Page 1 of 2

SUPLA "przewodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 8:25 am
by dudus005
Witam, pytanie mi się nasunęło. Jest możliwe zaadaptowanie SUPLI do instalacji już istniejącej, gdzie przy pomocy włączników dzwonkowych i przewodów komunikacyjnych włączamy / uruchamiamy roletę, oświetlenie itp. Takie rozwiązanie mam w domu i rozwiązanie jest przy pomocy sterownika PLC (FATEK) ale jest to jak dla mnie oczywiści za bardzo skomplikowane.

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 9:38 am
by pzygmunt
Montujesz moduł pod włącznik w ścianie i tyle.

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 10:47 am
by dudus005
W ścianie posiadam tylko przewód komunikacyjny czyt. skrętka natomiast przewody napięciowe z np rolet są w tablicy rozdzielczej.

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 10:53 am
by michael
Też nie problem. W tablicy rozdzielczej montujesz moduły. Lada dzień wyjdzie Zamel ROW-04m (moduł na szynę DIN 4-kanałowy), który idealnie się do tego nada :)

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 11:53 am
by dudus005
OOO genialnie o to mi właśnie chodziło jeszcze do ideału brakuje wyłączenie wifi bo na sieci lan mi to pracuje

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 3:24 pm
by wojtas567
ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
No i nie podłączysz tego po rj, wszystkie moduły mają łączność z routerem po wifi chyba, że sam sobie zmontujesz na arduino.

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Thu Sep 12, 2019 4:27 pm
by skalarro
A ja powiem inaczej. Nie rezygnuj z fateka. Masz w domu potężne narzędzie, na którym cuda można robić. Lepiej poanalizuj torchę o co chodzi w Winproladderze i programowaniu drabinkowym.

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Fri Sep 13, 2019 5:50 am
by michael
wojtas567 wrote:
Thu Sep 12, 2019 3:24 pm
ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
Testuję u siebie ROW-04m i ma również możliwość podłączenia/sterowania z przycisków. Także u kolegi można wykorzystać żyły ze skrętki od włącznika do szafy i z powodzeniem sterować rowem :D

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Fri Sep 13, 2019 11:28 am
by dudus005
Dzięki, widzę że zamel idzie w dobrą stronę, nic poczekam ;) a co do Fatek'a to rzeczywiście jest w nim moc ale co z tego jak operator jej nie posiada ;) :lol:

Re: SUPLA "przwodowo"

Posted: Sat Sep 14, 2019 6:14 pm
by Demolkaa