Otwieranie drzwi z domofonem

dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

czw paź 17, 2019 3:18 pm

Mieszkam w bloku i mam dwa domofony (jeden przy wejściu i drugi wewnętrzny na kilka mieszkań), muszę zawsze mieć dwa klucze, żeby wejść. Pomyślałem, żeby (dla fantazji) zainstalować w mieszkaniu taki przełącznik np. "Sonoff Dual R2" (a może inny - może Suplę) i telefonem otwierał bym sobie drzwi :) Do obydwu domofonów mam w mieszkaniu dwa mechaniczne włączniki więc na wyjściu Sonoffa musiał bym dołożyć przekaźniki które zwierały by mi te włączniki (bo Sonoff ma na wyjściu 220V).
Kłopot w tym, że ja potrzebuję takiej opcji: żeby to zewrzeć na kilka sekund (żeby zadziałał rygiel i można otworzyć w tym czasie drzwi), żebym nie musiał włączyć, a potem wyłączyć. Doczytałem że jest taka opcja np. w Shelly1 - gdzie można ustawić np. po jakim czasie od włączenia ma się wyłączyć.
Czy są takie możliwości w Sonoffie? Czy wgrana Supla coś daje? Czy jakiś moduł Supli może to ogarnąć?
Te sterowniki WiFi do dla mnie nowość, ale generalnie elektrykę i elektronikę trochę kumam :)
Gdyby ktoś mógł coś podpowiedzieć???
Pisałem zapytanie na Elektroda.pl i dostałem podpowiedź, że warto tu zapytać...
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw paź 17, 2019 7:46 pm

Ja mam takie coś.
https://pl.aliexpress.com/item/32716729 ... 418a9YAVU7
Zwiera mi to przewody (dwa) od domofonu na 5 sekund.
Miałem wcześniej na supli ale z lenistwa zrezygnowałem. Wyjąć smartfona, odblokować, uruchomić apkę albo link, schować, wyjąć klucze do mieszkania to dla mnie za wiele. A tak tylko wyjmuję klucze i naciskam na pilota który jest przy kluczach. :D
Działa to na jakieś 20 metrów.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt paź 18, 2019 9:43 am

Wszystko zależy od typu domofonu. Przy analogowych z reguły nie ma problemu. Przy cyfrowych bywa różnie.
W bloku mam cyfrowy Laskomex CD-2502 i nim nie jestem w stanie zdalnie otworzyć drzwi przez zwarcie przycisku - żeby zadziałał przycisk otwierania w unifonie, to najpierw musi być wywołanie do mieszkania, a następnie podniesiona słuchawka w unifonie. Tylko, że tu nie trzeba kombinować i wyciągać kluczy - otwiera się kodem lub rfidem. Nawet gdyby to działało, to wyciągnięcie telefonu i uruchomienie aplikacji trwało by dłużej, niż wbicie kodu z klawiatury.

Natomiast w pracy mam w niektórych budynkach domofon Cyfral i tu sytuacja jest zależna od typu unifonu - w nowszych da się bez problemu otworzyć drzwi przez zwarcie przycisku (tu używam D1 mini z przekaźnikiem i InCan-Easy), w starszych należy podnieść słuchawkę i dopiero wtedy przycisk otwierania działa.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 575
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pt paź 18, 2019 7:55 pm

U mnie w Aco cyfrowym dwużyłowym w module bramowym mam dodatkowe wyjście gdzie można wpiąć przycisk zwierny do otwierania. Jako ze był zapas żył to zostały one podłączone w domu ma sterownik do otwierania z telefonu i z pilota.
Przydatna opcja jak jesteś na ogródku, to nie trzeba podlatywać do furtki.
Też mam otwieranie z kodu lub z pigułki.
Nie spełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

sob paź 19, 2019 2:46 pm

Mieszkaam na dziesiątym piętrze i żadnym pilotem tam nie "dotrę". Poza tym telefon zawsze mam, a pilot to dodatkowy balast, każdy z domowników musiał by mieć swój pilot - a telefon każdy już ma. I nie chodzi tu o szybkość, a wygodę.
Podstawową funkcją którą potrzebuję jest: AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE PRZEKAŹNIKA PO USTALONYM CZASIE.
Gdzieś przeczytałem że Sonoff już to ma, ale w sumie wolał bym Suplę.
Czy Supla nie może dołożyć takiego małego usprawnienia?
woytas1
Posty: 73
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

sob paź 19, 2019 4:45 pm

Jak wyżej koledzy pisali, zależy jaki masz domofon i centralę. Jeśli sprzętowo Twój domofon nie spełnia warunkuw, to możesz uwalić centralę i nikt już nie otworzy drzwi. Musisz mieć domofon analogowy albo cyfrowy musi mieć dodatkowe wyjście pod zaczep. Supla jak narbajdziej ma taką funkcjonalność. Sam do niedawna tak miałem zrobione, ale wymienili wszystko na cyfrowe i 💩.
wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 19, 2019 5:26 pm

dawahey pisze:
sob paź 19, 2019 2:46 pm
...... AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE PRZEKAŹNIKA PO USTALONYM CZASIE.
Gdzieś przeczytałem że Sonoff już to ma, ale w sumie wolał bym Suplę.
Czy Supla nie może dołożyć takiego małego usprawnienia?
tak ,sonoff z oryginalnym firmware to ma i nie musisz zmieniac firmware na suplę ( parametr nazywa się "Inching duration" ).

Supla też to ma. I jesli chciałbyś zmieć firmware na suplę to wgrywasz np : firmware muliboard, wybierasz board "sonoff dual r2" i przyciski ustawiasz na BISTABLE. I jak sie podłączysz juz tym urządzeniem do supli to na stronie cloud.supla.org wybierasz funkcję dla tego urządzenia (kanału) = "otwieranie furtki" albo otwieranie drzwi".

tak jak napisałeś : na wyjsciu sonoffa dual r2 musisz dołozyć przekaźniki !!.
mamm
Posty: 1
Rejestracja: sob paź 19, 2019 6:45 pm

sob paź 19, 2019 6:49 pm

Cześć, jestem Jowita i od dziś będę użytkownikiem tego forum. Pozdrawiam
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

sob paź 19, 2019 7:48 pm

wsosniak pisze:
sob paź 19, 2019 5:26 pm
dawahey pisze:
sob paź 19, 2019 2:46 pm
...... AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE PRZEKAŹNIKA PO USTALONYM CZASIE.
Gdzieś przeczytałem że Sonoff już to ma, ale w sumie wolał bym Suplę.
Czy Supla nie może dołożyć takiego małego usprawnienia?
tak ,sonoff z oryginalnym firmware to ma i nie musisz zmieniac firmware na suplę ( parametr nazywa się "Inching duration" ).

Supla też to ma. I jesli chciałbyś zmieć firmware na suplę to wgrywasz np : firmware muliboard, wybierasz board "sonoff dual r2" i przyciski ustawiasz na BISTABLE. I jak sie podłączysz juz tym urządzeniem do supli to na stronie cloud.supla.org wybierasz funkcję dla tego urządzenia (kanału) = "otwieranie furtki" albo otwieranie drzwi".

tak jak napisałeś : na wyjsciu sonoffa dual r2 musisz dołozyć przekaźniki !!.
Wielkie dzięki za tą informację!!!
Wolę Suplę, bo tam jest po polsku. Jeszcze się dopytam, bo chcę tego Sonoffa kupić z wgraną Suplą (na Allegro) - czy muszę powiedzieć jakie firmware ma mi wgrać, żeby to o czym jest mowa zadziałało?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”