Ai-speaker

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob cze 13, 2020 11:21 am

Możesz wgrać tasmote (jest opis na forum AIS) lub nawet chyba lepiej EspHome.
mariusz_70
Posty: 79
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob cze 13, 2020 4:21 pm

Oficjalna integracja jest dla tych użytkowników którzy korzystają z publicznego serwera Supli, mając własny serwer korzystanie z tego dodatku mija się z celem ponieważ nie wykorzystamy całego potencjału Supli i AiS.
@Goral64 masz własny serwer zainstaluj Supla MQTT Client a gwarantuje Ci że pojawi się uśmiech od ucha do ucha i nie będzie problemu z limitami itp. Zanim powstał wątek o MQTT posiłkowałem się tym tematem viewtopic.php?f=9&t=5462
Kassewsky pisze:
sob cze 13, 2020 6:35 am
Chyba że Ais ma swój soft do rolet.
AiS bazuje na Tasmocie, kompilację AIS-Tasmota można pobrać z tej strony http://www.ai-speaker.com/ota/ , jeśli masz sonoff-y możesz wypróbować ich rozwiązanie. Ja stopniowo pozbywałem się badziewia chińskiego przechodząc na dedykowane moduły, ale kiedy kupiłem bramkę AiS miałem jeszcze dwa sonoff-y niskonapięciowe do sterowania bramami, i na nich testowałem Tasmote. Miałem mały problem z zasięgiem wifi przy bramie wjazdowej, czasami sonoff tracił połączenie z siecią, raz się wbił innym razem trzeba było go ponownie uruchomić. Postanowiłem wypróbować Tasmote, problem z zasięgiem pozostał ale jakie było moje zdziwienie kiedy po ponownym uruchomieniu modułu brama zaczynała się sama otwierać. Walczyłem z tym kilka dni stosowałem się do podawanych sprawdzonych konfiguracji na różnych forach i u mnie te rozwiązania się nie sprawdzały. Teraz mam dedykowany moduł i co najciekawsze ustąpiły problemy z zasięgiem wifi.
cino111 pisze:
sob cze 13, 2020 11:21 am
nawet chyba lepiej EspHome.
Edukacyjne zapoznaje się z tematem i powiem że całkiem ciekawie to wygląda.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 603
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob cze 13, 2020 8:24 pm

mariusz_70 pisze:
sob cze 13, 2020 4:21 pm
@Goral64 masz własny serwer zainstaluj Supla MQTT Client a gwarantuje Ci że pojawi się uśmiech od ucha do ucha i nie będzie problemu z limitami itp. Zanim powstał wątek o MQTT posiłkowałem się tym tematem viewtopic.php?f=9&t=5462
Walczę...
A gdzie wątek o MQTT?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 603
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz cze 14, 2020 12:56 am

Wygląda na to, że będę zadowolony :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 107
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sob paź 17, 2020 2:34 pm

Niedawno zakupiłem bramkę i mam kilka pytań
Lucas pisze:
czw lis 21, 2019 11:00 am
  • Bramkę do obsługi kodów IrDA - Broadlink RM Mini 3 - można bez problemu zintegrować z Jolką.
    np wystarczy dodać do coś takiego do configuration.yaml aby móc sterować telewizorem Philips:

    Kod: Zaznacz cały

    switch:
      - platform: broadlink
        host: 192.168.1.2
        mac: 'B4:43:0D:CC:0F:58'
        timeout: 15
        retry: 5
        switches:
          # Will work on most Phillips TVs:
          tv_phillips:
            friendly_name: "Phillips Tv Power"
            command_on: 'JgAcAB0dHB44HhweGx4cHR06HB0cHhwdHB8bHhwADQUAAAAAAAAAAAAAAAA='
            command_off: 'JgAaABweOR4bHhwdHB4dHRw6HhsdHR0dOTocAA0FAAAAAAAAAAAAAAAAAAA='
    Szczegóły oraz sposób odczytywania kodów opsiane są tu: https://www.home-assistant.io/integrations/broadlink/

    Sam proces uczenia kodów nie jest może zbyt wygodny, ale robi się to tylko raz - dla każdego przycisku oczywiście ;)
    Można to wywołać np. poprzez usługę broadlink.learn z parametrem host, a odczytany kod pojawi się w powiadomieniach (jako kolejna encja persistent_notification.notification_x):
    image.png
Czy nadal to działa w ten sposób czy już coś się zmieniło od tamtej pory?
mariusz_70 pisze:
śr lis 20, 2019 3:13 pm
"2. Stale włączony mikrofon
to ciekawy pomysł.

Może w tej chwili być takim panelem do sterowania z mikrofonem:

- Asystentka pyta go w czym może pomóc.
Inna sprawa to sterowanie z daleka, do tego potrzebny jest specjalny mikrofon
Ktoś testował to rozwiązanie ?
cino111 pisze:
śr lis 20, 2019 12:57 pm
Nie ma mikrofonu, ale można podłączyć np kamerke od PS3, która ma chyba 4 mikrofony i dobrze zbiera i ustawić ciągły nasłuch. Ja mam taki plan, a przesyłka już w drodze. Dodatkowo mamy tam logikę czy automatyzację - jak zwał tak zwał. Cześć Supli jest już zintegrowana to sobie zrobię zdarzenia, a czego nie ma to pobawię się na tasmocie. Zobaczymy jak wyjdzie.
Jak to wygląda w praktyce oraz czy udało ci się wykorzystać sceny z supli w Jolce?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
pawel229
Posty: 15
Rejestracja: pn paź 10, 2016 10:53 am

ndz paź 25, 2020 7:50 am

Ja właśnie zainstalowałem mqtt clienta do supli i zgodnie z wcześniejszymi wpisami działają mi bramy i oświetlenie. Mam jednak problem z stworzeniem poprawnego wpisu mqtt do ha z roletami i ściemniaczem. Czy mógłby ktoś udostępnić prawidłową konfigurację?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”