Nowy dział „Jak to u mnie działa”

User avatar
shimano73
Posts: 702
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Jun 04, 2019 4:19 pm

milion81 wrote:
Tue Jun 04, 2019 2:57 pm
Była brama wjazdowa to ja dam bramę garażową z asystentem Google z zegarka bo wyciągnięcie telefonu to już za duży wysiłek ;)
https://youtu.be/VHIx6fZpS-0
A co to zegarek ?
milion81
Posts: 100
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Tue Jun 04, 2019 4:39 pm

shimano73 wrote:
Tue Jun 04, 2019 4:19 pm
milion81 wrote:
Tue Jun 04, 2019 2:57 pm
Była brama wjazdowa to ja dam bramę garażową z asystentem Google z zegarka bo wyciągnięcie telefonu to już za duży wysiłek ;)
https://youtu.be/VHIx6fZpS-0
A co to zegarek ?
Ja mam Huawei Watch 2 ale działa na każdym z Wear OS 2.
User avatar
maffiu
Posts: 418
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Jun 04, 2019 6:52 pm

PuteR wrote:
Tue Jun 04, 2019 3:37 pm
maffiu wrote:
Mon Jun 03, 2019 1:20 pm
Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Co zrobiłeś, że w momencie otwarcia drzwi załącza się światło.?

Ustawiłem w alexs rutynę, że gdy Brama się otworzy to ma włączyć światło w garażu i wysłać powiadomienie. Niestety wysyła tylko powiadomienie ale światła nie włącza, czy trzeba tam coś więcej zrobić?
Jeśli kontaktron rozwarty to włącz swiatło i można dorzucić powiadomienie
Tak samo mam oświetlenie podjazdu brama kontaktron rozwarty włącz swiatło

Dał bym screen ale coś mi wywala i noe mogę załadować

Zdażyło mi się kilka razy ze rutyny się nie odpaliły trzeba było dać ręcznie play
PuteR
Posts: 517
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Jun 04, 2019 7:44 pm

maffiu wrote:
Tue Jun 04, 2019 6:52 pm
PuteR wrote:
Tue Jun 04, 2019 3:37 pm
maffiu wrote:
Mon Jun 03, 2019 1:20 pm
Jedno z rozwiązań oświetlenie tarasu

https://youtu.be/ni0A5CV_uQ0
Co zrobiłeś, że w momencie otwarcia drzwi załącza się światło.?

Ustawiłem w alexs rutynę, że gdy Brama się otworzy to ma włączyć światło w garażu i wysłać powiadomienie. Niestety wysyła tylko powiadomienie ale światła nie włącza, czy trzeba tam coś więcej zrobić?
Jeśli kontaktron rozwarty to włącz swiatło i można dorzucić powiadomienie
Tak samo mam oświetlenie podjazdu brama kontaktron rozwarty włącz swiatło

Dał bym screen ale coś mi wywala i noe mogę załadować

Zdażyło mi się kilka razy ze rutyny się nie odpaliły trzeba było dać ręcznie play
No dokładnie tak ustawiam rutynę i powiadomienie dostaję zawszę, ale światło się nie załącza.

edit.
Dziś z rana zadziałało jak należy :], może alexa potrzebowała trochę czasu hehe
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jun 09, 2019 7:18 pm

Jako że wczoraj znów byłem w Ca..ie nie mogłem oprzeć się pokusie a że były to...kupiłem.

Już widzieliście ten projekt ale z listwą "4". Teraz szykuję"6" bo chcę nagrać filmik a poprzednią dałem znajomemu u którego w tygodniu zamontuję inCan do ledów pod szafkami w kuchni sterowanym dotykiem.

Obecną listwa też będzie na dotyk z tym przyciskiem pojemnościowym co widać.
Jutro zaprezentuje filmik z działania.
IMG_20190609_210633.jpg
IMG_20190609_210633.jpg (311.11 KiB) Viewed 313 times
IMG_20190609_210615.jpg
IMG_20190609_210615.jpg (257.34 KiB) Viewed 313 times
Tylko jaki Soft tam wrzucić? Multiboard wejdzie na Wemos? Planowałem Soft Zybiego ale trochę niefajnie się zachował. Z drugiej strony ma facet talent do programowania.
Zybi
Posts: 1302
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Jun 09, 2019 7:31 pm

QLQ wrote:
Sun Jun 09, 2019 7:18 pm
...
Tylko jaki Soft tam wrzucić? Multiboard wejdzie na Wemos? Planowałem Soft Zybiego ale trochę niefajnie się zachował. Z drugiej strony ma facet talent do programowania.
Chciałem udostępniać moje kompilacje do projektów DIY bez chipID - tak jak np dla "LEGO", ale niestety to też okazało się niemożliwe/niechciane.
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jun 09, 2019 8:14 pm

Zybi wrote:
Sun Jun 09, 2019 7:31 pm
QLQ wrote:
Sun Jun 09, 2019 7:18 pm
...
Tylko jaki Soft tam wrzucić? Multiboard wejdzie na Wemos? Planowałem Soft Zybiego ale trochę niefajnie się zachował. Z drugiej strony ma facet talent do programowania.
Chciałem udostępniać moje kompilacje do projektów DIY bez chipID - tak jak np dla "LEGO", ale niestety to też okazało się niemożliwe/niechciane.
Zawsze można zacząć od początku... A widzę że dalej obserwujesz forum. Kusi Cię :). Mam wszystkie Twoje kompilacje z github bo ze trzy razy zrobiłem sobie kopię całości. Szkoda tylko, że nie udostepniałeś kodu źródłowego:( . Wiele możnaby się nauczyć. A z tego co pamiętam piszesz w Arduino.
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jun 11, 2019 8:36 pm

Obiecany filmik po złożeniu listwy zasilającej :
https://youtu.be/ZwKjfRpDoFs
IMG_20190611_230104.jpg
IMG_20190611_230104.jpg (324.85 KiB) Viewed 178 times
User avatar
QLQ
Posts: 533
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jun 12, 2019 11:52 pm

Kolejny filmik prezentujący jak zrobić prostą stację pogody wykorzystując WeMos oraz czujnik BME280 wraz z kodem @shimano73:
https://youtu.be/NhLHX-DjHvA - coś tu nie działa

EDIT: działający: https://youtu.be/KHXg9i5NqK0
Last edited by QLQ on Fri Jun 14, 2019 10:12 pm, edited 1 time in total.
dobo
Posts: 31
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Jun 13, 2019 3:17 am

Też mam nadzieję na come back Zybiego. Wstawił fajny projekt z czujnikami temperatury, oledem i przekaźnikami to czego potrzebuję do pokoi dzieciaków by jednym ESP załatwić wszystkie funkcje.
Post Reply