Ai-speaker

mariusz_70
Posty: 59
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

śr lis 20, 2019 3:13 pm

Lucas pisze:
śr lis 20, 2019 11:18 am
@mariusz_70 rozumiem, że bramka AI-S wymaga podłączenia zewnętrznego głośnika, bo jak czytam w opisie to chyba swojego nie posiada. Żeby wydać komendę głosową, to trzeba albo to zrobić w aplikacji albo z dodatkowego pilota, bo nie ma w niej też mikrofonu. I przez to, że nie nasłuchuje cały czas, to trzeba gdzieś ten przycisk mikrofonu wcisnąć, żeby wydać komendę. Już byłem bardzo bliski zakupu, ale zacząłem czytać opisy i trochę mi przeszło...
Zwróć uwagę że to wersjia DEV (deweloperska - dla deweloperów).Produkt finalny prawdopodobnie będzie wyglądał tak https://www.facebook.com/AISpeaker/vide ... 542063703/
Teraz swoją bramkę mam podłączoną do zestawu audio, ale jeśli będziesz w tym samym czasie zalogowany do asystenta z laptopa i będziesz miał odpaloną aplikacje na smartfonie/tablecie, wydając komendę głosową z pilota odpowiedz od asystenta usłyszysz na wszystkich w/w urządzeniach.
Aby "JOLKA" wykonała polecenie musimy fizyczne ją do tego zmusić wciskając przycisk mikrofonu na pilocie lub w aplikacji. Chociaż zadałem takie pytanie:

"2 – Czy „JOLKA” podsłuchuje – wiem że nie i już zapoznałem się z faq jak to zrobić (czasami taka opcja się przydaje, przecież i tak asystent działa lokalnie) aby taką funkcjonalność osiągnąć. tylko myślę że będzie to działało w pobliżu bramki/głośnika z podpiętym mikrofonem i tu moje pytanie – czy możecie wdrożyć nową aplikację na androida którą każdy zainteresowany i w pełni świadomy użytkownik mógłby pobrać sobie sam z waszego serwera i w ustawieniach takiej aplikacji zaznaczyć np. „Ciągły nasłuch” "

i otrzymałem taką odpowiedż:

"2. Stale włączony mikrofon
to ciekawy pomysł. Zastanowimy się nad tym i sprawdzimy techniczne możliwości.
Nasza darmowa apka https://play.google.com/store/apps/deta ... .dom&hl=pl
Może w tej chwili być takim panelem do sterowania z mikrofonem, myślimy o tym żeby dodać do niej rozpoznawanie twarzy:
- użytkownik podchodzi do tabletu wiszącego na ścianie,
- automatycznie jest rozpoznawany i logowany,
- Asystentka pyta go w czym może pomóc.
Inna sprawa to sterowanie z daleka, do tego potrzebny jest specjalny mikrofon https://sviete.github.io/AIS-docs/docs/ ... y-mikrofon "

robi się ciekawie.

Ja swoją bramkę traktuje jako produkt przejściowy, chciałem się z nią zapoznać przed wydaniem produktu finalnego. Przeczytaj jeszcze to i zwróć uwagę na ostatnie zdanie https://innpoland.pl/154581,ai-speaker- ... -po-polsku
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr lis 20, 2019 9:08 pm

Ostatnie zdanie:
Termin sprzedaży zależy od dwóch rzeczy. Pierwsza to zakończenie testów sprzętowych i zatwierdzenie końcowego kształtu głośnika. Druga to wydanie oprogramowania w wersji 1.0. Oczywiście nie zapomnimy o użytkownikach, którzy zakupili u nas wcześniej bramki deweloperskie – planujemy dla nich specjalną ofertę na upgrade do głośnika AI-Speaker.

Dokładnie tak. Wiem, ze to produkt deweloperski co jest mi nawet na rękę. Mam jakis wplyw na kierunek rozwoju, a i cena jest śmieszna. Z glosnikiem pewnie bedzie kilka razy droższy, a my dostaniemy po taniości ;)
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 189
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

śr lis 20, 2019 9:10 pm

cino111 pisze:
śr lis 20, 2019 9:08 pm
Ostatnie zdanie:
Termin sprzedaży zależy od dwóch rzeczy. Pierwsza to zakończenie testów sprzętowych i zatwierdzenie końcowego kształtu głośnika. Druga to wydanie oprogramowania w wersji 1.0. Oczywiście nie zapomnimy o użytkownikach, którzy zakupili u nas wcześniej bramki deweloperskie – planujemy dla nich specjalną ofertę na upgrade do głośnika AI-Speaker.

Dokładnie tak. Wiem, ze to produkt deweloperski co jest mi nawet na rękę. Mam jakis wplyw na kierunek rozwoju, a i cena jest śmieszna. Z glosnikiem pewnie bedzie kilka razy droższy, a my dostaniemy po taniości ;)
namówiłeś ;)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 476
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw lis 21, 2019 7:24 am

Wiem, że to wersja deweloperska i cena zapewne jest atrakcyjna. Obecnie mam kilka głośników GH mini i właściwie jedyny problem dla reszty rodziny i dzieci jest taki, że nie ma z nimi komunikacji w naszym ojczystym języku. Myślałem nad zakupem bramki AIS, ale chyba w obecnej jej formie nie zwiększę nią w żaden sposób funkcjonalności (poza językiem). Przez GH mini mogę sterować zarówno Suplą, rzeczami z Ikei oraz niektórymi sprzętami przez pilota RM Mini 3. A nie wiem, czy to wszystko ta bramka wspiera.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 476
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw lis 21, 2019 8:44 am

