Upgrade domofonu

paweb
Posts: 13
Joined: Wed May 17, 2017 7:50 am

Wed May 17, 2017 7:56 am

Hej, jestem tu nowy, znalazłem ten projekt na majsterkowo, mam pytanie bo widze ze elementy które były wypisane sa juz niedostępna i sa nowe wersje modułu wifi np.
W artykule prakuje tez informacji o tym czym zaprogramowac układ, tutaj rozumiem ze musze posłużyc się innym artykułem: https://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterow ... smartfona/

Elementy sie pozmieniały przez ponad rok czasu od powstawania :(

Jestem laikiem chciałbym zacząć swoją przygode z elektroniką jestem techniczny więc problemu raczej nie będzie, ale jako ze to start to czy ktoś mógł by mi powiedzieć dokładnie czego bede potrzebował ? jakies konwerter pewnie pod usb, płytke z zasilaniem itd
User avatar
pzygmunt
Posts: 6225
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 17, 2017 10:12 am

Uaktualniłem linki
paweb
Posts: 13
Joined: Wed May 17, 2017 7:50 am

Wed May 17, 2017 11:06 am

A jest szansa na zrobienie takiego how to dla początkujących ? Ew. czy mozesz pomóc jak to poskładać z akumulatorem LiPol ? czego bede potrzebował ładowarki czy czegoś jeszcze
paweb
Posts: 13
Joined: Wed May 17, 2017 7:50 am

Fri May 26, 2017 11:58 am

Zrobiłem taki układzik jak opisaliście ale nie wiem jak to podłączyć do domofonu tj. zewrzeć ten obwód

Mam:

Tranzystor bipolarny NPN BC547B 50V/0.1A

sygnał 0,1 daje na baze, a dwa przewody z domofonu do emitera i kolektora, niestety jakbym tego i w którą strone nie podłączał cały czas napięcie jest podawane na domofon i otwierają się dzwi.

Pewnie musze zastosować jakąś diodę ( 1N4004 ) ale niezabardzo wiem jak to podłączyć :( Czy ktoś mógł by jakoś pomóc ?
IMG_2467.jpg
IMG_2467.jpg (1.96 MiB) Viewed 2107 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6225
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 26, 2017 12:06 pm

Dlaczego nie chcesz użyć przekaźnika ? Będzie bezpieczniej.
paweb
Posts: 13
Joined: Wed May 17, 2017 7:50 am

Fri May 26, 2017 1:36 pm

A jak podłączyć sam przekaźnik ? Nie chce używać gotowego modułu powiedzmy ze mam przekaźnik 5v muszę tez jakoś dioda i npn podłączyć ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6225
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri May 26, 2017 2:18 pm

https://drive.google.com/file/d/0B3DJSA ... xfemM/view

Na końcu jest schemat (EXECUTIVE MODULE). Użyj elementów:

R5
R3
T1
D1
REL1

oczywiście przekaźnik 5V
paweb
Posts: 13
Joined: Wed May 17, 2017 7:50 am

Sat May 27, 2017 6:40 pm

Ok a mam pytanko czy jak mam przekaznik 5v to moge do niego podłączyć 9v ? chce sie podpiąc pod domofon on ma 9v do ESP mam stabilizator na 3v3 ale pytanie czy do przekaznika musze zastosowac stabilizator 5 czy moge podlaczyc te 9v ?
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat May 27, 2017 6:45 pm

Nie radzę - to prawie 2 razy tyle...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1671
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat May 27, 2017 8:02 pm

Z domofonu raczej nie zasilisz modułu, przynajmniej z tych przewodów co dochodzą do słuchawki.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply