Otwieranie drzwi z domofonem

woytas1
Posty: 73
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

sob paź 19, 2019 8:25 pm

Może to nie jest śmieszne, ale nie ma bata, coś się spali albo ktoś zginie. Tak wynika z postów wyżej.
wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 19, 2019 11:04 pm

dawahey pisze:
sob paź 19, 2019 7:48 pm
Wielkie dzięki za tą informację!!!
Wolę Suplę, bo tam jest po polsku. Jeszcze się dopytam, bo chcę tego Sonoffa kupić z wgraną Suplą (na Allegro) - czy muszę powiedzieć jakie firmware ma mi wgrać, żeby to o czym jest mowa zadziałało?
Napisz sprzedawcy żeby CI wgrał suplę z obsługą bram / furtek , albo wprost napisz że chcesz muliboard (sprzedawca będzie wiedział o co chodzi) i potem już sam ustaw tak jak Ci napisałem

Ale jeslii sie tak koniecznie upierasz na sonoffa z suplą, to zamiast kupować sonoff dual + przekaźniki + podstawki i montować to ....., to lepiej kup sonoff 4ch pro (koniecznie ma być PRO) gdzie na wyjsciu już masz zamontowane przekaźniki i to będzie bezpieczniejsze rozwiązanie, no i masz 4 kanały a nie dwa , i będzie to kosztowało tyle samo pieniędzy co za sonoff dual + przekaźniki.

Albo jeszcze inaczej : nie sonoff tylko yunshan (na allegro to znajdziesz pod hasłem yuhshan supla) , tylko że musiałbyś takie dwa kupić. Bedzie troche taniej niz sonoffy
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 227
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

ndz paź 20, 2019 6:55 am

dawahey pisze:
sob paź 19, 2019 7:48 pm
wsosniak pisze:
sob paź 19, 2019 5:26 pm
dawahey pisze:
sob paź 19, 2019 2:46 pm
...... AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE PRZEKAŹNIKA PO USTALONYM CZASIE.
Gdzieś przeczytałem że Sonoff już to ma, ale w sumie wolał bym Suplę.
Czy Supla nie może dołożyć takiego małego usprawnienia?
tak ,sonoff z oryginalnym firmware to ma i nie musisz zmieniac firmware na suplę ( parametr nazywa się "Inching duration" ).

Supla też to ma. I jesli chciałbyś zmieć firmware na suplę to wgrywasz np : firmware muliboard, wybierasz board "sonoff dual r2" i przyciski ustawiasz na BISTABLE. I jak sie podłączysz juz tym urządzeniem do supli to na stronie cloud.supla.org wybierasz funkcję dla tego urządzenia (kanału) = "otwieranie furtki" albo otwieranie drzwi".

tak jak napisałeś : na wyjsciu sonoffa dual r2 musisz dołozyć przekaźniki !!.
Wielkie dzięki za tą informację!!!
Wolę Suplę, bo tam jest po polsku. Jeszcze się dopytam, bo chcę tego Sonoffa kupić z wgraną Suplą (na Allegro) - czy muszę powiedzieć jakie firmware ma mi wgrać, żeby to o czym jest mowa zadziałało?
Zamontuj moduł younshan i bedziesz pan zadowolony.
mareks6
Posty: 140
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz paź 20, 2019 9:35 am

albo jak już i na elektrodzie Ci wspominałem (bo tam prowadzisz równoległy temat) dogadaj się z kolegą Espablo i zamów u niego jeden gotowy moduł inCan, o ile jeszcze jakieś ma na zbyciu. Będziesz miał 2 kanały jak potrzebujesz i przy okazji czujnik temperatury możesz sobie podpiąć :-)
dawahey
Posty: 8
Rejestracja: czw paź 17, 2019 3:06 pm

