Upgrade domofonu

paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

śr maja 31, 2017 2:01 pm

Zrobiłem coś takiego ma prawo to działać ?

Dioda to 1N1004
Tranzystor NPN
Przekaznik 5V
Zasilanie 9v

Ma prawo to działać ?
Załączniki
uklad.png
uklad.png (264.41 KiB) Przejrzano 2831 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1992
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr maja 31, 2017 2:41 pm

skoro masz przekaźnik na 5V to zasilanie musisz dać ok 5V a nie 9V chyba że tam jest stabilizator
ok doszedłem że to są stabilizatory :)
zmontuj i uruchom
poszukaj jak najmniejszego gabarytowo przekaźnika to zmieści Ci się wszystko w domofonie, no bez zasilacza.
Pozdrawiam
Wojtek
paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

śr maja 31, 2017 2:49 pm

Tak są dwa stabilizatory, niby działa ale nie chce przekaźnikiem rozwalić esp jeśli złe podłączyłem diody albo tranzystor
t0mek
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 02, 2017 11:24 am

wt gru 12, 2017 9:54 am

a taki gotowiec będzie działał? soft będzie pasował?
https://botland.com.pl/nowosci/9391-mod ... &results=1
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt gru 12, 2017 11:45 am

Zobacz ten temat:
viewtopic.php?f=27&t=2599
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
t0mek
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 02, 2017 11:24 am

wt gru 12, 2017 12:36 pm

Dzięki!!!
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1300
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw gru 14, 2017 8:09 pm

Czy układ AMS1117 wytrzyma napięcie wejściowe 9,5V ? Układ LM1117 raczej tak. Zależałoby mi jednak na tym AMS. Pewnie się będzie grzał?
edm
Posty: 159
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pt sty 26, 2018 9:55 pm

Cześć.

W celu rozpoznania tematu ESP zakupiłem taki moduł.
Mam zwykły blokowy domofon i myślę wykorzystać ten moduł w tym celu. Na tą chwilę pomijam kwestię zasilania i gabarytów (czy się zmieści).
Wiem już że firmware tworzone przez różne osoby np. z tego forum mają różne ustawienia GPIO, przez co zwykle opisują co jest na jakich portach. Ukłon za wskazówki w stronę Espablo i Zybi.
Jednak chcąc porównać ustawienia GPIO różnych firmware z moim modułem muszę wiedzieć jakie ustawienia GPIO mam mój moduł. Jak zdobyć te informacje?. Analiza wyprowadzeń na płytce + miernik, czy może wgrywanie różnych firmware i doświadczalne wykrywanie ustawień metodą prób i błędów.

U mnie domofon działa tak że otwarcie drzwi z przycisku działa dopiero po podniesieniu słuchawki. Rozumiem że przekaźnik w module zastąpi mi przycisk lecz co z „podniesieniem słuchawki”. Na chwilę obecną nie wiem czy podniesienie słuchawki zamyka czy otwiera obwód. Jeśli zamyka to pewnie można podłączyć pod ten sam przekaźnik co przycisk otw. drzwi. A w odwrotnej sytuacji, potrzebny moduł z 2 przekaźniki?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1153
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob sty 27, 2018 11:52 am

Obawiam się ze to może być problem , podniesienie słuchawki zestawia połączenie , należałoby je symulować ale to nie będzie łatwo , ingerencja w elektronikę tej słuchawki .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob sty 27, 2018 7:32 pm

Kolego edm ten moduł ma przekaźnik na GPIO 4 , Wejście z optoizolacją na transoptorze GPIO 5 , ale obawiam się , że kolega shimano73 ma rację i nie będzie łatwo z tą słuchawką. Podaj model tego domofonu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”