Alexa + SONOFF Basics + Kontraktron + FW:SONOFF-gate-p5-DS18B20

User avatar
pzygmunt
Posts: 5693
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 20, 2019 4:45 pm

Datę określimy po wydaniu apki na iOS-a.
User avatar
maffiu
Posts: 410
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon May 20, 2019 10:13 pm

zygzak wrote:
Mon May 20, 2019 11:43 am
maffiu wrote:
Sun May 19, 2019 7:56 pm
Przy sterowaniu Alexa głosem nie ma problemu aby otworzyć bramę przy pomocy ifttt ale ikony mieć nie będziesz
Gdzie moge znalesc szczegoly jak to zrobic?
https://youtu.be/74egq_oXI7s
User avatar
pzygmunt
Posts: 5693
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 20, 2019 10:27 pm

Jest tylko jeden minus. Nie wiemy czy brama zacznie się otwierać czy zamykać w momencie wydania komendy. Jak zaimplementujemy polecenia „open” i „close” dla bramy tak jak w harmonogramach na poziomie serwera to wtedy będzie to działać sensowniej.
User avatar
maffiu
Posts: 410
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 21, 2019 5:14 am

pzygmunt wrote:
Mon May 20, 2019 10:27 pm
Jest tylko jeden minus. Nie wiemy czy brama zacznie się otwierać czy zamykać w momencie wydania komendy. Jak zaimplementujemy polecenia „open” i „close” dla bramy tak jak w harmonogramach na poziomie serwera to wtedy będzie to działać sensowniej.
Zgadza się ale przy powiadomieniu z kontaktronu temat mam częściowo załatwiony i z założenia korzysta się tylko do otwarcia bo zamyka się sama
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue May 21, 2019 6:34 am

Na tą chwlię można stworzyć scenę z warunkiem w supla scripts, ktora sprawdzi stan kontaktrona i warunkowo otworzy bramę (jeśli kontaktron ma stan CLOSED) . I w IFTTT , zamiast linku bezpośredniego , użyć linku tej sceny :
Attachments
1.png
1.png (116.09 KiB) Viewed 114 times
Last edited by wsosniak on Tue May 21, 2019 7:50 am, edited 3 times in total.
User avatar
michael
Posts: 845
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue May 21, 2019 6:44 am

Fakt :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5693
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 8:31 am

Sam odczyt z kontraktronu nic nie da jeśli nie masz możliwości weryfikacji stanu w czasie.
Musisz sprawdzić czy brama jest otwarta jeśli tak to wysyłasz rozkaz i sprawdzasz za 60 sek. co się stało. Mogła być zatrzymana w połowie i
zacząć się całkowicie otwierać. Po 60 sekundach jeżeli jest nadal otwarta wysyłasz ponownie rozkaz.
User avatar
maffiu
Posts: 410
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue May 21, 2019 9:41 am

Ale powiedzcie mi z praktycznego punktu widzenia bo może nie dostrzegam problemu po co wam wiedzieć dokładnie jaki stan położenia ma brama skoro ja otwieram zdalnie i po 2 sekundach dostaje powiadomienie ze jest otwarta przecież o resztę dba centrala o zatrzymanie otwarcie i żeby kogoś nie przymknęło w połowie
User avatar
pzygmunt
Posts: 5693
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 21, 2019 9:58 am

Nie widząc bramy nie wiesz gdzie jest brama. Wiesz tylko czy jest zamknięta czy otwarta. Nie wiesz na ile otwarta i czy wysłanie rozkazu "Otwórz/zamknij" zacznie ją zamykać czy otwierać. Jest wiele sterowników/central i działają one w różny sposób. Jeżeli wysyłasz tylko jeden rozkaz na podstawie czujnika otwarcia to zamiast zamknąć bramę możesz ją tak na prawdę całkowicie otworzyć.

Harmonogramy działają tak, że wydają rozkaz i po czasie sprawdzają co się stało. Jeżeli cel nie został osiągnięty to wysyłają rozkaz ponownie. i tak 3 razy.

Chodzi o to, że by polecenie "Otwórz" lub "Zamknij" miało sens to logika musi być na tylko rozgarnięta abyś nie musiał co kilka minut sprawdzać co się zadziało.
User avatar
michael
Posts: 845
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue May 21, 2019 10:06 am

pzygmunt wrote:
Tue May 21, 2019 9:58 am
Jest wiele sterowników/central i działają one w różny sposób. Jeżeli wysyłasz tylko jeden rozkaz na podstawie czujnika otwarcia to zamiast zamknąć bramę możesz ją tak na prawdę całkowicie otworzyć.
Właśnie mnie oświeciłeś, że mój sterownik do bramy oprócz pracy krok po kroku ma dodatkowo wbudowane osobne zaciski do zamykania, otwierania i zatrzymywania. Wykorzystując osobne 3 kanały gate, których nie muszę mieć widocznych w aplikacji mógłbym je wykorzystać do linków bezpośrednich.
Genialne! Dzięki :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply