Integracja własnych instancji z Skryptami/Google Home/Amazon Alexa..

lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn mar 09, 2020 1:55 pm

Witam,

Przed wczoraj zauważyłem, że asystent google rozłączył się z suplą, Alexa też.
Wcześniej w wyniku majstrowania przy kanałach, przywracałem bazę (zrzut mam co 6h) - czy to mogła być przyczyna?

Usunąłem powiązania i ponowne łączenie skutkowało błędem 403 z mojego serwera.

Usunąłem wszystko, zainstalowałem najnowszą wersję (bez przywracania bazy), podmieniłem certyfikat, podłączyłem jakieś urządzenie i niestety bez powodzenia. Przy próbie powiązania ze skryptami czy asystentami (Google, Alexa) dostawałem błąd 404 ze strony https://cloud.supla.org/oauth/v2/broker_login. Przy kolejnych próbach dostawałem błąd 403 już ze swojego serwera.

Zarejestrowałem też testowo instancję pod inną domeną Y, podłączyłem do kolejnej czystej instalacji i tu problem się nie pojawił, ale jak próbowałem przeprowadzić integrację na tym samym serwerze z pierwotnej domeny X, pojawiły się te same błędy.

Teraz mam czystą instalację z przywróconą bazą (wszystko działa, łącznie z lokalną instancją skryptów), usunięte wszystkie niepotrzebne wpisy odnoszące się do OAuth (zauważyłem, że po usunięciu kluczy OAuth z poziomu web, w bazie nadal widniały) i nie działającą integracją.

Co mogę zrobić, aby zachować dotychczasowy adres instancji i odzyskać możliwość integracji?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 09, 2020 2:09 pm

Przywrócenie bazy powoduje, że podmieniasz aktualnie obowiązujące tokeny na stare już nieobowiązujące.
Reinstalacja maszyny pogłębia tylko problem bo prawdopodobniej nie przeniosłeś klucza var/local/target-cloud-token
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn mar 09, 2020 2:32 pm

Kojarzę ten plik i zgadza się, nie przenosiłem go nawet, kiedy przechodziłem z Qnap'a na Pi4 na początku stycznia. Ponowna rejestracja instancji aby odzyskać ten klucz rozwiąże problem?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 09, 2020 2:37 pm

Tak
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn mar 09, 2020 2:55 pm

Przejrzałem prywatne wiadomości z czasu kiedy pierwszy raz rejestrowałem swoją instancję i wydawało mi się, że ustaliliśmy że ten klucz po rejestracji nie jest już potrzebny. Być może nie braliśmy pod uwagę przyszłej potencjalnej reinstalacji.

Wysłałem prośbę o wyrejestrowanie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 09, 2020 2:56 pm

To coś źle zrozumiałeś. Ten klucz, który jest w pliku jest cały czas potrzebny.
Ten który otrzymujesz do rejestracji jest tymaczasowy i na jego podstawie generuje się ten właściwy.
lukfud
Posty: 543
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn mar 09, 2020 3:11 pm

Być może, nie zaprzeczam. Jak tylko uzyskam możliwość ponownej rejestracji dam znać.
jprzemek82
Posty: 21
Rejestracja: sob lut 03, 2018 6:57 pm

czw paź 08, 2020 9:42 pm

Witam.
Nie mogę zarejestrować własnej instancji.
Wyskakuje błąd 409 Usługa tymczasowo niedostępna.
Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw paź 08, 2020 10:21 pm

Masz poprawny certyfikat ssl ?
jprzemek82
Posty: 21
Rejestracja: sob lut 03, 2018 6:57 pm

ndz paź 11, 2020 8:55 pm

Sprawdziłem SSL według komend z początku tematu i wychodzi na to że łączy się z moją domeną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”