamiętam kiedy moja brama znalazła się w stanie częściowego otwarcia , a tym samym , jeden kontaktron wystarczy aby w pełni poprawnie sterować otwarciem i zamknięciem bramy przy użyciu tego jednego kontaktrona + supla scripts. Ale faktycznie , jeśli ktoś u siebie czesto ma problem z pośrednim stanem bramy no to bradziej zaawansowane rowiązanie jest konieczne
User avatar
maffiu
Posts: 483
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 21, 2019 6:42 pm

wsosniak wrote:
Tue May 21, 2019 6:05 pm
maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 4:36 pm
.... nie zamykająca się sama pod domem to jakaś rzeźba, po to jest zeby sie zamykała ...............
trochę radykalne podejście do zamykania bram :) ja bym powiedział tak : wszystko zależy w jakim otoczeniu mieszkasz , o jakiej porze dnia mówimy , jakich masz sąsiadów , czy wogóle ich masz , i jakie masz podejście do życia, .... i wiele wiele innych czynników. U mnie , kiedy wszyscy jesteśmy w domu , jest ładna pogoda, sąsiedzi też w domu, i co najważniejsze , dzieci sąsiadów są też w domach (a w zasadzie przed domami), to zamykanie bramy wjazdowej jest wręcz niebezpieczne dla tych dzieci, bo latają jak meserszmity po całej okolicy i lepiej dla nich samych jak "przelatują" przez otwarte bramy niż przeciskają się przez niedomknięte futki :) Już nie wspominając jak używają do tego rowerów :)

A wracając do tematu stanu bramy (otwarta ,zamknieta czy częściowo otwarta) i procedury jej otwarcia czy tez zamknięcia: nie pamiętam kiedy moja brama znalazła się w stanie częściowego otwarcia , a tym samym , jeden kontaktron wystarczy aby w pełni poprawnie sterować otwarciem i zamknięciem bramy przy użyciu tego jednego kontaktrona + supla scripts. Ale faktycznie , jeśli ktoś u siebie czesto ma problem z pośrednim stanem bramy no to bradziej zaawansowane rowiązanie jest konieczne
Przynajmniej w kwestii kontaktronu się zgadzamy :p a co do bram to jednak w większości przypadków z jakimi mam do czynienia działają na takiej zasadzie jak opisałem po to jest żeby była zamknięta :p
wsosniak
Posts: 324
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Wed May 22, 2019 4:21 pm

maffiu wrote:
Tue May 21, 2019 6:42 pm
Przynajmniej w kwestii kontaktronu się zgadzamy ....
To nie ma żadnego znaczenia czy się zgadzamy czy nie. Ty prezentujesz swoje rozwiązanie , ja swoje, inni prezentują jeszcze inne rozwiązania , @pzygmunt pisze jak to działa/wygląda (czy też będzie w przyszłości działało/wyglądało) w cloud , i nie po to abyśmy się kłócili czy udowadniali co jest lepsze a go gorsze , tylko po to aby nowi użytkownicy supli ktorzy szukają rozwiązania danego problemu , mogli na dany moment coś dla siebie wybrać , lub poczekać na dedykowane rozwiązanie w cloud :)

Również czytając takie dyskusje udoskonalamy swoje rozwiązania - sam z tego niejednokrotnie skorzystałem. I myśle że nie tylko ja . Cytat @michael-a "Właśnie mnie oświeciłeś,.....Genialne! " - i o to chodzi :)
User avatar
maffiu
Posts: 483
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed May 22, 2019 4:59 pm

gdyby nie takie dyskusje projekt pewnie by słabo się rozwijał a do niczego nikogo nie przekonuje ale tak jak pisałem, powiedziałem ze jest to rozwiązanie tymczasowe jest potrzeba padło pytanie jest rozwiązanie działa? działa, a napewno jak Przemek wprowadzi docelowe to będzie działało tak jak ma działać ;)
Post Reply