Zdalny czujnik otwarcia bramy - potrzebna rekomendacja

Post Reply
zygzak
Posts: 14
Joined: Sun May 19, 2019 11:29 am
Location: Gdańsk

Tue May 21, 2019 11:10 am

Jaki polecacie zdalny kontraktron do kontroli otwarcia bramy?
SONOFF Basic Gate jest umiejscowiony w rozdzielni w domu i nie ma mozliwosci uzycia kontrakronu, ktory wychodzi bezposrednio z SONOFF.
Ma dzialac z Supla i Alexa
Czy polecacie cos na baterie?
Moze cos na 433MHz? Czy raczej WIFI?
Np cos takiego?
https://allegro.pl/oferta/czujnik-otwar ... 7793253634
Pawele
Posts: 80
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu May 23, 2019 11:05 am

A masz już wykonane sterowanie bramą czy manualnie ją otwierasz?
Wtedy najlepiej do rozdzielni wpiąć się ESP czy nawet Yunshan (tam już z V nie trzeba kombinować/obniżać) i blisko jest podłączyć kontaktron gdzieś do bramy. Ja użyłem czegoś takiego: https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q ... 5904045874
maly_13
Posts: 47
Joined: Fri Oct 28, 2016 3:55 am
Location: Wlkp.

Sun May 26, 2019 7:17 am

ESP 12 ale niestety trzeba polutować a masz zasilanie przy bramie tam gdzie ma być modół ?
w użyciu: supla, nettemp...
zygzak
Posts: 14
Joined: Sun May 19, 2019 11:29 am
Location: Gdańsk

Mon May 27, 2019 6:29 pm

ESP12 nie może być w rozdzielni bo to 10m od bramy i boję się że kontraktron moze przrklamywac. Zostaje ESP przy bramie zasilany, mogę pociągnąć zasilanie 3V do bramy 10m. Rozumiem, że suple można wgrać do ESP12 ew ESP12E?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6619
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 27, 2019 6:30 pm

Suple możesz grać do każdego modułu opartego o ESP8266
gbcolin
Posts: 29
Joined: Wed Jun 12, 2019 4:13 pm

Sun Sep 01, 2019 6:02 am

Kontaktron działa u mnie na 30m bez zarzutu. Więc nie ma raczej obaw o jego działanie.
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
rednaskel
Posts: 4
Joined: Thu Jul 06, 2017 8:09 pm

Mon Sep 02, 2019 6:44 am

Dzień dobry, podepnę się pod wątek, ponieważ jest o bramie i o ESP12. Przeszedłem z Raspberry Pi 3 na ESP12, ponieważ przy zanikach prądu, po reboocie filesystem często wymagał czyszczenia i nie wstawał, a że urządzenie stało w garażu bez monitora to było to dość uciążliwe. Zdecydowałem się na ESP12 z uwagi na rozmiar i energooszczędność. O ile termometr i przekaźnik udało mi się ogarnąć to z krańcówką mam problem. Wg opisu z readme inputy są na GPIO14 i GPIO12 (czyli odpowiednio D5 i D6), połączyłem więc z D5, pull down 4,7k i 10k (sprawdzałem oba, niezależnie) do masy, jak to nie zadziałało połączyłem z D6. Stabilnie - nie działa. W konfiguracji w chmurze ożeniłem sensor z bramą i pomysły mi się skończyły. Czy o czymś zapomniałem?
pozdrawiam
Patryk
Posts: 397
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Sep 02, 2019 7:59 am

rednaskel wrote:
Mon Sep 02, 2019 6:44 am
Dzień dobry, podepnę się pod wątek, ponieważ jest o bramie i o ESP12. Przeszedłem z Raspberry Pi 3 na ESP12, ponieważ przy zanikach prądu, po reboocie filesystem często wymagał czyszczenia i nie wstawał, a że urządzenie stało w garażu bez monitora to było to dość uciążliwe. Zdecydowałem się na ESP12 z uwagi na rozmiar i energooszczędność. O ile termometr i przekaźnik udało mi się ogarnąć to z krańcówką mam problem. Wg opisu z readme inputy są na GPIO14 i GPIO12 (czyli odpowiednio D5 i D6), połączyłem więc z D5, pull down 4,7k i 10k (sprawdzałem oba, niezależnie) do masy, jak to nie zadziałało połączyłem z D6. Stabilnie - nie działa. W konfiguracji w chmurze ożeniłem sensor z bramą i pomysły mi się skończyły. Czy o czymś zapomniałem?
pozdrawiam
Jeżeli mówimy o tym samym sofcie  ( gate_module z działu "download"), jeżeli nie stosujesz transoptorów, zastosuj rezystory PULLUP.
Czyli rezystor miedzy wyjście D5 (D6), a +3,3V.
Natomiast kontrakton między D5 (D6) , a GND.
rednaskel
Posts: 4
Joined: Thu Jul 06, 2017 8:09 pm

Mon Sep 02, 2019 10:55 am

Patryk wrote:
Mon Sep 02, 2019 7:59 am
Jeżeli mówimy o tym samym sofcie  ( gate_module z działu "download"), jeżeli nie stosujesz transoptorów, zastosuj rezystory PULLUP.
Czyli rezystor miedzy wyjście D5 (D6), a +3,3V.
Natomiast kontrakton między D5 (D6) , a GND.
Czyli zupełnie odwrotnie niż myślałem :)
Dzięki!
Czy rezystor 4,7k wystarczy, czy lepiej 10kOhm?
Edit: już sobie poradziłem. Zwykłe zwarcie z 3V3 do GPIO wystarczy.
Post Reply