Nowy dział „Jak to u mnie działa”

Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

pt maja 31, 2019 10:18 pm

QLQ pisze:
pt maja 31, 2019 10:04 pm
milion81 pisze:
pt maja 31, 2019 9:52 pm
QLQ namówileś ;)
https://youtu.be/2l6C8xDpTI8
PS komendy idą do zegarka stąd trochę zamulają
Alexa jak każda kobieta jest trochę uparta i nie chce nauczyć się j.polskiego 😁
:lol: :lol: :lol:
A moja kobieta nie dość że uparta to jeszcze zazdrosna o Suple :lol: ;)
Ja komendy daje przez asystenta Google przez iffft i działa OK. Dzisiaj po zintegrowaniu prywatnej instancji próbowałem przez Google home ale on to dopiero jest uparty i niechce nic słuchać ani po polsku ani po angielsku.
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pt maja 31, 2019 10:40 pm

Pc z softem (gate) od zibiegi na wemos D1 mini https://youtu.be/9u33jol0Onw
Ostatnio zmieniony sob lip 06, 2019 4:33 pm przez akszyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1171
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob cze 01, 2019 10:37 am

QLQ pisze:
pt maja 31, 2019 8:02 pm
Bardzo mi się podoba , szczególnie oryginalne nakłądki na liczniki wody. U mnie niestety nie dam rady gdyż mam założone nakładki radiowego odczytu przez spółdzielnię :(
Też mam podobny problem. Chcemy jako wspólnota mieszkaniowa założyć wodomierze z możliwością odczytu bezprzewodowego. Ja chciałbym mieć także wyjście impulsowe. Niestety nie bardzo mogę znaleźć taki wodomierz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob cze 01, 2019 10:57 am

Ja rozważam zamontowanie szeregowo dodatkowego przerobionego wodomierza który będzie miał na pokładzie wemos’a lub przynajmniej wyjście impulsowe , wodomierze są co 5 lat wymieniane , oryginalne nakładki są drogie , wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem ,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob cze 01, 2019 3:21 pm

shimano73 pisze:
sob cze 01, 2019 10:57 am
Ja rozważam zamontowanie szeregowo dodatkowego przerobionego wodomierza który będzie miał na pokładzie wemos’a lub przynajmniej wyjście impulsowe , wodomierze są co 5 lat wymieniane , oryginalne nakładki są drogie , wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem ,
Robert Błaszczak pisze:
sob cze 01, 2019 10:37 am


Też mam podobny problem. Chcemy jako wspólnota mieszkaniowa założyć wodomierze z możliwością odczytu bezprzewodowego. Ja chciałbym mieć także wyjście impulsowe. Niestety nie bardzo mogę znaleźć taki wodomierz.
Ja kupowałem tutaj, po 86 zł sztuka (legalizacja z tego roku) i nic nie trzeba przerabiać.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob cze 01, 2019 3:30 pm

QLQ pisze:
pt maja 31, 2019 7:59 pm
Tak jak kolega@woytas1. Ja praktycznie nie noszę już klucza od domofonu, bo i tak wkurza mnie rozkalibrowana przez 1000x wkładany klucz (11 pięter po 5 mieszkań x ~3 lokatorów to trochę się kluczy wkładka zamka nawtyka :) )
Mój filmik:
https://youtu.be/UWVzLt797AE


Wierzcie mi, że sąsiedzi, którzy stoją i grzebią w kieszeniach czy też torebkach w poszukiwaniu kluczy (mamy domofon analogowy )są nieźle za każdym razem zaskoczeni: "A jak Pan to zrobił??". Teraz jak widzą, że idę to już nawet kluczy nie szukają tylko czekają aby im otworzyć ;) .
Też używałem supli do otwierania drzwi od klatki ale z powodu wrodzonego lenistwa szybko zrezygnowałem. Telefon trzeba odblokować, uruchomić suplę (nawet skrót sobie zrobiłem)uruchomić i otworzyć. To za dużo jak dla mnie. Teraz używam pilota przypiętego do kluczy, do przekaźnika przy domofonie. Klucze i tak muszę wyjąć żeby mieszkanie otworzyć. A mieszkam na parterze. Jest dużo szybciej i ergonomiczniej :D
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn cze 03, 2019 1:20 pm

Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Jerry91122
Posty: 46
Rejestracja: czw paź 18, 2018 5:05 pm

wt cze 04, 2019 6:44 am

W domku: sonoff, ROW-01, SRW-03, Supla Gate, ROW-07
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

wt cze 04, 2019 2:57 pm

Była brama wjazdowa to ja dam bramę garażową z asystentem Google z zegarka bo wyciągnięcie telefonu to już za duży wysiłek ;)
https://youtu.be/VHIx6fZpS-0
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 805
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt cze 04, 2019 3:37 pm

maffiu pisze:
pn cze 03, 2019 1:20 pm
Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Co zrobiłeś, że w momencie otwarcia drzwi załącza się światło.?

Ustawiłem w alexs rutynę, że gdy Brama się otworzy to ma włączyć światło w garażu i wysłać powiadomienie. Niestety wysyła tylko powiadomienie ale światła nie włącza, czy trzeba tam coś więcej zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”