Nowy dział „Jak to u mnie działa”

User avatar
milion81
Posts: 166
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Fri May 31, 2019 10:18 pm

QLQ wrote:
Fri May 31, 2019 10:04 pm
milion81 wrote:
Fri May 31, 2019 9:52 pm
QLQ namówileś ;)
https://youtu.be/2l6C8xDpTI8
PS komendy idą do zegarka stąd trochę zamulają
Alexa jak każda kobieta jest trochę uparta i nie chce nauczyć się j.polskiego 😁
:lol: :lol: :lol:
A moja kobieta nie dość że uparta to jeszcze zazdrosna o Suple :lol: ;)
Ja komendy daje przez asystenta Google przez iffft i działa OK. Dzisiaj po zintegrowaniu prywatnej instancji próbowałem przez Google home ale on to dopiero jest uparty i niechce nic słuchać ani po polsku ani po angielsku.
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Fri May 31, 2019 10:40 pm

Pc z softem (gate) od zibiegi na wemos D1 mini https://youtu.be/9u33jol0Onw
Last edited by akszyn on Sat Jul 06, 2019 4:33 pm, edited 2 times in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 498
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sat Jun 01, 2019 10:37 am

QLQ wrote:
Fri May 31, 2019 8:02 pm
Bardzo mi się podoba , szczególnie oryginalne nakłądki na liczniki wody. U mnie niestety nie dam rady gdyż mam założone nakładki radiowego odczytu przez spółdzielnię :(
Też mam podobny problem. Chcemy jako wspólnota mieszkaniowa założyć wodomierze z możliwością odczytu bezprzewodowego. Ja chciałbym mieć także wyjście impulsowe. Niestety nie bardzo mogę znaleźć taki wodomierz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Jun 01, 2019 10:57 am

Ja rozważam zamontowanie szeregowo dodatkowego przerobionego wodomierza który będzie miał na pokładzie wemos’a lub przynajmniej wyjście impulsowe , wodomierze są co 5 lat wymieniane , oryginalne nakładki są drogie , wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem ,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Sat Jun 01, 2019 3:21 pm

shimano73 wrote:
Sat Jun 01, 2019 10:57 am
Ja rozważam zamontowanie szeregowo dodatkowego przerobionego wodomierza który będzie miał na pokładzie wemos’a lub przynajmniej wyjście impulsowe , wodomierze są co 5 lat wymieniane , oryginalne nakładki są drogie , wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem ,
Robert Błaszczak wrote:
Sat Jun 01, 2019 10:37 am


Też mam podobny problem. Chcemy jako wspólnota mieszkaniowa założyć wodomierze z możliwością odczytu bezprzewodowego. Ja chciałbym mieć także wyjście impulsowe. Niestety nie bardzo mogę znaleźć taki wodomierz.
Ja kupowałem tutaj, po 86 zł sztuka (legalizacja z tego roku) i nic nie trzeba przerabiać.
User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Sat Jun 01, 2019 3:30 pm

QLQ wrote:
Fri May 31, 2019 7:59 pm
Tak jak kolega@woytas1. Ja praktycznie nie noszę już klucza od domofonu, bo i tak wkurza mnie rozkalibrowana przez 1000x wkładany klucz (11 pięter po 5 mieszkań x ~3 lokatorów to trochę się kluczy wkładka zamka nawtyka :) )
Mój filmik:
https://youtu.be/UWVzLt797AE


Wierzcie mi, że sąsiedzi, którzy stoją i grzebią w kieszeniach czy też torebkach w poszukiwaniu kluczy (mamy domofon analogowy )są nieźle za każdym razem zaskoczeni: "A jak Pan to zrobił??". Teraz jak widzą, że idę to już nawet kluczy nie szukają tylko czekają aby im otworzyć ;) .
Też używałem supli do otwierania drzwi od klatki ale z powodu wrodzonego lenistwa szybko zrezygnowałem. Telefon trzeba odblokować, uruchomić suplę (nawet skrót sobie zrobiłem)uruchomić i otworzyć. To za dużo jak dla mnie. Teraz używam pilota przypiętego do kluczy, do przekaźnika przy domofonie. Klucze i tak muszę wyjąć żeby mieszkanie otworzyć. A mieszkam na parterze. Jest dużo szybciej i ergonomiczniej :D
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Jun 03, 2019 1:20 pm

Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Jerry91122
Posts: 46
Joined: Thu Oct 18, 2018 5:05 pm

Tue Jun 04, 2019 6:44 am

W domku: sonoff, ROW-01, SRW-03, Supla Gate, ROW-07
User avatar
milion81
Posts: 166
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Tue Jun 04, 2019 2:57 pm

Była brama wjazdowa to ja dam bramę garażową z asystentem Google z zegarka bo wyciągnięcie telefonu to już za duży wysiłek ;)
https://youtu.be/VHIx6fZpS-0
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 04, 2019 3:37 pm

maffiu wrote:
Mon Jun 03, 2019 1:20 pm
Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Co zrobiłeś, że w momencie otwarcia drzwi załącza się światło.?

Ustawiłem w alexs rutynę, że gdy Brama się otworzy to ma włączyć światło w garażu i wysłać powiadomienie. Niestety wysyła tylko powiadomienie ale światła nie włącza, czy trzeba tam coś więcej zrobić?
Post Reply