włącznik irda np. klimatyzacji

byniom
Posts: 321
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Sun Aug 11, 2019 7:32 am

Włącznik irda np. klimatyzatora . Czy ktoś próbował zrobić włącznik który by sterował sygnałem irda ? chodzi mi o to żeby można było zaprogramować np. jeden sygnał z pilota a potem za pomocą supli wysyłać na diodę nadawczą . Można to wykorzystać do sterowania np. klimatyzatorem . Nie potrafię programować dlatego się pytam czy ktoś coś w tym rodzaju próbował zrobić.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6189
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Aug 11, 2019 7:45 am

Jest plan zbudowania takiej bramki Supla<->Irda z konfiguratorem w aplikacji, ale szybko to się nie pojawi.

Obsługa klimatyzacji/RTV
gbcolin
Posts: 22
Joined: Wed Jun 12, 2019 4:13 pm

Sun Aug 11, 2019 8:46 pm

Zastępczo wlutuj sobie pod swich na panelu klimatyzatora przewody zrób sobie gate z czego uważasz, a co będzie dla ciebie bezpieczne np incan. I już masz sterowanie suplą. Samo włączenie to zwykłym trybem socket możesz zrealizować, tym bardziej że będzie oszczędniej. Urzadzenie wykonawcze weźmie ok 0.5 do 0.7 W, a klimatyzator wpięty w gniazdko strzelałbym że 1.5W do 7W.
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
byniom
Posts: 321
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Mon Aug 12, 2019 5:23 am

Wlutowanie pod switch pod panelem uruchomi klimatyzator w trybie auto a ja chcę żeby ostatnio zapamiętane ustawienia były czyli tak jak z pilota.
gbcolin
Posts: 22
Joined: Wed Jun 12, 2019 4:13 pm

Tue Aug 13, 2019 8:46 pm

To chyba że masz nieużywany pilot kopiujący ( uniwersalny) to lutujesz do przyciwku skopiowanego, ukrywwsz urzadzenie wystawiasz diodę w kierunku klimatyzatora i tyle. :D
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
vitia
Posts: 12
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Wed Aug 14, 2019 7:56 pm

A broadlink? Mami chwalę sobie.
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Thu Aug 15, 2019 6:32 am

Pewnie ze tak broadlink pro rozwiązuje sterowanie po irda i rf433
User avatar
o_rany
Posts: 161
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Aug 15, 2019 7:44 am

Broadlink w polaczeniu z "RM plugin" jest ok ale poprzez ich serwery troszke wolno reaguje.
tomek98
Posts: 45
Joined: Mon May 20, 2019 3:35 pm

Thu Aug 15, 2019 8:51 pm

Nie lepiej zastosować sterowanie 433? Irda wymaga bezpośredniego wcelowania wiązką w odbiornik a RF ma lepszy zasięg.
Pozdrawiam,
Tomek
byniom
Posts: 321
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Fri Aug 16, 2019 4:28 am

Jak załączysz klimatyzator ? . Nie każdy ma na płytce wyprowadzone wejście do zdalnego sterowania.
Post Reply