Upgrade domofonu

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7460
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 11, 2016 3:29 pm

Wrzuciłem wersję dla ESP01 na https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ware/esp01
Nie testowałem. Daj znać czy działa.
Przed podłączeniem urządzenia z nowym firmware-m do sieci usuń urządzenie z cloud-a.
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pn kwie 11, 2016 4:22 pm

No to usunąłem, wgrałem jeszcze raz (ustawiając w konfiguracji na 192.168.4.1 jako button) ustawiłem w cloudzie jako Otwieranie drzwi i chyba kiszka. Na wyjściu mam cały czas 3v. Więc albo ja coś skopałem (bardzo możliwe :P) albo jednak nie działa.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn kwie 11, 2016 4:23 pm

Witam
A czy dużym utrudnieniem jest ustawienie DS18B20 na porcie GPIO2 ?
Przecież jeżeli zacząłby mierzyć temperaturę po ok 15 - 20 sek. to żadna zwłoka.

Pozdrawiam
Wojtas
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7460
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt kwie 12, 2016 7:54 am

wojtas567 pisze:Witam
A czy dużym utrudnieniem jest ustawienie DS18B20 na porcie GPIO2 ?
Przecież jeżeli zacząłby mierzyć temperaturę po ok 15 - 20 sek. to żadna zwłoka.

Pozdrawiam
Wojtas
To nie chodzi o czas tylko o to, że na tym porcie jest przycisk.
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pt kwie 15, 2016 2:16 pm

Poszukałem trochę i znalazłem post kolegi pzygmunt na majsterkowie. Czy to wszystkie zmiany konieczne do skompilowania wersji firmware'u bramowego z obsługą ESP-01?

ESP8266 i sterowanie przekaźnikiem przy pomocy Smartfona

Jak na patrzę na to i na zawartość plików źródłowych to zostaje mi tam masa niepotrzebnej konfiguracji/kodu, którą najchętniej bym wywalił (wszystkie ustawianie stanów led_rgb, inne wyjścia GPIO etc) ale też nie chcę z czystkami przesadzić ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7460
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 15, 2016 2:36 pm

bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pt kwie 15, 2016 2:39 pm

I tak jak pisałem godzinę po tym jak go wrzuciłeś..chyba nie do końca działa jak powinien bo na wyjściu mam cały czas stan wysoki ~3V :)
bMind pisze:No to usunąłem, wgrałem jeszcze raz (ustawiając w konfiguracji na 192.168.4.1 jako button) ustawiłem w cloudzie jako Otwieranie drzwi i chyba kiszka. Na wyjściu mam cały czas 3v. Więc albo ja coś skopałem (bardzo możliwe :P) albo jednak nie działa.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7460
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 15, 2016 2:44 pm

Ja testuje na dwóch ESP-01 i nie mam tego problemu. Z moich obserwacji i innych użytkowników z ESP-01 często występują problemy.
Osobiście mam egzemplarz, który można zflashować ale co chwilę się wysypuje.
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pt kwie 15, 2016 2:51 pm

No własnie czytając o modyfikacji firmware widziałem takie posty, że na ESP-01 są zakłócenia albo problemy a na ESP-12 (czy innym 'wyższym') nic takiego nie występuje. Spróbuję jeszcze raz. Rozumiem, że założone działanie powinno być takie, że po pstryknięciu modułu z poziomu aplikacji stan wysoki powinien być podawany przez ustawiony w cloudzie czas, powiedzmy 4s, tak? Czyli testowa diodka powinna mi się na 4s zapalić, tak?

Swoją drogą..czy bez przycisku a tylko zwierając GPIO2 na 5s do masy jestem w stanie wprowadzić układ w tryb konfiguracji? Czy jednak muszę to podłączać tak jak podawałeś gdzieś w innym wątku na forum i przycisk jest wymagany?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7460
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 15, 2016 2:56 pm

Stan wysoki powinien trwać tyle ile jest to ustawione w cloudzie.
Musisz podłączyć port GPIO2 rezystorem do 3.3V. Następnie zwierasz port na 5 sek. do GND.
ODPOWIEDZ