Dzięki. Poczytałem trochę. Jednak trochę kusi ;) Wysłałem zapytanie do supportu o wsparcie niektórych rzeczy, których nie widziałem na blogu. Zobaczę, co odpiszą. Może Jolka się wprowadzi do nas.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw lis 21, 2019 10:37 am

Daj znać jak odpiszą.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 476
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw lis 21, 2019 11:00 am

cino111 pisze:
czw lis 21, 2019 10:37 am
Daj znać jak odpiszą.
No więc daję ;) Moje pytania dotyczyły integracji bramki z Broadlink RM Mini 3, którego obecnie używam oraz integracji z odkurzaczem Deebot Ozmo 930 i czy komendę głosową Uruchom otwieranie bramy można zmienić na Jolka, otwórz bramę.
  • Bramkę do obsługi kodów IrDA - Broadlink RM Mini 3 - można bez problemu zintegrować z Jolką.
    np wystarczy dodać do coś takiego do configuration.yaml aby móc sterować telewizorem Philips:

    Kod: Zaznacz cały

    switch:
      - platform: broadlink
        host: 192.168.1.2
        mac: 'B4:43:0D:CC:0F:58'
        timeout: 15
        retry: 5
        switches:
          # Will work on most Phillips TVs:
          tv_phillips:
            friendly_name: "Phillips Tv Power"
            command_on: 'JgAcAB0dHB44HhweGx4cHR06HB0cHhwdHB8bHhwADQUAAAAAAAAAAAAAAAA='
            command_off: 'JgAaABweOR4bHhwdHB4dHRw6HhsdHR0dOTocAA0FAAAAAAAAAAAAAAAAAAA='
    Szczegóły oraz sposób odczytywania kodów opsiane są tu: https://www.home-assistant.io/integrations/broadlink/

    Sam proces uczenia kodów nie jest może zbyt wygodny, ale robi się to tylko raz - dla każdego przycisku oczywiście ;)
    Można to wywołać np. poprzez usługę broadlink.learn z parametrem host, a odczytany kod pojawi się w powiadomieniach (jako kolejna encja persistent_notification.notification_x):
    image.png
    image.png (64.01 KiB) Przejrzano 383 razy
  • Odnośnie odkurzaczy - Deebot podobno działa poprzez tą integrację: https://www.home-assistant.io/integrations/ecovacs/
    Mu używamy Xiaomi Roborock w "Asystent domowy" może to wyglądać np tak (działa nawet odkurzanie strefowe):
    image (1).png
    image (1).png (179.11 KiB) Przejrzano 383 razy
Dodam jeszcze tylko w woli wyjaśnienia tego zdania "powyższe integracje nie są oficjalnie przez nas wspierane ...":
te integracje są wspierane przez społeczność HomeAssistant i zazwyczaj działają również na naszej bramce, która HomeAssistant'a ma wbudowanego ;)
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rocko
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 19, 2017 1:07 pm

śr lis 27, 2019 1:38 pm

Jak ustawić automatyzacje żeby sterować bramami, RESTful Command mam skonfigurowany.
mariusz_70
Posty: 59
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

czw lis 28, 2019 11:50 am

rocko pisze:
śr lis 27, 2019 1:38 pm
Jak ustawić automatyzacje żeby sterować bramami, RESTful Command mam skonfigurowany.
Wyzwalacze i Warunki usuń a w Akcjach:
Typ akcji - Wywołanie usługi
Usługa - rest_command.nazwa twojego linku

Lepszym rozwiązaniem jest dodanie własnej komendy głosowej w której definiujemy akcje do wykonania przez asystenta,
nie musimy już tworzyć skryptów lub automatyzacji.
W archiwum jest moja konfiguracja do sterowania bramą wjazdową i garażową - potraktuj to jako ściągę i stwórz własną konfigurację
lub przekopiuj zawartość do głównego katalogu asystenta, w rest_command.yaml wpisz własne linki bezpośrednie, przejdź do panelu
sterowania bramki - Konfiguracja - Kontrola Serwera - Sprawdź Konfigurację, jeśli asystent nie wykryje błędów "Konfiguracja prawidłowa"
uruchom ponownie bramkę.
Komendy do sterowania bramą wjazdową: "otwórz wjazd","zamknij wjazd","otwórz bramę","zamknij bramę"
bramą garażową: "otwórz garaż","zamknij garaż".
Możesz też dodać własne komendy np: "Supla, otwórz bramę garażową" w pliku conversation.yaml a odpowiedzi asystenta w intents.yaml.
np: "Dzień dobry Rocko, jest godzina {{ states.sensor.time.state }}. Otwieram bramę garażową."
states.sensor.time.state - to usługa dotycząca określenia bieżącej godziny.

I jeszcze cytat ze strony AI-S:
Obecnie, żeby dodać nową komendę, należy dodać ją do plików konfiguracji. Dodawanie komend z interfejsu aplikacji będzie rozwijane w przyszłości. UWAGA - dodając własne intencje nadpisujesz domyślną konfigurację Asystenta domowego. Nadpisanie konfiguracji ma wpływ na działanie systemu. W przypadku problemów z działaniem systemu zalecamy usunięcie własnych wpisów z konfiguracji i sprawdzenie działania z domyślną konfiguracją.
Załączniki
JOLKA.zip
(1.68 KiB) Pobrany 34 razy
ODPOWIEDZ