Upgrade domofonu

bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pt kwie 15, 2016 2:58 pm

Oki, to zabieram się za testy. Dziękuję, dam znać.
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

pt kwie 15, 2016 6:17 pm

No to melduję, że działa..prawie ;) Otóż wbrew mojej logice trzeba było wybrać switch a nie button w konfiguracji. Teraz pstryknięcie modułu z poziomu aplikacji faktycznie zapala mi wyjście na zadany czas. Ale jest jedno ale..Tak jak w tym wątku mam problem ze stanem wysokim po restarcie/zaniku zasilania. Pobawię się też ESP-12 (też takowy zanabyłem za Twoją radą) i jeśli tam nie będzie tych problemów to chyba jednak odpuszczę ESP-01. Jedyny powód jego wyboru to fakt, że chciałem możliwie kompaktowy zestaw wejść/wyjść żeby tak naprawdę nie marnować ich na moduł domofonu. Ale jeśli to sprawia jednak problemy to po co się męczyć, zwłaszcza, że cena ta sama ;)
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob kwie 16, 2016 9:22 pm

Kolego zrób sobie ten domofon na ESP 07 albo 12 bo na tym 01 prędzej czy później spalisz rygiel elektromagnetyczny , a za cenę rygla masz dwa moduły w wersji 12 :D
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

wt kwie 19, 2016 5:55 pm

No dopiero miałem szansę się pobawić testową płytką z ESP-12 i działa super. Po resecie zasilania nie ma stanu wysokiego, jest drobne mignięcie, ale stan potem zmienia się (tak jak oczekiwałem) na niski oczekując na sygnał z apki, więc wszystko w porządku :) Jedyne co to mój 'yellow board' ma zamienione GPIO4 z 5 więc testową diodkę podpinałem pod 5 wyjście. ESP-01 pójdzie do szuflady ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9143
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 20, 2016 6:51 am

To mignięcie generuje bootloader na co nie mam wpływu. Można to wyeliminować stosując dwa dodatkowe rezystory przed tranzystorem.
Załączniki
esp-relay.png
esp-relay.png (21.56 KiB) Przejrzano 2621 razy
stalkerlc
Posty: 1
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 9:58 pm

ndz maja 08, 2016 10:01 pm

Witam,
bardzo podoba mi się pomysł modyfikacji domofonu.
Przeczytałem, że w domofonie najlepiej jakby było dostępne napięcie 5V.
Sprawdzałem w obu domofonach, które mam w domu i w jednym jest 7,8V a w drugim 3,8V.
Będzie się któryś z nich nadawał do podłączeniu modułu?

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 08, 2016 10:15 pm

Jeśli to stabilne napięcie, to nadają się oba, a wracając do tematu ESP-01 to najnowsza wersja gate- module z termometrem działa całkiem przyzwoicie - wykorzystałem już 2 takie moduły i jest OK
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

czw paź 20, 2016 10:56 am

Hm..czy temat powstania gotowej płytki (do montażu własnego lub nie) jest w ogóle jeszcze rozważany?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9143
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw paź 20, 2016 11:31 am

bMind pisze:Hm..czy temat powstania gotowej płytki (do montażu własnego lub nie) jest w ogóle jeszcze rozważany?
Mogę podesłać Ci gerbery płytki jak chcesz. Ewentualnie możesz sobie na pająku zbudować samodzielnie.
Ostatecznie mogę odstąpić Ci mój prototyp.
Załączniki
IMG_6572.JPG
IMG_6572.JPG (115.26 KiB) Przejrzano 2275 razy
IMG_6571.JPG
IMG_6571.JPG (128.56 KiB) Przejrzano 2275 razy
bMind
Posty: 31
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

czw paź 20, 2016 11:39 am

Nie no, prototypu mi nie wypada przejmować ;) Ale dzięki za propozycję.

Co do plików..sam raczej takiej płytki nie wytrawię itd, więc pliki i tak bym musiał do wykonania gdzieś posłać. Polutować to jeszcze może bym spróbował :P Więc ogólnie plan zrobienia takich ładnych suplowych płytek ja w tym poście upadł?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”