Czy da się..

Post Reply
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Fri Jun 14, 2019 6:30 am

Mam pytanko do znawców tematu. Teoretyczni wiem jak ogarnąc ale musze sie dowiedziec na 100%.

Czy jesli kupię modul relay 4 przekazniki, i np. Wemosa d1 mini, da rade jakims softem ogarnąć, zeby obsługiwał 2 bramy (impuls), 2x oswietlenie i 2x kontaktron (bramy)? Jak nie to co kupic i jakim softem to scalic?

Edit: jest soft Zibiego mega wifi socket ale nie ma go chyba w takiej konfiguracji jak mi trzeba..
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jun 14, 2019 2:06 pm

Można to zrealizować ale trzeba dostosować firmware.
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Fri Jun 14, 2019 4:30 pm

Tak właśnie się domyślam... no to teraz pytanie: czy jakiś suplowy magik mi to ogarnie i za jaką cenę? :P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chcę to ogarnąć, bo mam w garażu sonoffa na sonoffie i tak pomyślałem ze za 50zł ogarnę 90% garażowych urządzeń..
cino111
Posts: 624
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Jun 14, 2019 9:46 pm

Wgrywaj i napisz czy działa. Jeden sensor jest na GPIO2 bo już nie było gdzie go upchać i nie wiem, czy dioda nie będzie zakłócać. Ja będzie problem, to pokombinuję jeszcze.
Attachments
4xrelay2xsensors.7z
(188.17 KiB) Downloaded 24 times
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 412
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Fri Jun 14, 2019 11:06 pm

Może tak:

RELAY 1 GPIO 5 (D1)
RELAY 2 GPIO 4 (D2)
RELAY 3 GPIO 12 (D6)
RELAY 4 GPIO 13 (D7)
SENSOR 1 GPIO 16 (D0) PULL-UP 10k
SENSOR 2 GPIO 14 (D5) PULL-UP 10k

Nie koliduje wtedy z GPIO 2 i spokojnie wbudowany LED może robić za sygnalizację statusu.

Ps. Jest możliwość udostępnienia kodu źródłowego?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sat Jun 15, 2019 5:17 am

cino111 dziekuje bardzo. W pon bede mial przesyłkę ze sprzętem to dam znac czy smiga;)
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Jun 15, 2019 7:52 am

GPIO 16 najlepiej użyć jako wyjście
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 624
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Jun 15, 2019 7:58 am

Robert Błaszczak wrote:
Fri Jun 14, 2019 11:06 pm
Może tak:

RELAY 1 GPIO 5 (D1)
RELAY 2 GPIO 4 (D2)
RELAY 3 GPIO 12 (D6)
RELAY 4 GPIO 13 (D7)
SENSOR 1 GPIO 16 (D0) PULL-UP 10k
SENSOR 2 GPIO 14 (D5) PULL-UP 10k

Nie koliduje wtedy z GPIO 2 i spokojnie wbudowany LED może robić za sygnalizację statusu.

Ps. Jest możliwość udostępnienia kodu źródłowego?
Robert z gpio16 mam bardzo zle doświadczenie i unikam go jak ognia. Soft jest na Primary GUI od Espablo
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 412
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sat Jun 15, 2019 8:01 am

Racja. Zastanawiając się dlaczego, teraz doczytałem: All of the IO pins have interrupt/pwm/I2C/one-wire support except D0. :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Post Reply