ndz paź 20, 2019 5:05 pm

woytas1 pisze:
sob paź 19, 2019 8:25 pm
Może to nie jest śmieszne, ale nie ma bata, coś się spali albo ktoś zginie. Tak wynika z postów wyżej.
???
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 229
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

pn paź 21, 2019 8:40 pm

Fajny patent z tym domofonem. Mam u siebie analogowy udało mi się zrobić bez żadnych arduino itp tylko esp z przekaźnikiem i wszystko działa aż miło. Mina sąsiadów bezcenna jak otwierasz drzwi tel😃
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt paź 22, 2019 7:04 am

dawahey pisze:
ndz paź 20, 2019 5:05 pm
woytas1 pisze:
sob paź 19, 2019 8:25 pm
Może to nie jest śmieszne, ale nie ma bata, coś się spali albo ktoś zginie. Tak wynika z postów wyżej.
???
@woytas1 chciał powiedzieć, że chyba nie do końca masz pojęcie jak zrobić to, co planujesz. A przez to skutki mogą być dotkliwe i trudne do przewidzenia. Podaj jakie masz modele tych domofonów. Czy oba wejścia obsługujesz z jednego unifonu? Może są tam dodatkowe wejścia, gdzie można łatwo się wpiąć. Ja bym nie kombinował z Sonoffem i dodatkowymi przekaźnikami, tylko zrobił to np. na D1 mini z modułem z dwoma przekaźnikami.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 229
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

wt paź 22, 2019 7:31 am

Lucas pisze:
wt paź 22, 2019 7:04 am
tylko zrobił to np. na D1 mini z modułem z dwoma przekaźnikami.
Ja właśnie tak zrobiłem wemos d1 mini + relay, soft Espablo Incan easy. W Cloudzie ustawiłem automat schodowy, żeby na 3s włączało chciałem uzyskać zmianę ikony gdy włączony zamek na gate musiałbym dawać jakieś czujniki na drzwiach, a w bloku to już problem daleko mam do drzwi i okablowanie trza dać.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt paź 22, 2019 7:40 am

Zibi pisze:
wt paź 22, 2019 7:31 am
Ja właśnie tak zrobiłem wemos d1 mini + relay, soft Espablo Incan easy. W Cloudzie ustawiłem automat schodowy, żeby na 3s włączało chciałem uzyskać zmianę ikony gdy włączony zamek na gate musiałbym dawać jakieś czujniki na drzwiach, a w bloku to już problem daleko mam do drzwi i okablowanie trza dać.
Nie rozumiem po co automat schodowy, to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Wybierasz otwieranie drzwi, tam ustawiasz czas (co prawda 3 sekundy tam chyba nie ma), ale w praktyce czas działania przekaźnika jest dłuższy o ok. 1s od czasu w cloudzie (tam zaobserwowałem).
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 229
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

wt paź 22, 2019 7:58 am

Tak wiem, że supla przygotowała gotowe rozwiązanie na drzwi otw/zamk. Tylko tak jak wcześniej pisałem chciałem uzyskać zmianę ikony, że elektrozaczep otwarty/zamkniety i na automacie schodowym mogę to ustawić bez czujnika i ciągnięcia kabli do drzwi żeby widzieć stan otw/zamk elektrozaczep.
Lucas pisze:
wt paź 22, 2019 7:40 am
tam ustawiasz czas (co prawda 3 sekundy tam chyba nie ma), ale w praktyce czas działania przekaźnika jest dłuższy o ok. 1s od czasu w cloudzie (tam zaobserwowałem).
Też tak zaobserwowalem, ale mi to wcale nie przeszkadza.
Mniej więcej tak jak na ikonkę Narazie wstawiłem coś takiego ekspertmentuje😃
Załączniki
Screenshot_20191021-194411~2.jpg
Screenshot_20191021-194411~2.jpg (23.43 KiB) Przejrzano 796 razy
IMG_20191021_194610.jpg
IMG_20191021_194610.jpg (26.63 KiB) Przejrzano 797 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”