Arduino IDE

User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jun 22, 2019 11:46 pm

Udostępniam Wam moje Arduino Ide z większością bibliotek potrzebnych do kompilacji Software z plików *.ino.

https://drive.google.com/file/d/1UzI9M ... =drivesdk

Zajmuje ok 1.8GB po rozpakowaniu.

Jednemu z kolegów pomogło w kompilacji BME280.



Jutro udostępnię moje pliki z kmpilacji:
- wagi
-stacji pogody
-kompasu
-yyy nie wiem co tam jeszcze mam bo pisze z tela.

Jak wiecie Arduino po ściągnięciu najnowszych bibliotek i definicji płytek nie zawsze działa a prawie zawsze nie działa jak powinno.
Dodatkowo w definicjach jest przerobiona przeze mnie SuplaDevice dla czujników ciśnienia, wagi, anemometru (prędkość wiatru) .

NIE AKTUALIZOWAĆ NIC JAKBY CHCIAŁO!!!
User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 12:58 pm

Mam dla Was koledzy bardzo dobrą wiadomość. Od dziś moje "wynalazki" otrzymają interfejs 192.168.4.1. Będę nie tylko umieszczał kod ale i plik *.bin aby Ci z Was , którzy nie opanowali programowania mogli się cieszyć tym sprzętem , który prezentuję.
.
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg (40.13 KiB) Viewed 407 times

A HA - jeszcze druga dobra wiadomość - przerobiłem trochę biblioteki zamieszczone w TEMACIE Z LINKU PONIŻEJ tak że kompilują czujniki WAGI , WIATRU, OPADÓW, CIŚNIENIA (BME) . DODATKOWO JAK @Espablo pisze w wątku Primary GUI bardzo łatwo dodaje się tam przyciski mono i bistabilne :D :mrgreen:

Posiedziałem dziś przy Arduino "rudą z lodem " do godziny chyba 3:40 rano ale udało mi się rozkminići podłączyć kod kolegi @espablo z wątku: viewtopic.php?f=11&t=4161&hilit=primary+gui.
CHWAŁA CI ZA TO I WIELKI UKŁON - PO TO WŁAŚNIE UMIESZCZA SIE KOD ABY KTOŚ INNY NA JEGO PODSTAWIE MÓGŁ POWIĘKSZAĆ SWOJE UMIEJĘTNOŚCI !

(ja nie potrafię programować - proszę mi wierzyć - dopiero się uczę - jakoś od maja 2017 roku . Ale jak widzicie cały czas się uczę )



W poście powyżej należy dodać do Arduino - do katalogu libraries wrzucamy katalog SuplaDevice oraz SuplaGUI:
SuplaDevice.rar
(56.11 KiB) Downloaded 25 times
SuplaGUI.rar
(6.43 KiB) Downloaded 26 times
Last edited by QLQ on Mon Jul 08, 2019 7:53 am, edited 1 time in total.
User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 1:31 pm

Proszę o to próbka kod oraz bin dla BME 280 dla WeMos D1 mini:
BME280.rar
(224.03 KiB) Downloaded 19 times
Wgrywamy tak:
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (49.83 KiB) Viewed 389 times
User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 2:52 pm

Jest jeden mały-DUUUży problem. Po zaniku zasilania znów esp przełącza się w tryb AP. WHY? Ktoś coś ?

A juz się tak uciechałem :(

Na razie prace wstrzymane :( :(
Patryk
Posts: 177
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jul 06, 2019 3:14 pm

QLQ wrote:
Sat Jul 06, 2019 2:52 pm
Jest jeden mały-DUUUży problem. Po zaniku zasilania znów esp przełącza się w tryb AP. WHY? Ktoś coś ?

A juz się tak uciechałem :(

Na razie prace wstrzymane :( :(
Na obecną chwilę nie mam możliwości przetestowania Twoich softów ( szkoda).
Ale pytanie, zasilasz Wemosa z osobnego zasilacza, czy z portu USB kompa.
Zdążyło mi się, że jak zasilałem wemosa z wgranym już softem z USB kompa on przechodził sam w stan konfiguracji. ( czemu- nie wiem).
User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 3:25 pm

Patryk wrote:
Sat Jul 06, 2019 3:14 pm
QLQ wrote:
Sat Jul 06, 2019 2:52 pm
Jest jeden mały-DUUUży problem. Po zaniku zasilania znów esp przełącza się w tryb AP. WHY? Ktoś coś ?

A juz się tak uciechałem :(

Na razie prace wstrzymane :( :(
Na obecną chwilę nie mam możliwości przetestowania Twoich softów ( szkoda).
Ale pytanie, zasilasz Wemosa z osobnego zasilacza, czy z portu USB kompa.
Zdążyło mi się, że jak zasilałem wemosa z wgranym już softem z USB kompa on przechodził sam w stan konfiguracji. ( czemu- nie wiem).

Chłopaku jesteś wielki. Dziś przesiadłem się na laptopa i nie pomyślałem, że będzie to inaczej niż na zwykłym PC , którego mam w domu.
Jednak lapek nie wyrabia prądowo.
Zaraz po przeczytaniu Twojego posta podłaczyłem zasilacz / ładowarkę USB 2A - DZIIIIAAAAŁŁŁA !!!!!!! :D :D :D :D :D !!!!!!!!!!!!!!!!!1


Najbardziej podoba mi się ta zdalna aktualizacja bezpośrednio z pliku - bajka - nie trzeba demontować modułów. W tygodniu przekompiluję softy od stacji pogody, wagi, sondy pH, .... nie wiem co tam jeszcze mam.
User avatar
shimano73
Posts: 753
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Jul 06, 2019 3:30 pm

możesz udostępnić źródło do tego bme , nie chcę ściągać 2gb , chciałbym zobaczyć jak to u ciebie wygląda
User avatar
QLQ
Posts: 674
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 06, 2019 3:34 pm

shimano73 wrote:
Sat Jul 06, 2019 3:30 pm
możesz udostępnić źródło do tego bme , nie chcę ściągać 2gb , chciałbym zobaczyć jak to u ciebie wygląda
już prosze :
Primary_GUI_BME.rar
(224.09 KiB) Downloaded 21 times

Sciagnij tylko i zamień SuplaDevice - masz powyżej oraz wrzuć też SuplaGUI

Edit: biblioteki ESP8266 mam w ver 2.4.2

Normalnie jestem przeszczęśliwy dziś
Attachments
Clip_4.jpg
Clip_4.jpg (44.99 KiB) Viewed 335 times
piomar2
Posts: 29
Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
Location: Bukowice

Sat Jul 06, 2019 4:45 pm

Gratulacje! Odpaliłem. Działa lux. Pozdrawiam...

piomar2
piomar2
User avatar
shimano73
Posts: 753
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Jul 06, 2019 5:32 pm

U mnie bin zadziałał , jest OK, nawet na zasilaniu z usb PC . Natomiast zródło skompilowało się poprawnie , wrgrało, skonfigurowało, ale nie wychodzi z konfiguracji, tzn po resecie wchodzi ponownie w konfiguracje . Oczywiście czyściłem wemosa za każdym razem.
Post Reply